Ilgus metus gyvūnų mitybos tyrimams skiriantis biomedicinos mokslų daktaras Andrejus Jerešiūnas sako, kad renkant pašarus gyvūnams nereikia ieškoti įmantrybių – viskas, kas geriausia, slypi gamtoje. Galima nustebti, bet viena geriausių medžiagų, galinti pagerinti gyvūno virškinimo veiklą, slepiasi raudonėlyje. Daugiau apie tai ir kitas gyvūnų mitybos subtilybes – pokalbyje su A. Jerešiūnu.

Šiais laikais vis daugiau kalbama, kad ūkinių gyvūnų auginimo sėkmę lemia jų sveikatos būklė. O gyvūnų sveikata slypi sveikame jų virškinamajame trakte. Kaip tai suprasti?

Žinome, kad už gyvūnų, kaip ir žmonių, sveikatą atsako organizmo imuninė sistema. Įvairūs stresiniai veiksniai pirmiausiai daro įtaką organizmo imuninei sistemai sutrikdydami jos veiklą. Sutrikusi imuninė sistema nesugeba tinkamai apginti organizmo nuo aplinkos veiksnių, todėl gyvūnai suserga. Juos tenka gydyti. Gyvūnų gydymui naudojami įvairūs veterinariniai preparatai, vaistai, taip pat ir antibiotikai. Pastarųjų šiuolaikinėje gyvulininkystėje ir paukštininkystėje bandome vengti, nes jie gali likti organizme arba patekti į gaminamą produktą (kiaušinius, mėsą ir t. t.). Tokios gyvulininkystės ir paukštininkystės produkcijos žmonių mityboje panaudoti negalima.

Kad imuninė sistema būtų stipri, privalome užtikrinti, kad gyvūnų virškinamajame trakte visi procesai veiktų sklandžiai. O jų daug. Neužtenka gyvulį ar paukštį tik laiku ir sočiai pašerti. Reikia žinoti ir valdyti pašarų maisto medžiagas, nenaudoti supelijusių ar mikotoksinais užterštų pašarų. Taip pat svarbu, kad pašaras būtų lengvai virškinamas ir įsisavinamas. O svarbiausia, kad gyvūnai su pašarais gautų tiek maisto medžiagų, kad gyvūnų virškinamajame trakte gyventų ir veiktų nepatogeninė virškinamojo trakto mikroflora. Pabrėžiu – veiktų. Nes būtent virškinamojo trakto mikrofloros veikla lemia imuninės sistemos greitą ir tinkamą atsaką į aplinkos stresinius veiksnius.

Kokie pagrindiniai stresiniai veiksniai, veikiantys gyvūnų virškinimą?

Auginant gyvūnus, jie tampa neatskiriama aplinkos dalimi. Bet koks aplinkos veiksnys yra gyvūnui stresas. Pasikeitusi temperatūra, pašaras, užterštas mikotoksinais pašaras, pasikeitęs šėrikas, įvairūs garsai, triukšmai ir t. t. Nustatyta, kad didžiausias stresas kiaulininkystėje – tai paršelių nujunkymas. Juk formuojasi mažas organizmas su dar nesusiformavusiu virškinamuoju traktu, o mes dar atjunkome nuo motinos. Atjunkymo stresas taip stipriai paveikia paršelio organizmą, kad net pasikeičia skrandžių rūgščių ir šarmų balansas (pH). Pasikeitęs skrandžio pH neatlieka savo pagrindinės barjerinės funkcijos – neapsaugo virškinamojo trakto nuo patogeninės aplinkos mikrofloros. Patekę patogenai paršelį susargdina, jis pradeda viduriuoti, o mes turime jį gydyti. O ten, kur gydymas, ten ir antibiotikai.

Kaip galima tokios situacijos išvengti?

Norint užtikrinti sveiką gyvūnų virškinamąjį traktą ir išvengti nereikalingų antibiotikų, reikia naudoti pašarų priedus. Tai būtų fermentai (enzimai), probiotikai, fitobiotikai ir kiti.

Apie fermentus ir probiotikus, jogurtų pavidalu, daugmaž žinome. O kas yra fitobiotikai?

Kai einame į restoraną ar gaminame gardų patiekalą, naudojame prieskonius, o kai pučia pilvukus – geriame ramunėlių ar kmynų arbatą. Tai ir reiškia – vartojame fitobiotikus. Gyvūnams šerti taip pat naudojami pašarų priedai, pagaminti iš augalų ir jų ekstraktų. Vienas jų – tai pašarų priedas „Orego-Stim“. Šis pašarų priedas pagamintas iš natūraliai užaugintų raudonėlių.

Pradžioje raudonėlis užauginamas laukuose. Toliau iš nuskintų raudonėlių, pasitelkus specialią technologiją, išgaunama vertingiausia raudonėlių dalis – eterinis aliejus (ekstraktas). Būtent keliuose ekstrakto mililitruose susikoncentruoja naudingiausia ir vertingiausia jų dalis. Toliau šis ekstraktas ir pats augalas naudojamas pašarų priedui „Orego-Stim“ gaminimui. Dėl savo gamybos technologijos šio priedo užtenka įdėti vos 250 g į toną gaminamo pašaro. Štai koks jis stiprus!

Kokio efekto galima tikėtis naudojant šį pašarų priedą?

Tokiu būdu pašaras paverčiamas natūralios gamtos sukurtais aromatingais pašarais, kurie tampa labiau gyvūnų ėdami. Tai reiškia, kad gyvūnai gaus daugiau organizmui augti reikalingų maisto medžiagų. Taip pat „Orego-Stim“ pagerins virškinamojo trakto veiklą, pagerės kepenų veikla, virškinamajame trakte sumažės patogeninių bakterijų. Taip ir pasieksime savo tikslą – tinkama virškinamo trakto veiklą, kuri yra sveiko organizmo garantas. Daugybė Lietuvoje ir užsienyje atliktų bandymų rodo, kad naudojant šį pašarų priedą padidėja paukščių ir kiaulių priesvoriai, sumažėja pašarų sąnaudos, o gyvūnų šeimininkas gauna daugiau pelno.

Gyvūnų mitybos specialisto pristatytas pašarų priedas „Orego-Stim“ yra unikalus tiekėjo „Anpario“ patentuotas produktas kiaulėms, veikiantis kaip žarnyno dezinfekantas. Jis naudojamas skrandžio ir virškinimo veiklai gerinti bei įvairios kilmės viduriavimui kontroliuoti. Pagrindiniai „Orego-Stim“ komponentai yra karvakrolis (80–82 proc.) ir tymolis (2,4 proc.), gaunami iš Vengrijoje auginamos išskirtinės raudonėlių rūšies ekstrakto. Būtent toks šių komponentų santykis pasižymi antibakteriniu žarnyno patogenų veikimu ir leidžia gyvūnui maksimaliai išnaudoti savo genetinį potencialą, visapusiškai įsisavinti maistines medžiagas, turėti stiprų imunitetą ir perduoti jį palikuonims. AB „Kauno grūdai“ yra vienintelis „Orego-Stim“ produkcijos prekiautojas Lietuvoje ir Latvijoje.

Užsakymo nr.: PT_78282337