Augalinių liekanų mineralizacijos intensyvumas tiesiogiai priklauso nuo dirvožemio savybių ir specifinių mikroorganizmų aktyvumo. Atsiranda žemės ūkio specialistų, sakančių, kad šiaudų mineralizacijai ir bendrai augalams mikroorganizmai nereikalingi, viską galima išspręsti trąšomis ir pesticidais. Mūsų nuomone, reikėtų suabejoti tokių „specialistų“ kompetencija.

Neaktyvavus augalinių liekanų mineralizacijos, dirvožemyje pradeda kauptis ligninas ir fenoliai, stabdantys kultūrinių augalų augimą ir užtęsiantys organinių medžiagų mineralizaciją, dirvožemyje daugėja ligų sukėlėjų ir nuodingas medžiagas skleidžiančių grybų. Daugelis vadovaujasi senomis teorijomis ir ant šiaudų išberia azoto trąšų. Tai dalinai pasiteisindavo, kol nebuvo aktyvių biologinių preparatų. Azoto trąšos kažkiek paskatina mineralizaciją, bet tuo pačiu aktyvuoja anaerobinę mikroflorą, tai daugiausiai ligas sukeliantys mikroorganizmai. Pasėjus kultūrinius augalus, tokiame dirvožemyje pirmiausiai pažeidžiamos sėklos ir daigai, o vėliau vegetacijos eigoje užsikrečia augalai ir nukenčia augalų produktyvumas.

Šiaudai

Augalines liekanas reikia utilizuoti taip, kad jų irimo produktai dalyvautų humuso susidarymo procese. Svarbiausi celiuliozės (javų šiauduose apie 70 proc.) vartotojai dirvožemyje – mikromicetai. Tačiau net juodžemio dirvožemiuose jų populiacija negausi, pagalvokime ir apie tai, kiek cheminių medžiagų, slopinančių mikroorganizmus, naudojama per augalų vegetaciją. Be chemijos mikroorganizmų aktyvumą slopina ir azoto trąšos. Didelės trąšų normos sukelia taip vadinamą mikroorganizmų depresiją. Gerųjų mikroorganizmų sumažėja dvigubai, suardomas santykis tarp atskirų mikroorganizmų grupių, sutrinka humuso irimo ir sintezės pusiausvyra. Tačiau šiandieninės mikrobiologijos produktai gali sėkmingai paspartinti augalinių liekanų mineralizaciją ir prisidėti prie humuso atsargų didinimo.

Manome, kad ne viename ūkyje šiandien svarbu pirmiausiai stabilizuoti humifikacijos procesus. Nuėmus derlių, pirmiausiai kombainas šiaudus turi šiek tiek sumaigyti, kad jų paviršiuje galėtų įsikurti gerieji dirvožemio mikroorganizmai, vėliau šiaudus reikia sekliai įterpti, kad mineralizacija vyktų ne dirvos paviršiuje, visi puikiai žino, kad UV naikina mikroorganizmus, išnykus geriesiems, jų vietą užima ligas sukeliantys mikroorganizmai. Tinkamai paruošti šiaudai – neįkainuojamas turtas dirvožemiui. Pirmiausiai gerėja dirvožemio struktūra, dirvožemis tampa poringesnis, reikia mažiau energijos dirbant žemę. Mikroorganizmai iš šiaudų paima jiems reikalingus karbonatus, tiksliau, šiaudus naudoja kaip anglies ir energijos šaltinį. Mikroorganizmams ardant šiaudus, mažėja šiaudų masė. Tyrimais nustatyta, kad iš 8,2 t/ha šiaudų, paprastai (nenaudotos papildomos priemonės) įterptų skutikliu, pavasarį buvo likę 3,03 t/ha. Tą patį šiaudų kiekį prieš įterpimą apipurškus biologinių preparatų Ruinex ir Penergetic K deriniu, pavasarį rasta 2,13 t/ha šiaudų.

