Pokyčiai prasideda nuo ryžto

Egidijus Eikevičius iš Šakių – vaikinas, kurio pasiryžimas keistis ir priimti sprendimai paskutiniaisiais metais gyvenimą apvertė aukštyn kojomis. Anksčiau ieškojęs pavienių darbų, šiandien vaikinas gali pasigirti virėjo pozicija prabangiame restorane. Tokie pokyčiai, kaip pats teigia, įvyko tik nenorint ir toliau likti toje pačioje vietoje bei dedant dideles pastangas.

Dar prieš keletą metų Egidijaus gyvenimas buvo visiškai kitoks ir netgi nelengvas. Ankstyvoje jaunystėje vaikinas pernelyg rimtai nežiūrėjo nei į mokslus, nei į darbą – tiesiog gyveno taip, kaip tą dieną atrodė geriausia. Vidurinį išsilavinimą jis įgijo profesinėje mokykloje, o pagal įgytą technikos priežiūros darbuotojo profesiją nedirbo nei dienos.

Pagrindinis vaikino pragyvenimo šaltinis tuomet buvo įvairūs trumpalaikiai darbai bei savarankiška veikla statybose. „Tada neprarasti savęs ir nepasiduoti kasdienybei bei supančiai aplinkai padėjo sportas. Mane jis lydi nuo vaikystės, todėl padėjo ugdyti valią bei discipliną“, – prisiminimais dalijasi Egidijus.

Vis dėlto vaikinas, nors dirbo nekvalifikuotus darbus ir daug sportavo, visuomet domėjosi kulinarija. „Tai buvo neatsiejama nuo sportiško gyvenimo būdo“, – ankstesnįjį gyvenimo tarpsnį prisiminęs šypsosi Egidijus. Supratęs, kad nori keisti savo gyvenimą ir siekti kitokios karjeros, 2016 metų rudenį vyras užsiregistravo darbo biržoje.

Padėjo atrasti save

Tais pačiais metais Egidijus buvo pakviestas dalyvauti projekte „Atrask save“. Šio projekto metu darbo biržos finansinė ir specialistų profesionali pagalba sudaro galimybes projekto dalyviams įgyti naujų įgūdžių arba, kaip rodo Egidijaus atvejis, siekti gyvenimo pokyčių ar net viską pradėti iš naujo.

Kaip sakė Egidijus, projekto metu pasitvirtino tai, ką pats nujautė jau anksčiau – jį traukia iš pirmo žvilgsnio labai įdomus, o iš tiesų nelengvas ir ne visada tinkamai įvertintas virėjo amatas.

Po projekto Egidijus nebedvejojo ir išvyko mokytis į Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą virėjo profesijos, kurios įgijimą finansavo Darbo birža. „Ilgi, beveik aštuonių mėnesių mokslai neprailgo, – tikina vaikinas ir priduria, jog rasti darbą neturint patirties ir Kaune, ir Šakių rajone nebuvo paprasta.

Po kurio laiko vaikinas įsidarbino Šakių rajone, Zyplių dvaro buvusioje virtuvėje įsikūrusiame ir istorinę virtuvę bei dvarų kultūrą puoselėjančiame restorane – „Kuchmistrai“ (būtent taip buvo vadinami dvarų virtuvės virėjai). „Šiandien dirbu puikioje vietoje, kur turiu galimybę įgyti reikalingų ir neįkainojamų virėjo įgūdžių. Čia galiu patikėti, kad pasirinktas kelias yra teisingas. O svarbiausia – nuolat dirbti širdžiai mielą darbą, džiaugtis savo pastangomis ir asmeniniu nauju startu“, – sako vaikinas.

Restorano vadovė Rita Dėdinienė prisimena, kad Egidijus įsidarbino kaip tik tuo metu, kai restoranas ieškojo pastiprinimo virtuvės komandai. Vaikinas, perėjęs griežtą virtuvės vyriausiojo šefo motyvacinę atranką, buvo priimtas dirbti. „Egidijus turi ne tik didelį nori augti bei tobulėti, tačiau ir tai, ko trūksta daugeliui šiuolaikinių darbuotojų, – motyvacijos bei noro akyse“, – vaikino darbu džiaugiasi R. Dėdinienė.

Egidijus Eikevičius Kuchmistruose

Jai antrina ir UAB „Gulbelė“ priklausančio restorano personalo vadybininkė Milda Kaminskienė ir atkreipia dėmesį, kad tokie projektai naudingi ir darbdaviams. „Vertindami ilgalaikę bendradarbiavimo patirtį, džiaugiamės ir didžiuojamės, kad prisidedame prie jaunimo integracijos į darbo rinką skatinimo. Pas mus atvyksta projekto dalyvių ekskursijos, susipažįsta su pasirinktos profesijos darbo sąlygomis, specifika, aplinka. Atlikę praktiką dalis jaunimo lieka dirbti. Tai padeda įmonei atrasti motyvuotų ir naujų karjeros galimybių siekiančių specialistų“, – sako M. Kaminskienė.

Projektai ir iniciatyvos – gyvybiškai svarbios rajonams

Kaip rodo Darbo biržos duomenys, lyginant nedarbo lygį 2017 ir 2018 metais pastebima mažėjimo tendencija. Pavyzdžiui, Marijampolės teritorinėje darbo biržoje 2017 metais buvo registruoti 1 137 jauni asmenys iki 29 metų, o per metus jų skaičius sumažėjo 0,3 proc. Tuo tarpu Šakių rajono savivaldybėje jaunimo nedarbas liepos 1 d. siekė 2,8 proc. ir buvo mažiausias iš visų penkių aptarnaujamų savivaldybių.

Jaunimo garantijų iniciatyvos projektas „Atrask save“ skirtas nedirbančiam ir nesimokančiam jaunimui. Nemažai jo dalyvių trūksta pasitikėjimo savimi, nemoka formuoti gyvenimo ir karjeros tikslų, ypač mažesniuose miesteliuose jaunimui sunkiau įsitvirtinti darbo rinkoje. Projekto „Atrask save“ veiklose vien Šakių savivaldybėje dalyvavo 360 asmenų, kurie galėjo pasinaudoti galimybe ir įgyti naujų įgūdžių. Šio projekto dėka įsidarbino 114 Šakių rajono jaunuolių, pradėjo mokytis 73 jauni asmenys.

Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis neslepia: „Tuštėjantiems Lietuvos regionams gyvybiškai svarbu išlaikyti jaunimą, kad jis liktų gyventi, dirbti ir kurti savo bei savo vaikų ateitį rajonuose. Dėl to džiaugiamės visomis iniciatyvomis, kurios prisideda prie mūsų jaunimo motyvavimo atrasti naujų veiklos galimybių savo rajone.

Manome, kad infrastruktūrą turime pakankamą, bet šiandien jau reikia reaguoti į visiškai naujus technologinius reikalavimus ir pasikeitimus, kurie diktuoja naujas veikimo sąlygas. Jei gamybinė sfera labiau išplėtota didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tai mums – rajonų gyventojams ir verslams – reikia atliepti augantį ir įvairėjantį paslaugų poreikį. Svarbu išlaikyti atitinkamą konkurencingumo lygį, kad didieji centrai nenukonkuruotų regionų ir nepavogtų tos labai reikalingos darbo jėgos.“

Lietuvos darbo biržos įgyvendinamo projekto „Atrask save“ veiklose dalyvavo 43426 asmenys, iš jų įsidarbino 11178 ir grįžo į švietimo sistemą 8531 bei sėkmingai baigė projekto veiklas 33815 jaunuolių.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir Europos socialinio fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_78698311