Pilna renovacija – visos galimos priemonės

Viena pagrindinių šio namo problemų, kaip ir visuose senos statybos sovietiniuose daugiabučiuose, buvo aukšti šildymo kaštai ir prasta viso namo būklė – daug kur buvo ištrupėję tarpblokinės siūlės, o gyventojai juokaudami sakydavo, jog galima girdėti, kaip pro jas „vėjas švilpia“. Dėl prastos techninės būklės kieme būdavo daug vandens, susidarydavo pelkės.

Renovacijos metu buvo taikomos kone visos priemonės: šildymo sistemos atnaujinimas, karšto ir šalto vandens vamzdynai, fasado šiltinimas, stogas nuotekos, drenažas, tvarkomi balkonai pagal vieningą projektą.

Renovacijos administratorius, Naujosios Akmenės rajono savivaldybės narys Vaidas Vanagas juokauja, kad „buvo viskas, išskyrus saulės kolektorius“.

Pastato specifika – pirmame aukšte esančios komercinės patalpos

Namas yra Naujosios Akmenės centre, o pirmajame pastato aukšte po kokybiškos renovacijos liko veikti komercinės patalpos – draudimo bendrovė, tortinė ir antstolių kontora. Vaido Vanago teigimu, komercinę veiklą vykdančios įmonės nenorėjo stabdyti savo veiklos net vienai dienai, todėl pareikalavo ypatingo lankstumo ir konstruktyvumo.

„Renovacijos laikotarpiu buvo užtikrinta, kad įmonėms veiklos nutraukti nereikės – buvo parengti tam tikri atitvėrimai patalpų viduje, darbuotojai galėjo netrukdomi naudotis bent dalimi patalpos, taip pat buvo sudarytos sąlygos klientams patekti į biurus. Greta to, buvo kitų sudėtingų sprendimų - viena įmonė, turinti savo šildymo sistemą, atsisakė šildymo, tačiau per jos patalpas reikėjo pervesti šilumos vamzdžius, vamzdyną teko izoliuoti, kad į jų biurą nepatektų šiluma. Viską be abejo padarėme labai kokybiškai“, – sako V. Vanagas.

Gyventojai - aktyvūs partneriai renovacijos procese

Renovacijos proceso metu objekte reguliariai lankydavosi už techninę renovacijos priežiūrą atsakingi darbuotojai.
„Renovacijos procese aktyviai dalyvavo ir prie renovacijos proceso sėkmės taip pat prisidėjo ir paties namo atstovas, tame pačiame gyvenantis inžinierius. Jis, kaip statybos reikalus išmanantis žmogus, savanoriškai atstovavo namo gyventojų interesus ir stebėjo vykdomų darbų kokybę, nuolat užduodavo klausimų – dėl ventiliacijos, dėl stogo šiltinimo, dėl kitų dalykų – iškilusias problemas sprendė kartu su techniniu prižiūrėtoju“, – sako renovacijos administratorius.

Respublikos g., Naujoji Akmenė

Rūpestis dėl balkonų

Vaidas Vanagas papasakojo, kad renovacijos proceso metu vienas pagrindinių sėkmės komponentų – efektyvus bendravimas ir komunikavimas su gyventojais. Šio namo renovacija buvo ne išimtis: „Statybininkai buvo padarę balkono atitvaras, pagal nustatytus reikalavimu, 1,10 m aukščio – tokie yra formalūs reikalavimai, kad žmogus neiškristų per balkoną – tačiau name atsirado buvo keletas žmonių, kurie skundėsi, jog balkono atitvarai per aukšti, todėl teko daug dirbti su žmonėmis, organizuoti susitikimus, aiškinti apie formalius reikalavimus ir teisės aktus, kurių privaloma laikytis. Vėliau, kai susikėlė balkonų grindys, paaiškėjo, kad tas 1,10 m yra visai ne per daug.“

Alyvos

Vaidas Vanagas pasidalino gražia ir jausminga su renovacija susijusia istorija – vienas namo gyventojas norėjo bet kokia kaina išsaugoti dvi alyvas, augančias po jo buto langais. Šios alyvos buvo keliolikos metų senumo ir, matomai, dėl kažkokių priežasčių tam žmogui ypatingai brangios. Minėtas gyventojas kalbėjosi ir tarėsi su renovaciją vykdančiais darbuotojais, pats ėmėsi įvairių priemonių, ir alyvos buvo išsaugotos.

Naujosios Akmenės savivaldybės iniciatyva, tiems namams, kurie dalyvauja renovacijos programoje, yra sutvarkomos viešos erdvės. Šiam namui taip pat buvo naujai sutvarkytas kiemas, praplatintas įvažiavimas, praplatintos automobilių stovėjimo aikštelės.

Renovacijai pasibaigus, tiek namo gyventojai, tiek pastate įsikūrusios komercinės įmonės džiaugiasi ne tik atnaujintu pastatu, bet ir tvarkinga, gražia patrauklia aplinka.

Užsakymo nr.: PT_78198857