Nepasveria išlaidų ilguoju laikotarpiu

Apie šildymo sistemų efektyvumą ir kainas daug kalbama, tačiau namus statantys žmonės vis dar dažnai klaidingai mąsto – nepamatuoja investicijų ir grąžos. Naujakuriai neretai linkę taupyti besirinkdami namų šilumos sistemą, kuri po metų jau tampa atgyvena.

„Dažniausia klaida – šilumos šaltinį renkamės pagal žemą pirminės investicijos kainą, neskaičiuodami kiek kainuos šiluma ilguoju laikotarpiu. Praktika rodo, kad teisingai sumontuota sistema tarnauja 20-30 metų ir tik tada pasensta morališkai”, – paaiškina Stasys Malinauskas, bendrovės „Sanistal” šildymo produktų grupės vadovas.

Bazinis dujinis katilas nereiškia, kad už šildymą mokėsite mažai, kaip ir tai, kad pats geriausias sprendimas – brangusis geoterminis šildymas. Pasak G. Masalskio, prieš trejus metus buvo jaučiamas didelis susidomėjimas saulės kolektoriais, geoterminiu šildymu, gruntas-vanduo. Šiuo metu žmonės domisi oras-vanduo šilumos siurbliais. Renkantis šildymo būdą, reikia įvertinti daug faktorių – klimatą, geografinę padėtį, kuro kainas ir netgi Vyriausybės strategiją energetikos klausimais.

Atranda hibridinę sistemą

Panašu, kad ateityje apskritai neliks dujinių katilų, sparčiai tobulėja technologijos, tad reikės labai mažai energijos namui apšildyti. Lietuvos rinkoje jau yra hibridinių sistemų, kurios gali veikti naudodamos kelis skirtingus energijos šaltinius.

WOLF hibridinės vėsinimo-šildymo sistemos

Hibridinė šildymo sistema „Wolf” veikia kaip hibridiniai automobiliai: ji apjungia tradicinius šilumos šaltinius – dujas, skystą kurą su atsinaujinančiais – saulės, oro ar žemės energija, kad pasiektų maksimalų šildymo arba vėsinimo sistemos efektyvumą ir ekologiškumą.

„Tarkime, senesnės statybos pastate su dujiniu ar granulių katilu pajungus naują šilumos siurblį oras-vanduo, jūsų energijos išlaidas galima sumažinti 1,5-2 karto, o pajungus papildomus vėsinimo prietaisus ir gerai atvėsinti patalpas. Tokios sistemos kaip „Wolf” tinka ir nuosaviems, ir daugiabučiams namams, taip pat pramonės objektams”, – teigia S. Malinauskas.

Anot jo, hibridinė šildymo sistema labiausiai tinka mūsų klimato juostai. Beje, tokios sistemos šiuo metu daugiausiai naudojamos daugelyje naujai statomų A ir A+ klasės pastatų, kurie turi dujų ir elektros įvadus. Hibridinės sistemos leidžia patalpas vėsinti panaudojant tą pačią įrangą, kuri gamina šilumą. „Wolf“ gamintojo sistemos pasižymi „lego“ principu: jūs galite ją sukonstruoti pagal jūsų pastato poreikius ir šilumos šaltinius, kuriuos norite tam panaudoti –vandens, žemės, oro ar saulės energijos, dujų ar elektros.

Pokyčius lemia daug faktorių

Kaip ir ką pastaruoju metu renkasi lietuviai? „Sanistal” specialistas S. Malinauskas teigia, kad privačiame sektoriuje vartotojai pasidalinę į dujų ir atsinaujinančių šaltinių gerbėjų grupes.

„Jei sklype, kur statomas namas, yra dujų įvadai, be abejo, bus pasirenkamas dujinis šildymas. Jei dujų nėra, dažniausiai renkasi šildymą šilumos siurbliu oras-vanduo, rečiau – biomasės katilus. Džiugu, kad sekame skandinavų šalių praktika ir atsinaujinančių šilumos šaltinių skaičius auga. Tačiau tai dar labiau priklauso ne nuo to, kad tiesiog norime ekologiškos sistemos, o dėl to, kad privalome įsirenginėti ne žemesnės nei A+ klasės pastatus“, – apie artėjančius 2018 metų statybos standartus ir iš to kylančius naujus šildymo šaltinių pasirinkimus pasakoja „Sanistal“ atstovas.

