Pasinaudojus Europos Sąjungos (ES) parama ir nemažai nuosavų lėšų, įgyvendinus jau tris plėtros etapus, šiandien „Anykščių daržovių“ ūkį, turintį jau 180 darbuotojų, sudaro 10 ha šiltnamių laukai ir moderni 8 MW biokuro katilinė. Įmonėje taikomos pažangios technologijos, įdiegta kompiuterizuota lašelinė daržovių laistymo bei tręšimo sistema, o didžioji dalis produkcijos realizuojama Lietuvoje, nors ūkininkai pastebi, kad konkuruoti su atvežtine produkcija nėra lengva.

Vienas didžiausių augintojų

Ūkis pradėjo kurtis dar 1998-aisiais, kai jame dirbo tik keli šeimos nariai, tačiau netrukus prasidėjo sparti plėtra.

2006 metais, gavus ES paramą, buvo pastatyti modernūs šiltnamiai ir dujų katilinė. Dujoms vis brangstant ir norint sumažinti išlaidas energetiniams resursams, vėl pasinaudota ES struktūrinių fondų parama. Buvo pastatyta dar 2 ha plėvelinių šiltnamių ir 2 MW biokuro katilinė.

2017 metaus gavus 6,5 mln. ES paramą, įrengta dar 6 ha stiklinių šiltnamių ir jau 6 MW biokuro katilinė, kuri efektyviai gamina šilumą.

Anot bendrovės vadovo V. Juškos, „Anykščių daržovės“ šiuo metu augina agurkus, pomidorus ir braškes. Ūkis teikia išskirtinę reikšmę produkcijos šviežumui, švarai, kokybei. „Anykščių daržovės“ yra šiltnamių asociacijos ir žemės ūkio kooperatyvo „Agrolit“ nariai, neseniai pelnė tarptautinį „Global Gap“ (Good Agricultural Practices) sertifikatą, skirtą gerajai žemės ūkio praktikai įrodyti ir aukštai produkcijos kokybei ir saugai patvirtinti.

Artimiausiuose bendrovės planuose – šviesos kultūros šiltnamiuose įrengimas. Anot V. Juškos, ši speciali apšvietimo ir mikroklimato palaikymo sistema leistų auginti lietuviškas daržoves ištisus metus.

Didžioji dalis – „Lidl“ parduotuvėse

„Anykščių daržovės“ itin produktyviai bendradarbiauja su Lietuvos prekybos tinklu „Lidl“ – į šias parduotuves iškeliauja net 60 proc. ūkyje išaugintų agurkų.

„Šiuo metu savo ūkyje auginame 7 ha trumpavaisių agurkų, 2 ha pomidorų ir 1 ha braškių. Didžiąją dalį agurkų tiekiame „Lidl“ tinklui, likusius agurkus ir pomidorus parduodame kitiems prekybos tinklams, o braškes dažnai pardavinėjame ir patys“, – sakė V. Juška.

Pasak jo, „Lidl“ tinklui atėjus į Lietuvą, kilo svarbi ir labai reikalinga konkurencinė kova tarp prekybos tinklų: „Džiaugiamės, kad dabar tarp prekybos centrų ir verslų ar ūkių vyksta atviras dialogas. Galima pasikalbėti, padiskutuoti, gvildenti kainų klausimus – situacija išties pasikeitė“.

Prisijungus prie „Lidl“ tinklo, bendrovei teko atlikti ir keletą kokybinių pakeitimų. „Anksčiau vaisiams skinti ir transportuoti naudojome plastikinę tarą. „Lidl“ prašymu ją pakeitėme į vienkartinę perdirbamą – užsisakėme specialias vienkartines kartono dėžes, įsigijome jų lankstymo aparatą“, – pasakoja V. Juška.

Svetur – kitokios sąlygos

Kalbant apie pomidorus, V. Juška konstatuoja, kad jų rinkoje Lietuvoje užtikrintai dominuoja ispaniški, graikiški, olandiški ar net iš Maroko atvežti pomidorai.

Ūkininko teigimu, labai norėtųsi, kad Lietuvos pirkėjas galėtų skanauti ir lietuviškų pomidorų. Tačiau jų savikaina esą pernelyg aukšta – už tą pačią kainą galima gauti dvigubą kiekį pomidorų iš užsienio gamintojų, o didžioji dalis pirkėjų renkasi pigesnę prekę.

„Pagrindinė bėda yra ta, kad valstybės suteikia nevienodas sąlygas daržovių augintojams. Kitose Europos šalyse ūkiai, kuriantys pridėtinę vertę ir darbo vietas valstybei, yra daugiau remiami, jiems sudaromos palankesnės sąlygos. Kai, pavyzdžiui, suteikiamos nuolaidos elektrai, kuri yra pagrindinė savikainos sudedamoji dalis, tuomet ūkiui daug lengviau augti ir plėstis“, – tvirtina V. Juška.

Stambiausias rajono darbdavys

Bendrovė „Anykščių daržovės“ iš smulkaus šeimyninio verslo ilgainiui išaugo į stambiausią privatų verslą Anykščiuose. Šiuo metu ūkis yra 180 žmonių iš Anykščių ir aplinkinių gyvenviečių darbdavys.

„Suprantame, kad nuo darbuotojų priklauso ir daržovių auginimo kokybė, ir pardavimai, ir verslo sėkmė, todėl šiai sričiai visada skiriame ypatingą dėmesį. Šiuo metu turime tvirtą komandą, kuria labai pasitikime ir didžiuojamės. Mūsų kolektyvą sudaro šiltnamio darbuotojai, agronomai, chemikai, mechanikai. Kiekvienas iš jų – vienodai svarbus“, – akcentavo V. Juška.

Įmonė stengiasi savo ūkio darbuotojams suteikti geriausias sąlygas ir visas socialines garantijas. Aplinkiniuose kaimuose gyvenančius darbuotojus į darbą atveža įmonės autobusas, mokamos pastovios algos ir premijos už gerus rezultatus. O pasibaigus šiltnamių sezonui, darbuotojams sumokama net ir už tuos mėnesius, kai darbai nevyksta.

„Gerus darbuotojus rasti nėra lengva, todėl stengiamės juos išlaikyti“, – sakė „Anykščių daržovių“ vadovas.

Užsakymo nr.: PT_78304777