Tad „Motyvuotų atletų“ įkūrėjas dalinasi patarimais apie tai, kaip išnaudoti gerus vasaros orus aktyviai gyvensenai, ką valgyti šio sezono metu ir kodėl kiaušiniai yra supermaistui priskiriamas produktas. Be to, žinomas treneris dalijasi ir keliais originaliais receptais.

Paverskite pramogas sportu

Nors pats Artur net ir šiltojo sezono metu nepraleidžia sunkių treniruočių sporto salėje, jis pastebi, kad sportui galima rasti puikių alternatyvų ir maloniai leidžiant laiką gryname ore: „Sportinės veiklos toli ieškoti nereikia – greitasis ėjimas, bėgimas, važinėjimas riedučiais ar dviračiu, futbolas, plaukiojimas baidarėmis, kaitavimas, grupinės jogos ar pilateso treniruotės, atliekamos lauke, – tai sportas ir malonumas viename, be to, puikiai padedantis atitrūkti nuo darbų“.

Treneris primena, kad bet koks fizinis krūvis ne tik gerina kraujotaką, aktyvina raumenis, bet ir gerina širdies bei smegenų veiklą, tad atitinkamai – ir bendrą savijautą bei nuotaiką. Tačiau vien sporto nepakanka – visi jau šimtus kartų esame girdėję, kad norint gerai jaustis, ne mažiau svarbi ir sveika, subalansuota mityba. Čia A. Swan ragina maitintis atsižvelgiant į sezoniškumą – vasarą įtraukti daugiau šviežių daržovių ir rinktis šiek tiek lengvesnį maistą.

Baltymai – gerai nuotaikai

Kiekvienam žmogui, o ypač sportuojančiam, itin reikalingi baltymai – tai svarbiausia mūsų organizmo statybinė medžiaga, tad būtina suvartoti pakankamą jų kiekį. Tiesa, baltymų poreikis organizme priklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo: kuo judriau gyvenate, tuo daugiau baltymų reikia.

A. Swan teigimu, tai yra vienas svarbiausių makroelementų, reikalingų mūsų organizmui, mat jie būtini raumenų masei, pagrindinių organų veiklai, padeda atsistatyti raumenis po sunkios treniruotės, stiprina kaulus bei gali turėti įtakos mūsų nuotaikai ir hormonams.

Lengvai pasisavinami

Anot mitybos specialisto, puikus baltymų ir gerųjų riebalų šaltinis yra kiaušiniai, todėl tai tinkamas pasirinkimas visiems aktyviai gyvenantiems žmonėms: „Kiaušinyje esančius baltymus žmogaus organizmas pasisavina itin lengvai. Tyrimai rodo, kad iš šio produkto mūsų organizmas įsisavina 100 proc. baltymų. Jų taip pat yra gyvulinės kilmės produktuose, tokiuose kaip mėsa, žuvis ar pienas“, - sako „Motyvuotų atletų“ įkūrėjas.

Tačiau tai dar ne viskas – pasirodo, kiaušiniai gali padėti numesti svorio, pagerinti raumenų masę, bei kaulų struktūrą. Vidutiniškai per dieną galima suvartoti iki 4 kiaušinių, o geriausia žinia ta, kad vienas kiaušinis turi vos 70-80 kilokalorijų ir net 6 g baltymų bei 5 g gerųjų riebalų.

Mitai ir džiugūs faktai

A. Swan pastebi, kad apie kiaušinius sklando keletas klaidingų įsitikinimų, pavyzdžiui, kad nereikėtų valgyti trynio. Tai – netiesa.

„Trynyje yra seleno, B12 grupės vitamino, naudingų mikroelementų ir dalis baltymų, reikalingų organizmui. Tad trynių atsisakyti nereikėtų, – sako mitybos specialistas. – Taip pat dažnai galvojama, kad kiaušiniai yra aukšto cholesterolio kiekio kraujyje priežastis, tačiau išties yra kone atvirkščiai. Kiaušiniuose esantis, jis neturi jokios įtakos padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje ir gali netgi padėti iš organizmo pašalinti blogąjį cholesterolį“.

Asociatyvi nuotr.

Pats „Motyvuotų atletų“ įkūrėjas kiaušinių valgo dažnai – pavyzdžiui, įmaišo jų į savo mėgstamą avižinę košę arba kepa omletą. „Kiaušiniai yra kone vieninteliai produktai, kurie verdami nepraranda savo gerųjų savybių dėl to, kad juos saugo lukštas. Kepant kiaušinius ar omletą siūlyčiau naudoti kokosų aliejų – taip patiekalas taps dar sveikesnis ir vertingesnis“, - pataria A. Swan.

Dar vienas kiaušinių pranašumas – prieinama kaina. Štai prekybos tinklas „Lidl“ sumažino vištų kiaušinių kainas. M dydžio 10 vnt. baltų kiaušinių galima įsigyti vos už 0,79 Eur, o rudų – tik už 0,89 Eur. L dydžio 10 vnt. kiaušinių dėžutė kainuoja tik 0,99 Eur, o 30 vnt. rudų M dydžio kiaušinių dėžės kaina – 2,49 Eur.

Artur Swan receptai su kiaušiniais:

Košė „Avižinis sapnas“: Mitybos specialistas A. Swan niekada nepraleidžia pusryčių: „Jau 5-6 m. kiekvieną rytą pusryčiams valgau avižinę košę su kiaušiniais. Kiaušiniai košei suteikia puikią tekstūrą, prideda daugiau baltymų ir gerųjų riebalų, tad košė savo maistine verte tampa dar vertingesnė. Ši košė itin soti ir suteikia daug energijos, todėl puikiai tinka prieš treniruotę“.

Pikantiškas omletas: „Tai ypatingas mano žmonos receptas – ji gardina omletą fetos sūriu, jelapenais ir saulėje džiovintais pomidorais. Nors jis išeina aštrokas, tačiau labai skanus! Šį omletą puikiai tinka valgyti ir vakare, nes patiekale mažai angliavandenių, daug baltymų ir gerųjų riebalų, naudingų mūsų organizmui ir imuninei sistemai“, - teigia A. Swan.

Užsakymo nr.: PT_78583061