Kūno pokyčiai po nėštumo – natūralus požymis

„Po pirmojo vaiko gimimo su figūra problemų neturėjau – kūnas praktiškai be jokių pastangų į pradines formas sugrįžo vos po kelių mėnesių. Tačiau situacija stipriai pasikeitė gimus antrajai dukrytei. Jau praėjus kelioms savaitėms po vaiko gimimo supratau, kad šį kartą formos neatsistatys taip greitai. Ant pilvo aplink bambą dar nėštumo metu atsirado strijų, kurios kartu su suglebusia oda sudarė nekokį vaizdą“, – dalinasi daugeliui mamų pažįstamais potyriais Giedrė.

„Gimdymo metu moteris netenka daug svorio: hormonų įtakoje padidėja išskiriamų skysčių kiekis, sumažėja kūno brinkimas“, – apie kūno pokyčius pasakoja vyr. akušerė. Kaip pastebi akušerė , po visų šių indikacijų moterys dažnai nusivilia pakitusia liemens ir pilvo apimtimi, nes dėl audinių tempimo pilvo siena būna praradusi elastingumą. Ne paslaptis, kad vienoms moterims kūnas greitai ir, atrodo, lengvai sugrįžta į priešgimdyminę būseną, o kitoms svorio numetimas ir formų susigrąžinimas pareikalauja daugybės pastangų. I. Joneliūnienė teigia, kad tai, pirmiausia, priklauso nuo pačios moters genetinių savybių bei organizmo treniruotumo.

Veiksmingų priemonių rasti nėra sunku

Akušerė pataria pirmas šešias savaites po gimdymo, kol atsistato moters organizmo anatomija, vengti didesnio fizinio krūvio ir intensyvaus sporto. Jei gimdymas buvo natūralus, judėti, žinoma, galima ir netgi patariama – vaikščiojimas yra bene efektyviausias būdas stiprinti pilvo raumenis net tuomet, kai negalite daryti nieko kito. O taip gali nutikti, jei gimdymas buvo komplikuotas ar jums buvo atliktas Cezario pjūvis. Tokiu atveju sporto pradžios gali tekti palaukti net ir pusmetį. Tačiau nusiminti neverta – judėjimas ir subalansuota mityba gali padėti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų ir paruošti kūną intensyviam krūviui ir per pirmuosius pusę metų po gimdymo.

Specialistai pastebi, kad aklai mitybos riboti nereikėtų nei prieš, nei po gimdymo, nes gimdyvė ir žindyvė turi gauti visų reikalingų maisto medžiagų, vitaminų ir mineralų savo ir vaiko sveikatai. „Tai nereiškia, kad turite maitintis už du, bet visavertė subalansuota mityba labai svarbi“, – šypsosi I. Joneliūnienė.

Ilona Joneliūnienė

Iš tiesų, žindanti moteris turėtų papildomai suvartoti apie 500 kcal per dieną – būtent tiek kalorijų sudeginama organizmui gaminant pieną ir žindant. Tam, kad kūdikis augtų sveikas, jūs turite maitintis visaverčiu ir įvairiu maistu: per dieną reiktų valgyti grūdinės kilmės, pieno produktų, vaisių ir daržovių, mėsos, žuvies, išgerti apie 2 litrus vandens. Tam, kad svoris kristų, o pilvukas pradėtų įgauti prieš nėštumą buvusias formas, rekomenduojama atsisakyti nesveikų riebalų, saldumynų, gazuotų gėrimų ir pan.

Korsetai – ne tik grožiui, bet ir sveikatai

Neseniai mama tapusi pašnekovė Giedrė dėl komplikuoto gimdymo negalėjusi sportuoti ieškojo alternatyvų, padėsiančių atstatyti figūrą: „Pradėjau nešioti specialų korsetą. Jis padėjo prilaikyti pilvą, o tai suteikė net ir psichologinį komfortą, galėjau dėvėti kokius noriu drabužius ir vis tiek jaustis puikiai.“ Tiesa ta, kad specialus korsetas naudingas ne tik norint padėti nėštumo metu išsitempusiems pilvo raumenims sugrįžti į buvusias formas. Ši priemonė ne tik palengvina kasdienybę, bet gali stipriai prisidėti ir prie mamos sveikatos – juosmens įtvaras fiksuoja dubens raiščius, sumažina nugarai tenkantį krūvį, padeda išlaikyti taisyklingą laikyseną ir išvengti skausmų.

Akušerės I. Joneliūnienės teigimu, elastiniai korsetai gali būti puiki pagalbos priemonė norinčioms padailinti figūrą tiek pogimdyminiu laikotarpiu (pirmąsias 6-8 savaites), tiek 3-4 mėn. po gimdymo. „Korsetai padeda ir vėlesniu metu, nes plačiai prilaiko priekinę pilvo sieną ir turi imobilizuojantį poveikį stuburui. Tačiau nereikėtų jais piktnaudžiauti, užtenka dėvėti po keletą valandų per dieną arba tiek, kiek rekomenduos jūsų ginekologas,“ – pasakoja I. Joneliūnienė.

Taigi, stipriai jaudintis dėl savo kūno apimčių mamytėms nėra verta – svarbu tinkama ir subalansuota mityba, mankšta. Kurį laiką galite pasinaudoti ir elastinių korsetų privalumais.

Užsakymo nr.: PT_78361291