Ūkininkams reikia kantrybės

„Agrokoncerno“ vyriausioji agronomė – konsultantė Snieguolė Krivickienė sako, jog šiemet ūkininkams rekomenduoja neskubėti investuoti į brangiai kainuojančias priemones – geriau palaukti, pažiūrėti, kokia situacija klostysis vėliau.

„Išleisti pinigus įvairioms priemonėms gali greitai, bet jos nebūtinai atsipirks, išlaidos gali reikšti nuostolius. Visada reikia galvoti, ar tie pinigai atneš grąžą“, – pataria S. Krivickienė.

Anot jos, situacija skirtinguose Lietuvos regionuose labai skirtinga – vieni regionai jau sulaukė lietaus, kiti jo vis dar laukia.

„Kai kuriose vietose matome, kad iš vasarinių javų, ypač vėlyvai pasėtų, nebebus prikulta net 2,5 tonos iš hektaro. Manau, tokiems laukams dabar papildomai duoti kažką ir dar labiau didinti savikainą nebeapsimoka“, – sako „Agrokoncerno“ konsultantė.

Anot jos, tokiems labai prastai atrodantiems laukams būtų galima svarstyti tik purškimą pačia pigiausia priemone, jei, pavyzdžiui, kviečiai susirgtų dryžlige ar septorioze.

Skirtinga situacija

Anot S. Krivickienės, skirtingai nei vėlyvieji javai, ankstyvos sėjos miežiai ir kviečiai kai kur atrodo palyginus visai neblogai.

„Bet jei nelis ir toliau, tai situacija vėl keisis. Ankstyvai pasėtus kviečius ir miežius rekomenduojame purkšti priemonėmis su strobilurinais, kurie turi žalinimo efektą – taip būtų šiek tiek ištempiama vegetacija“, - apie galimas priemones pasakoja ūkininkus konsultuojanti specialistė.

Situacija įvairiuose rajonuose labai skiriasi. Tie ūkiai, kurių pasėliai gavo lietaus, šiomis dienomis dar pylė truputį salietros, kad augalai gautų reikalingų medžiagų.

Geriausia trąša – lietus

Kalbėdama apie žieminius pasėlius, konsultantė sako, kad azotu papildomai maitinti jų tikrai neverta.

„Žieminiai pasėliai šiandien jau yra nužydėję, varpos pradėjo pildytis grūdais, kai kur užsipildžiusi jau pusė varpos. Todėl purkšti rekomenduočiau tik atvėsus orams su karbamidu. Kitu atveju purkšti nereikėtų. Į dirvą berti azoto tikrai nebeapsimoka“, – sako S. Krivickienė.

Ji prisimena, kad kai kuriose vietose pasėliai smarkiai nukentėjo per pora karštų ir sausų dienų, kai temperatūra siekė 26 ir daugiau laipsnių bei pūtė stiprus karštas vėjas. Tuo metu per pora dienų pasėlių būklė smarkiai pablogėjo, išdegė net vejos prie namų.

„Žvyringos, smėlingos dirvos šiandien dega, jau atsiranda negyvi augalų lapai“, – pasakoja situaciją konsultantė.

„Visiems ūkininkams sakau, kad šiandien geriausia trąša būtų lietus. Sausra kasdien sumažina derlių maždaug 100 kg“, – sudėtingą situaciją vertina agronomė.

Anot jos, matant situaciją, ūkininkams sunku sėdėti ir laukti, atrodo, kad reikia kažką daryti, o bet koks darymas atsiremia į išlaidas.

„Šiemet ūkininkams svarbu ramiai įvertinti situaciją ir priimti sprendimą, ar sugrįš tai, ką įdėsi“, – sako S. Krivickienė.

Tačiau ūkininkus ji net ir šiemet ragina neprarasti optimizmo – reikia tikėtis, kad kiti metai tikrai bus palankesni ir jau dabar galima pradėti jiems ruoštis. Sumanesni ūkininkai jau pradeda rūpintis sėklų, agrochemijos atsargomis kitų metų derliui auginti.

Užsakymo nr.: PT_78334115