„Vyrauja nuomonė, kad taupymas apskritai yra varginantis dalykas, o rezultatai nėra tokie įspūdingi, kad vertėtų stengtis. Tačiau atvirkščiai, taupyti gali būti lengva, o sutaupytos sumos – ilgainiui taps džiuginančios“, – sako ESO ekspertė.

Vienkartinės investicijos – ilgalaikis rezultatas

Naujo būsto įrengimas – puikus metas pasvarstyti apie energetiškai efektyvių įrankių įsigijimą, kurie ateityje atsipirks su kaupu. Viena paprasčiausių ir nebrangiausių priemonių, kurios pagalba sumažinsite šildymo kaštus – šilumą atspindintys ekranai. Juos įrenkite už radiatorių, nes daugiausiai šilumos butuose išvaistoma dėl pralaidžių namo sienų. Visuose kambariuose už radiatorių įsirengus šilumą atspindinčius ekranus oro temperatūra bute gali pakilti 1-2ºC.

„Patartina nepagailėti ir įsigyti kokybiškus, gerai izoliuojančius, tačiau pakankamą vėdinimą užtikrinančius langus. Esant poreikiui, rekomenduojama įstiklinti balkonus – tai sumažins šalto oro skverbimąsi į būstą, todėl oro temperatūra kambaryje liks normali ir vėjuotą dieną“, – pažymi ekspertė.

Anot A. Čepukaitės, nemažai elektros energijos galima sutaupyti įsigijus energiją taupančią buitinę techniką, turinčią aukštesnę efektyvumo klasę (A, A+, A++, A+++). Tai gali būti šaldytuvas, mikrobangų krosnelė, skalbimo mašina ar kiti prietaisai.

Įsikeliant į naują būstą rekomenduojama iškart pasirūpinti efektyviomis ir šiuolaikiškomis elektros lemputėmis. Pavyzdžiui, šviesos diodų arba halogenų technologiją turinčios lemputės sutaupo iki 10 kartų daugiau energijos ir 50 kartų ilgiau tarnauja. Tai itin aktualu, jeigu apšvietimui namuose planuojate skirti ypatingą dėmesį.

Naujakuriams ekspertė pataria naujame būste pasirūpinti ir moderniomis šildymo sistemomis bei jų reguliavimo priemonėmis.

„Taupyti labai padeda šilumos punkto automatizavimas, leidžiantis šildyti patalpas tik tada, kai to reikia. Taip pat ir šilumos siurbliai, kurie sukauptą saulės šilumą bei žemės gelmių šilumą naudoja kaip šilumos šaltinį pastatuose. Jei keliatės į naujos statybos arba renovuotą pastatą, jame greičiausiai bus modernizuota šildymo sistema, o ant radiatorių įrengti termostatai. Jei būstas senesnio tipo, termostatais vertėtų pasirūpinti patiems – tai padės žymiai paprasčiau reguliuoti patalpos oro temperatūrą“, - teigia energetinio efektyvumo ekspertė A. Čepukaitė.

Nieko nekainuojantys įpročiai padėsiantys sutaupyti

Antras ir turbūt paprasčiausias būdas taupyti elektros energiją, nereikalaujantis jokių finansinių investicijų – tai kasdienių įpročių keitimas. Turbūt nustebsite, tačiau įpročiais tapę mūsų kasdieniai veiksmai buityje gali padėti sumažinti mėnesines elektros sąskaitas, pavyzdžiui: televizoriaus išjungimas, kai jis nežiūrimas, kompiuterio monitoriaus automatinio išsijungimo funkcijos nustatymas, šviesos išjungimas, išeinant iš kambario, natūralaus apšvietimo išnaudojimas dienos metu.

Anot ekspertės, jeigu namuose šildotės elektra, saulėtomis dienomis atidarykite žaliuzes, užuolaidas, kad saulė kuo labiau prišildytų patalpas. Ruošdami valgį, uždenkite puodą – paskaičiuota, kad taip elektros energijos sunaudosite pusantro karto mažiau, nei įprastai.

Užsakymo nr.: PT_78375109