Daugelis mokyklą baigiančių jaunuolių jaučiasi pasimetę ir patiria įtampą rinkdamiesi tolesnį kelią. Galbūt jauname amžiuje dar sunku tiksliai žinoti, kokią karjerą pasirinkti. Ką patartumėte tokiems jaunuoliams?

Visų pirma, patarčiau taip nesureikšminti šio savo sprendimo, nes jis tikrai nebus vienintelis nepakeičiamas sprendimas, nulemsiantis visą gyvenimo ateitį ar karjerą. Gyvenimo trukmei sparčiai ilgėjant taps natūralu, kad žmogus per gyvenimą pakeis keletą ar net keliolika profesijų, kurios bus netgi visiškai skirtingos. Moksliniai tyrimai jau dabar rodo tokias tendencijas tyrinėjant šiuolaikinę jaunąją kartą ir jos pasirinkimus. Tad galvojant apie studijas baigus mokyklą, rekomenduočiau visų pirma rinktis jas pagal savo geriausius gebėjimus ir polinkius, nes jie atspindi pašaukimą šiuo esamuoju gyvenimo momentu ir tai geriausias būdas pirmajam karjeros keliui. Taigi, paprasčiausia ir patikrinta tiesa yra rinktis tai, ką mėgsti daryti, tobulinti savo žinias toje srityje ir paversti savo hobį darbu bei karjera.

Gabija Skučaitė

Nuolatinis ekonomikos ir technologijų progresas gali sudaryti įspūdį, kad netrukus daugelį specialybių pakeis robotai. Ką Jūs apie tai manote? Ar tikrai žmogų gali pakeisti dirbtinis intelektas?

Be abejonės, darbo rinka sparčiai keičiasi ir dar didesni pokyčiai visų mūsų laukia ateityje. Dirbtinis intelektas ir robotai perims daug sisteminių funkcijų, kurias anksčiau atlikdavo žmogus, tad tam tikrose srityse tiesiog nebeliks darbo vietų. Tačiau, be jokios abejonės, žmonėms tai sukurs naujas galimybes dirbti kūrybiškesnius ir įdomesnius darbus. Pasaulyje yra tiek daug galimybių ir poreikių, kuriuos reikia patenkinti, kad žmonėms visada bus ką veikti. Robotai neturi vaizduotės, gebėjimų kurti, improvizuoti, - tai žmogaus privalumai, tad ateitis priklauso kuriantiems žmonėms. O kūryba gali plačiąja prasme reikštis visuose sektoriuose, nes visur reikia idėjų, patobulinimų, išradimų ir, svarbiausia, žmogiško entuziazmo įgyvendinti sumanymus dirbant kūrybiškose bendruomenėse.

Gabija Skučaitė

Kaip manote. kokios esminės kompetencijos bus reikalingos ateityje?

Žinoma, galima remtis įvairiais atliktais tyrimais, kurie išskiria pagrindines kompetencijas, kurių reikės ateityje. Štai Ateities tyrimų institutas išskyrė tokias svarbias kompetencijas, kurių reikės 2020 metais, kaip socialinis intelektas, t.y. gebėjimas kurti gilius ir prasmingus ryšius, naujųjų medijų raštingumas, inovatyvus ir adaptyvus mąstymas. Nors robotų ir dirbtinio intelekto prototipai turi kai kurias “socialines” ir “emocines” funkcijas, vis tik gebėjimas jausti, suprasti emocijas, suteikti dalykams ir reiškiniams prasmę, kurti gilius ryšius išliks žmogaus gebėjimų ir kompetencijų sfera. Be abejonės, tiek iš savo patirties, tiek remdamasi įvairiais mokymais bei tyrimais galiu drąsiai teigti, kad daug svarbesnės tampa asmeninės žmogaus kompetencijos negu tam tikros profesinės žinios. Darbdaviai vertina lojalius, atsakingus, darbščius, entuziastingus darbuotojus, kuriais gali pasitikėti ir kurie nori įsipareigoti bendram tikslų siekimui. Ir nors atrodo, kad asmeninės savybės yra tai, kas įgimta ir aukštasis mokslas skirtas tik suteikti žinių profesinėje srityje, drįstu sakyti, kad būtent aukštoji mokykla turi būti ta terpe, kurioje jaunas žmogus patiria asmeninę transformaciją, suvokia save kaip unikalų individą, ugdosi gebėjimus nuolat mokytis, sąveikauti grupėje ir siekti savo asmeninio tobulėjimo.

