Vienas iš gajausių mitų – žemės ūkis yra perdėm konservatyvus verslas. Ir, žinoma, panaši šio mito išvestinė – ūkininkai baidosi naujovių. Kad šis mitas neturi nieko bendro su realybe, buvo galima įsitikinti apsilankius dviejų įmonių, „Scandagra“ ir „East West Agro“ (EWA), organizuotose „Inovacijos dienose 2018”. Tokia proga pasinaudojo daugiau nei tūkstantis ūkininkų, kuriuos sudomino naujausi mokslo ir technikos pasiekimai.

Į Dotnuvos Akademijoje Kėdainių rajone įrengtą dviejų hektarų ekspozicijos lauką suvažiavę ūkininkai apžiūrėjo pusę tūkstančio laukelių, kuriuose buvo atlikta 120 mokslinių bandymų. Šių bandymų tikslas – nustatyti, kokios augalų veislės labiausiai tinka mūsų klimatui, kuris, beje, pamažu kinta ir, tikėtina, kels naujus iššūkius prie tradicinių veislių prisirišusiems žemės ūkio rinkos žaidėjams. Lygiai taip pat visiems aktualu, kokios auginimo technologijos geriausiai veikia, kokiomis apsaugos priemonėmis ginti augalus, ir pagaliau, kada ir kaip atsipirks pasirinkti pasėliai.

Pačius tyrimus atliko Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Žemdirbystės instituto mokslininkai. Anot „Scandagra“ generalinio direktoriaus Mariaus Vasiliausko, nepriklausomi ir objektyvūs moksliniai tyrimai yra nepamainomi ieškant geriausių sprendimų žemės ūkyje, kuris lengvai pažeidžiamas gamtos išdaigų ir kitų mažai kontroliuojamų faktorių. „Mokslas suteikia būdų apsidrausti nuo šių rizikų, todėl labai džiugu, kad vis daugiau ūkininkų atvyksta į mūsų renginį įsitikinti, kaip mokslo pasiekimus galima panaudoti praktikoje“.

Kitas ne mažiau svarbus aspektas – kokia technika bus naudojama pritaikant šias žemės ūkio naujoves. Vienas didžiausių šios rinkos žaidėjų, EWA, „Inovacijų dienų“ dalyviams pademonstravo savo naujojo partnerio, garsaus čekų gamintojo „Bednar“ padargus, tarp kurių, pavyzdžiui, „Bednar Omega L“ sėjamoji turi sistemą, kuri primena naudojamas aviacijoje – idealiai tiksliai kopijuoja dirvos paviršių, prisitaikydama prie mažiausių nelygumų ir leisdama pasėlius suformuoti tolygiai.

„Apskritai dabartinė žemės ūkio technika, kurią siūlome savo klientams, primena kosmines technologijas“, vertindamas parodos dalyvių susidomėjimą sakė EWA generalinis direktorius Gediminas Kvietkauskas“. „Atsisėdęs prie „Massey Fergusson“ traktoriaus vairo jautiesi it naikintuvo piloto kabinoje – lietimui jautrus kompiuteris, autopiloto režimas ir kitos išmaniosios technologijos. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tokia sudėtinga technika reikalaus vis daugiau žinių ją valdyti, o yra atvirkščiai – ją prisijaukinti vis paprasčiau, o išgauti iš jos maksimalų rezultatą – vis lengviau“.

Išbandę techniką ir susipažinę su žemės ūkio eksperimentų rezultatais, ūkininkai grįžo į savo ūkius. Labai gali būti, kad ne vienas iš jų jau netrukus perkels išvystas praktikas į savo kasdienį darbą. Todėl klausimas, ar galima per vieną dieną išvysti žemės ūkio rytojų, nebeatrodo toks retorinis.

Tikrai galima, o tas rytojus daug arčiau nei atrodo šiandien.

Užsakymo nr.: PT_78443139