Pasak žinomo dizainerio, Kauno technologijos universiteto (KTU) dėstytojo, technologijos mokslų daktaro Kęstučio Lekecko, šiuolaikiniam dizaino profesionalui nebepakanka mokėti eskizuoti, burgzti siuvamąja mašina ir turėti išlavintą skonį. Duris į kintantį mados pasaulį atveria kūrybiškumas, gebėjimas prognozuoti būsimas tendencijas ir žinios apie naujas medžiagų ir aprangos technologijas.

„Savo studentams stengiuosi perduoti svarbiausią žinutę, kad visada reikia mąstyti ir atrasti savitus sprendimus, niekada nebūna vieno teisingo kelio. Taip pat siekiu ugdyti kūrybiškumą, pereiti kūrybiniu keliu nuo idėjos iki prototipo. Manau, kūrybiško požiūrio vystymas labai svarbus visose srityse“, – sako kūrėjas, aktyviai mados pasaulyje besisukantis daugiau kaip 18 metų.

Jis yra mados namų „Harmman“ kūrybos vadovas bei aprangos dizaino studijos „leKeckas“ įkūrėjas.

Pinasi greitos ir lėtos mados tendencijos

K. Lekeckas įsitikinęs, kad mados rinkoje įkvėpimo idėjos ir tendencijos sukasi spirale, prisikeldamos naujam gyvenimui. „Mados pasaulio kūrėjai savaip interpretuoja jau buvusias idėjas, kartais labai eklektiškai, kartais kūrybiškai“, – sako KTU Dizaino centro docentas.

K. Lekeckas pastebi dvi mados pasaulio pokyčių kryptis. Viena vertus, mada vis dar greitėja įgaudama milžiniškas aprangos gamybos ir vartojimo apimtis. Nauji modeliai sukuriami ir į parduotuves patenka per kelias savaites, o neparduotos masinės drabužių produkcijos kiekiai vis didėja. Pirkėjams pasiūla ypač didelė.

Kita vertus, yra ir atsvara šiam procesui – lėtoji mada. Jos sekėjai ragina į drabužius žiūrėti ne kaip į daiktus, kurie greitai tampa nemadingi ir juos reikia keisti naujais. Ilgaamžio dizaino, aukštos kokybės drabužiai, kuriais reikia atitinkamai rūpintis, o reikalui esant, ir pataisyti, ar pritaikyti savo reikmėms – toks lėtąją madą kuriančių dizainerių siekis.

„Labai tikiuosi, kad populiarėjančios lėtosios mados idėjos palies žmonių sąmoningumą ir tvarios mados, ekologiškumo idėjos ilgainiui nugalės“, – viliasi K. Lekeckas, kuris savo kūryboje ir mados namuose taip pat stengiasi vadovautis lėtosios mados principais.

Drabužiai kuriami aprangos kapsulės principu, atsisakoma tradicinio sezoniškumo, amžiaus cenzo, klientams stengiamasi pasiūlyti įdomių drabužio dėvėjimų idėjų, atkreipti dėmesį į aprangos dėvėjimo kultūrą ir galimybes, derinių svarbą.

Prognozuoja mados virsmą

Pasak dr. K. Lekecko, technologijos yra vienas iš svarbiausių kūrybos variklių, kuris suteikia naujų galimybių atsiskleisti dizaino sprendimams ir idėjoms. „Jaučiu, kad esam ant didelės revoliucijos slenksčio, nes keletas naujų technologijų tik ir laukia tinkamos progos įsiveržti į aprangos rinką“, – sako jis.

KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas

Anot mados praktiko ir mokslininko, pokyčiams mados pasaulyje šiuo metu jau daro įtaką išmanioji tekstilė, naujas galimybes atveria 3D spausdinimas ir nano technologijos.

„Įdomių kūrybinių bandymų ir mokslinių eksperimentų tikrai jau egzistuoja, tačiau trūksta šių technologijų ištobulinimo iki masinio panaudojimo galimybių“, – pastebi K. Lekeckas.