Gabija Skučaitė

Ar tai reiškia, kad SMK taip pat didelį dėmesį skiriate studentų asmeninių savybių ugdymui?

Taip, be abejonės, siekiame, kad ugdymo pamatą sudarytų vertybių sistema, kuri formuotų stiprias asmenines kompetencijas, įgalinančias jauną žmogų suvokti save, derinti laisvės ir atsakomybės sampratas, valdyti savo karjerą, dirbti komandoje. Labai svarbi kompetencija, kurią dažnai akcentuojame ir siekiame ugdyti visų studijų programų studentams – kūrybiškumas.

Gabija Skučaitė

Pastaruoju metu jau ir Lietuvoje tapo madinga baigus vidurinę mokyklą pirmiausia pakeliauti, o tik po to rinktis studijas. Ką Jūs apie tai manote?

Manau, kad bet kokie savojo pašaukimo ieškojimo būdai yra galimi ir priimtini. Vis tik, remdamasi asmenine gyvenimo patirtimi, manau, kad jaunam žmogui labai svarbu išmokti uždirbti pinigus ir išlaikyti save. Manau, kad gebėjimas pačiam užsidirbti parodo tiek žmogaus kompetencijas, tiek kuriamą vertę. Tad jeigu keliavimas padės ne tik pamatyti kitus kraštus ir pasidalinti gražiais vaizdais savo socialinių medijų paskyroje, bet ir prisidės prie didesnės vertės kūrimo, kuri duos grąžą kokia nors materialia, finansine ar socialine forma, tai bus žingsnis link prasmingos ateities kūrimo.

Gabija Skučaitė

Daug dirbate su jaunimu. Kaip apibūdintumėte šiuolaikinę kartą? Ko jie tikisi iš aukštosios mokyklos, darbdavių?

Visų pirma, šiuolaikinė jaunoji karta manau, kad susiduria su dvigubo “identiteto” problema: t.y. fizinis ir virtualus “aš”. Ir nors jie sugeba tam virtualiam “aš” suteikti gražiausią formą, nufiltruotą ir nufotografuotą geriausiu kampu, savivertė tampa grindžiama “like” paspaudimų skaičiumi. Ir tai sukelia didelį stresą bei įtampą, įpareigoja nuolat save rodyti kitiems, nukreipti dėmesį nuo savęs link išorinio įvertinimo ieškojimo. Be abejonės, tai skatina socialinį atotrūkį ir mažesnį tarpusavio bendravimą. Tad nenuostabu, jog šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad visuomenė patiria vis didesnį atitolimą ir daugelis žmonių jaučiasi vieniši, nepaisant kokie gražūs tie įvaizdžiai ir paveikslėliai socialinių medijų paskyrose beatrodytų. Na, bet yra ir geroji pusė. Šiuolaikinė karta tampa drąsesne, jai labiau svarbi socialinė atsakomybė, noras prisidėti prie pokyčių pasaulyje. Be to, dabar yra geriausias metas kuriant sau darbo vietą, tad vis daugiau jaunų žmonių imasi verslo arba tampa vadinamais “laisvaisiais paslaugų teikėjais” (freelanceriais). Ir aš labai vertinu bei skatinu tokias jaunų žmonių iniciatyvas, tad ir SMK mes siekiame, kad kiekvienam būtų sudarytos galimybės ir suteikta pagalba realizuoti savo idėjas.

Gabija Skučaitė

Tad, pabaigai, ko gi palinkėtumėte tokiam šiuolaikiniam pasimetusiam jaunam žmogui?

Visų pirma, užduoti sau prasmingus klausimus ir pradėti ieškoti atsakymų. Nuostabu tai, kad daugelį atsakymų mes jau žinome, tereikia įsiklausyti į save ir suvokti, kokios nepažadintos ir neatrastos galios slypi mumyse. Jei tik pavyks šiek tiek atsiriboti nuo to išorinio triukšmo ir tvyrančios sumaišties, tikiu, kad kiekvienam duota surasti savo kelią ir visus reikiamus atsakymus. O dar – svarbu patekti į tinkamą aplinką, kurioje galėsi jaustis pripažintas, vertinamas ir motyvuotas.

Užsakymo nr.: PT_78551059