Kurios sritys perspektyviausios?

Remiantis užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ turimais duomenimis dėl investuotojų planuojamų kurti naujų darbo vietų, prognozuojama, kad, be informacinių ir ryšių technologijų sektoriaus, plėsis pramonės įrenginių bei elektronikos gamybos sektorius. Daugelis šių specialistų yra baigę elektronikos, mechanikos, gamybos inžineriją, informacines technologijas, menus, dizainą.

Automatizacija sparčiai plečiasi ir į gamtos mokslus, susiedama technologijas bei inžineriją su biologija (biotechnologija), chemija, neurologija ir medicina. „Tam antrina ir Europos verslininkų apklausos, rodančios, kad jie sieja savo verslų augimo potencialą su šešiomis technologijų srities profesijomis – dizaino, elektronikos inžinieriais, programuotojais, gamybos ir kitų mokslo sričių inžinieriais bei kvalifikuotais procesų operatoriais“, – teigė „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos ekspertė Birutė Noreikaitė.

Birutė Noreikaitė („Investuok Lietuvoje“ nuotr.)

Ji atkreipė dėmesį į tai, „kad užsienio kalbų mokėjimas tampa vienu iš bazinių gebėjimų, be kurio neįmanoma dirbti tarptautinėje komandoje. Aktyviai plėsis tarptautiniai paslaugų centrai, teikiantys aukštos pridėtinės vertės finansų, IT, žmogiškųjų išteklių ar inžinerijos paslaugas. Išskirti vertėtų šiaurės šalių kalbas, kurios yra vienos paklausiausių rinkoje. Skandinaviško kapitalo įmonės šiuo metu yra įdarbinusios 41 proc. šiame sektoriuje dirbančių darbuotojų, o šias kalbas mokantys asmenys gauna net iki 20 proc. aukštesnius atlyginimus“.

Kas perspektyvu Klaipėdoje?

Klaipėdos miestas, siekiantis tapti regiono mėlynosios ekonomikos centru, pirmasis Lietuvoje sukūrė miesto ekonominės plėtros strategiją „Klaipėda 2030“. Miestas sieks ekonominio proveržio jūrinės ekonomikos, bioekonomikos, pažangios pramonės ir paslaugų bei kūrybinės ekonomikos sektoriuose. Tai galimybė po studijų dirbti aukštą pridėtinę vertę kuriančiose, inovatyviose verslo įmonėse, kartu mėgautis kokybišku gyvenimu ir laisvalaikiu pajūrio mieste.

Klaipėdos miesto meras ir KU Tarybos primininkas Vytautas Grubliauskas (KU nuotr.)

Pasak Klaipėdos miesto mero ir Klaipėdos universiteto Tarybos primininko Vytauto Grubliausko, „Klaipėdai jau dabar reikia perspektyvių mokslininkų, inžinierių, biotechnologų, prototipų kūrėjų, projektuotojų, IT ir skaitmenizacijos sprendimų kūrėjų, pramoninio dizaino profesionalų, mechanikų, laivų statybos ir remonto bei kitų specialistų.“

Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros „Klaipėda ID“ vadovo Simo Simanausko teigimu, Klaipėdoje išaugs ne tik tiksliųjų mokslų, bet ir kitų sričių specialistų poreikis: „Viena iš Klaipėdos prioritetinių sričių – kūrybinių industrijų bei paslaugų sektoriaus vystymas. Šiems sektoriams plečiantis reikės daugiakalbių specialistų, turinčių vadybos ir projektų valdymo įgūdžių, gebančių dirbti su tarptautinėmis rinkomis ir vadovauti komandoms. Kūrybinės industrijos Klaipėdoje kuria vis daugiau pridėtinės vertės ne tik dėl stiprėjančios bendruomenės, bet ir dėl glaudesnio bendradarbiavimo su tradiciniais verslo sektoriais, dėl to kūrybinių industrijų profesionalų poreikis tik augs.“

Simas Simanauskas („Klaipėda ID“ nuotr.)

V. Grubliauskas pažymėjo, kad uosto darbuotojų atlyginimas 2,5 karto didesnis už vidutinį Lietuvos gyventojų atlyginimą. „Uostamiestyje veikia daug su uosto veikla susijusių įmonių, visoje Lietuvoje įdarbinančių daugiau kaip 50 tūkst. darbuotojų. Uoste dirbama su dideliais, strateginę reikšmę turinčiais objektais, kaip suskystintų gamtinių dujų (SGD) technologijos vystymas, laivų projektavimas ir statyba. Akivaizdu, kad šiems projektams vykdyti reikia atitinkamų kompetencijų, tad šias kompetencijas turintiems specialistams profesionalams siūlomi ir atitinkami atlyginimai.“

Įgyk perspektyvią specialybę Klaipėdos universitete

Klaipėdos universitetas (KU), atliepdamas miesto ir bendruosius rinkos poreikius, siūlo perspektyvias studijų programas, kurių absolventai bus laukiami pažangiose įmonėse ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Studentai (KU nuotr.)

KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultete galite rinktis perspektyvias Informatikos, Informatikos inžinerijos ar kito profilio inžinerines specialybes, tokias kaip Jūrų transporto, Jūrų uosto, Mechanikos ar Suskystintųjų gamtinių dujų terminalų inžineriją. Taip pat ir gamtos mokslų specialybes, kurios, specialistų teigimu, ateityje bus ypač paklausios, tai Biologija, Hidrologija ir okeanografija. Nusprendę tęsti studijas antrojoje pakopoje, galėsite rinktis Geoinformatikos, Ichtiologijos ir žuvininkystės, Jūrų hidrologijos, Laivų uostų, Naftos technologijų procesų ar Techninių informacinių sistemų inžinerijos studijų programas.

KU Socialinių mokslų fakultetas siūlo perspektyvias Vadybos, Logistikos ir Viešojo administravimo studijų programas. Iš antrosios pakopos galima rinktis Inovacijų vadybos ir technologijų, Rinkodaros ir Verslo vadybos studijų programas. Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakultetas siūlo Anglų ir kitos užsienio kalbos (švedų, ispanų, vokiečių) bei Medijų filosofijos ir kultūrinės industrijos studijų programas.

Daugiau studijų programų: https://www.ku.lt/priemimas2018/

Užsakymo nr.: PT_78266787