Šiaudai

Suprantama, kad šiaudų mineralizacijos procese dalyvaujantiems mikroorganizmams reikalingas azotas. Dėl to mineralizacijos proceso pradžioje mikroorganizmai „vagia“ azotą iš dirvožemio ir jį izoliuoja nuo augalų. Šiuo laikotarpiu blokuojama apie 3 kg azoto tonai šiaudų. Tačiau dėl to jaudintis neverta, kai mineralizuojasi pusė pirminės šiaudų masės, procesas apsisuka, azotas grąžinamas dirvožemiui. Šiuo laikotarpiu mineralinio azoto lygis dirvožemyje būna pakankamai aukštas ir jo deficitas pasireiškia labai retai. Tačiau galulaukėse ir vietose, kur kombainas nekokybiškai paskleidė šiaudus, gali pasireikšti azoto stygius, dėl per didelio susikaupusio šiaudų kiekio.

Šiaudų mineralizacija prasideda, kai tik apipurkšti biologiniais preparatais šiaudai susiliečia su dirvožemiu ir pradeda daugintis mikroorganizmai. Tai reiškia, kad šiaudų įterpimo gylis neturi didelės reikšmės, kol dirvožemio drėgnis pakankamas ir šiaudai su juo kontaktuoja. Kol nebuvo efektyvių biologinių preparatų (Ruinex) šiaudų pjaustinių ilgis buvo labai svarbus rodiklis, mokslininkai pabrėždavo, kad optimalus jų ilgis 4 – 5 cm. Dabar Ruinex pasirūpins šiaudais.

Kartais mūsų klausia: „gal galima šiaudus palikti dirvos paviršiuje“? Ne. Šiaudus palikus dirvos paviršiuje galima pastebėti neigiamų reiškinių, smarkus lietus gali išplauti atgal į gruntinius vandenis iki 90 proc. kalio ir apie 60 proc. fosforo.

Šiaudai

Šiuolaikinis žemės ūkis neįsivaizduojamas be mineralinių trąšų, dėl to labai svarbu žinoti jų poveikį dirvožemyje vykstantiems procesams. Racionalus, suderintas su biologiniais preparatais tręšimas pagerina dirvožemio savybes. Ypač rimtai į racionalų augalinių liekanų panaudojimą turėtų žiūrėti Žemaitijos ūkininkai, nes rūgštesniuose dirvožemiuose didesnis organinių medžiagų kiekis mažina judriojo aliuminio kiekį, dėl to mažėja dirvožemio rūgštingumas, sudaromos palankesnės sąlygos ne tik mikroorganizmų dauginimuisi, bet ir augalų augimui. Su augalinėmis liekanomis dirvožemis gauna lengvai skaidomų organinių medžiagų, dėl to suaktyvėja mikroorganizmų veikla.

Kalbant apie Ruinex reikia pastebėti, kad jo privalumas – didelis biologinis aktyvumas, saugumas, stabilumas temperatūros svyravimams, mažina cheminę dirvožemio taršą. Geriausiai preparatą išpurkšti prieš šiaudų įterpimą, pastebėjome, kad preparatas išlieka efektyvus ir žemoje temperatūroje nuo +5 iki + 15°C, o pavasarį veikimas atsinaujina, kai oro temperatūra pasidaro teigiama. Mikroorganizmai, esantys preparate, nepalankiomis sąlygomis (sausra, šaltis) formuoja sporas ir veikla atsinaujina pagerėjus sąlygoms. Preparatą galima derinti su herbicidais. Ruinex ir Azofix derinys leidžia efektyviau išnaudoti trąšas rudenį, pagerinti anglies ir azoto santykį, dėl to lauko augalų produktyvumas padidėja 10 – 30 proc. Atlikti tyrimai parodė, kad kontrolėje, prieš įterpiant šiaudus C:N santykis buvo 95, apipurškus Ruinex, Azofix ir Penergetic K deriniu – 87,4. Atlikus tyrimus pavasarį C:N santykis atitinkamai buvo 60,8 ir 48,7. Darytina išvada, kad biologinių preparatų derinys pagerino sąlygas šiaudų mineralizacijai.

Dėl biologinių preparatų naudojimo derinių rekomenduojama konsultuotis su įmonės specialistais arba paskambinus telefonu +37065748008

Užsakymo nr.: PT_78592203