Pasak S. Malinausko, kadangi šildymo sistema tarnaus mažiausiai 10 metų, svarbu galvoti apie ateitį. Ateityje pagrindiniais šaltiniais bus atsinaujinanti energija, vis mažėjanti šildymo sistema pastate ir auganti vėdinimo-oro kondicionavimo dalis, kuri užtikrins dar didesnį komfortą.

Daugiau patogumo

Alternatyvios sistemos vertinamos šiuolaikiškų žmonių, kuriems artimos technologinės naujovės. Hibridinių katilų valdymas – labai paprastas: naudojami išmanieji prietaisai (telefonai, planšetiniai kompiuteriai). Vykstant atostogauti sistemą galima tiesiog išjungti ar sumažinti šilumą, prieš grįžtant – ją įjungti ar padidinti šildymo galingumą.

Specialistai pastebi, kad daugelis vartotojų vertina tai, kad nereikia tokios sistemos nereikalauja daug priežiūros: dažnai serviso meistras stebi ir diagnozuoja sistemos efektyvumą bei sutrikimus šalina nuotoliniu būdu.

Vis dėlto specialistai skatina kiekvienais metais atlikti šildymo sistemų patikrą. Tikrinant kasmet, „Sanistal” taiko 5-ių metų garantiją, mat lietuviai nėra linkę patys jų prižiūrėti arba tai daro labai retai, o tinkama priežiūra užtikrina ne tik nepriekaištingą veikimą, tačiau ir prailgina tarnavimo laikotarpį. Visoje šalyje tuo rūpinasi net 40 įmonės specialistų.

Keletas patarimų statantiems naujus ar renovuojantiems senus namus:

  • Ne tik fasadą, bet ir stogo šlaitus planuokite į pietinę pusę. Galbūt po kelių metų norėsite įsirengti elektrinę saulės jėgainę, kuri gamins energiją jūsų šildymo- vėsinimo sistemai.
  • Rinkitės paviršines grindų, sienų ir lubų šildymo sistemas. Dideli paviršių plotai reikalauja žemos vandens temperatūros. Kuo ji žemesnė, tuo jūs už šildymą mokėsite mažiau, o lubose įrengtos sistemos kartu tampa ir komfortiškomis pastato vėsinimo sistemomis.
  • Būtinai įsirenkite patalpų klimato valdiklius, jie leidžia reguliuoti ne tik patalpų temperatūrą, bet ir oro kokybę. Jūs gyvensite ne tik taupiai, bet ir sveikai maksimaliai taupydami energiją.
  • Rinkitės kompleksinius sprendimus. Patirtis rodo, kad vieno tiekėjo suprojektuota sistema dažniausiai užima mažiau vietos nei kopmplektuojant skirtingų gamintojų produktus, yra lengviau valdoma ir prižiūrima. Tokios sistemos jums nekels rūpesčių aiškinantis kas kaltas, kad kažkas neveikia.
  • Karšto vandens ruošimui rinkitės greitaieigius šildytuvus, o ne didelius bakus - tūrinius šildytuvus. Kuo daugiau vandens sukaupę laikote, tuo labiau auga išlaidos jo sušildymui. Didelio tūrio vandens sistemose (400 l ir daugiau) gali atsirasti legionelės bakterijų, tad tokias sistemas būtina periodškai papildomai iškaitinti (> 60 ºC).
  • Prisiminkite, kad periodinė serviso priežiūra (kartą per metus) užtikrins kokybišką sistemos darbą ir gamintojų deklaruojamas mažas eksploaticijos išlaidas, bei ilgaamžį jų veikimą.

Užsakymo nr.: PT_78518097