Gilus naujų medžiagų ir aprangos gamybos technologijų išmanymas tampa būtinas siekiant įvairovės ir konkurencinio pranašumo, ypač jeigu apranga gaminama pramoniniu būdu. Šioje srityje specialistams vis dažniau kyla iššūkis suderinti skirtingų sričių žinojimą ir tarpdisciplines kompetencijas, į ką daugiausiai dėmesio skiriama KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto (MIDF) vykdomose magistro studijose.

Tinka įvairaus profilio specialistams

K. Lekecko manymu, su aprangos ir tekstilės pramonės sektoriumi susijusios magistro studijos KTU universitete yra labai universalios. Įgytos žinios ir kompetencijos svarbios planuojant karjerą įvairiuose mados pramonės segmentuose: tekstilės ir aprangos gamybos įmonėse ar prekės ženklą vystančiuose startuoliuose.

Magistro išsilavinimas ir platus savo srities išmanymas svarbus techninio profilio profesionalams – technologams, konstruktoriams, ir kūrybinį darbą dirbantiems produkto dizaineriams.

KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas

KTU vykdomos dvi magistro studijų programos, susijusios su aprangos ir tekstilės pramonės sektoriumi bei mados verslu, ir yra aktualios įvairaus profilio specialistams.

Viena studijų programa, kurią eilę metų renkasi skirtingą pirmos pakopos išsilavinimą įgiję studentai – Aprangos mados inžinerija. Jos rengėjai laikosi nuostatos, jog kūrybiškumas, aprangos mokslo, inovacijų ir naujausios technologijų žinios bei verslumo įgūdžiai profesionalams būtini kuriant naujus produktus, efektyvinant ateities gamybos procesus ir inicijuojant aprangos verslo pažangą.

Baigę magistro studijas absolventai geba kurti mados gaminius ir novatoriškas pramoninio dizaino mados kolekcijas, specialios paskirties ir ekologiškus gaminius, projektuoti šiuolaikines technologijas.

KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas

„Ypatingas dėmesys skiriamas mados fenomeno suvokimui, tvarios mados vystymui, kūrybiškumo skatinimui“, – sako dėstytojas K. Lekeckas.

Studijų metu studentai įgunda taikyti programinę įrangą vizualizuojant aprangą ir simuliuojant jos komfortą bei techninius sprendimus. Aprangos mados inžineriją baigę specialistai geba parinkti metodus ir atlikti analitinius, modeliavimo ir eksperimentinius aprangos gaminių, jų medžiagų bei technologijų tyrimus.

Pageidaujantys unikalaus turinio turėtų dėmesį atkreipti į Tekstilės inžinerijos ir apdailos studijas, kurios grindžiamos efektyvia studijų, mokslo ir verslo sąveika. Tai unikali ir vienintelė Lietuvoje programa, kuri suteikia galimybę dalyvauti tarptautinėje Tekstilės inžinerijos magistrantūros E-TEAM programoje.

KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas

Absolventai išmano klasikinės ir inovatyvios tekstilės inžinerijos ir tekstilės apdailos technologijas, supranta tekstilės gaminių kokybės vadybos principus, geba kurti naujus produktus ir diegti tekstilės mokslo ir technologijų inovacijas, atlikti mokslinius ir eksperimentinės plėtros tyrimus, novatoriškai spręsti gaminių kūrimo, produkcijos kokybės valdymo, tekstilės technologinių procesų optimizavimo problemas.

Taikomas unikalus modelis

Maža to. KTU jau keletą metų veikia unikalus magistrantūros studijų MA+ modelis, atliepiantis tiek studijuojančiųjų, tiek rinkos poreikius. MA+ pasirinkę magistrantai turi galimybę šalia pagrindinių studijų rinktis papildomą kompetenciją – taip įgyjamas ženklus pranašumas ir didesnis lankstumas darbo rinkoje.

MA+ magistrantūros modelis leidžia projektuoti savo išsilavinimą pagal karjeros poreikius. Pavyzdžiui, jei studento siekis yra tapti giliu savo srities specialistu, vykdyti mokslinį darbą, jam siūloma rinktis eksperto kompetencijų kelią.

Tarpkryptės kompetencijos leidžia pačiam studentui pasirinkti pagrindinės ir papildomos kompetencijų derinį. Siekiantiesiems vadovavimo pozicijų siūloma rinktis vadovui būtinų kompetencijų kelią.

MA+

Užsakymo nr.: PT_78391987