Nepaisant intensyvios konkurencinės aplinkos, kurią Lietuvoje lemia didelis ekonomikos, verslo ir vadybos studijų programų skaičius, riboto supratimo apie verslo ir ekonomikos tyrimų bei studijų vaidmenį technologijomis grįstame pasaulyje, KTU EVF proaktyviai reaguoja į aplinkos pokyčius, yra dinamiškas ir besikeičiantis.

Šiandien kelia dar ambicingesnius tikslus

Fakulteto dekanė prof. Edita Gimžauskienė pasakoja, kad EVF šiuo metu pradeda naują tarpdisciplininį vystymosi ciklą. Pradėjęs veikti kaip inžinerinės ekonomikos fakultetas (tuo laiku vadintas vadovų kalve), kurio studijų programose buvo privalomi inžinerinio, technologinio profilio moduliai, vėlesniuose savo vystymosi etapuose Fakultetas, veikdamas aukštesniame tarptautiniame lygyje ir keldamas sau dar ambicingesnius tikslus, atliepė rinkos poreikius vadybinėms bei verslo kompetencijoms.

„Po struktūrinių pokyčių 2014 metais, kurių metu buvo sukoncentruotos visos KTU ekonomikos, verslo ir vadybos studijos ir tyrimai viename fakultete, itin ryški antreprenetystės ir inovacijų bei iš marketingo išaugusi skaitmenizavimo ir verslo modelių tyrimų kompetencija“, – apie KTU EVF jau 50 metų trunkančią raidą pasakoja prof. E. Gimžauskienė. Pasak Fakulteto dekanės, šiandien, kai viskas grįsta technologijomis, būti verslo mokykla technologinio profilio universitete yra milžiniškas privalumas, nes tai sudaro galimybes kurti tarpkryptes studijų programas, pavyzdžiui, didžiųjų verslo duomenų analitiką, ir vykdyti tarpdisciplinius mokslinius tyrimus.

Prof. Edita Gimžauskienė

Fakultete dirba tarptautinio lygio mokslininkai

Fakultete jau dabar dirba tarptautinio lygio mokslininkai iš užsienio. Neseniai fakultetas laimėjo ERACHAIR ir TWINING projektus, kurie sudarys sąlygas stiprinti EVF tyrėjų kompetencijas ir jų tarptautinį konkurencingumą, kas neišvengiamai turės teigiamos įtakos ir studijų programų kokybės gerinimui. „Fakultete taip pat siekiame turėti subalansuotą studijų programų profilį – verslo kūrėjai antrepreneriai, technologinio industrinio profilio vadovai, apskaitos, finansų, rinkodaros bei žmonių išteklių valdymo profesionaliai“, – teigia prof. Edita Gimžauskienė.

KTU EVF Bloomberg laboratorija

Fakulteto dekanė taip pat pažymi, kad įgyvendinami struktūriniai pokyčiai, atsisakant tradicinės disciplinomis grįstos struktūros, sudaro sąlygas lanksčiau sutelkti kompetencijas verslui ir visuomenei aktualioms tematikoms vystyti – ketvirtoji pramonės revoliucija, skaitmeninės transformacijos ir jų poveikis verslo modeliams bei ekonomikai, inovacijos ir antrepreterystė, darbuotojų ir vartotojų elgsenos pokyčiai ir pan. „Verslo atstovai padeda kurti ir atnaujinti studijų programas pagal šiandienos verslo poreikius, jų dalyvavimas šiame procese yra ne formalus, su jų pagalba buvo perdarytas daugelio programų turinys“, – teigia E. Gimžauskienė. Visi šie teigiami pokyčiai atsispindi ir skaičiuose – nuo 2014 m. pastebimas net 50 proc. tarptautinių projektų skaičiaus augimas, net 20 kartų išaugo aukšto lygio publikacijų skaičius.

Ekonomikos mokslų reikšmė technologiniame universitete – neįkainojama

KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto Tvarios ekonomikos mokslo grupės pagrindinis tyrėjas prof. Rytis Krušinskas pasakoja, kad KTU EVF visuomet garsėjo savo kompleksiškumu. „Savo studentams leidžiame būti arčiau darbdavių – į paskaitas nuolat kviečiame verslo atstovus, savo srities ekspertus, turime pirmąją „Bloomberg“ laboratoriją Baltijos valstybėse – „Bloomberg Professional“ duomenys prieinami KTU dėstytojams bei studentams“, – teigia prof. R. Krušinskas.

KTU prof. Rytis Krusinskas

Pasak jo, KTU EVF dėstomomis programomis, tokiomis kaip finansai, žmogiškieji ištekliai, verslo valdymas ar marketingas, siekiama priartinti prie realių verslo problemų, o ekonomikos mokslai gyvuodami technologiniame universitete turi išskirtinių privalumų, nes yra suteikiamos sąlygos studentus mokyti tarpkryptinių programų. „Šiandien technologijos tapo neatsiejama bet kokio ekonomikos proceso dalis. Jas būtina pažinti, numatyti rizikas ir jų gyvavimo ciklus. Todėl mūsų studentai nesimoko sausų teorijų. Per praktines užduotis mokome studentus taikyti išmoktas teorijas paskaitų metu, laviname kritinį mąstymą, ekspertai pasakoja apie rinkoje aptinkamas realias problemas – tai būtini gebėjimai šių dienų specialistams“, – teigia R. Krušinskas.

50 metų jubiliejų fakultetas ketina minėti visus metus. Birželio 14 dieną 17.30 val. KTU Ekonomikos ir verslo fakultetas kviečia savo absolventus sugrįžti į istorinius „Pieno centro“ rūmus, kur ne vieną dešimtmetį šurmuliavo Ekonomikos ir vadybos studentai, bei susipažinti su KTU II rūmais, kur dabar įsikūręs fakultetas. Renginio metu bus galimybė pamatyti nuotraukas iš fakulteto kasdienybės, apžiūrėti senuosius laikus menančius eksponatus, pasivaišinti populiariomis Laisvės alėjos spurgomis ir kakava, pabendrauti bei ekskursijos metu susipažinti su istoriniais fakulteto pastatais. Ekskursiją ves Kauno tarpukario architektūros žinovai „Ekskursas“.Galiausiai, jubiliejų vainikuos spalio 26 d. „Žalgirio“ arenos amfiteatre vyksiantis Gala renginys, vakarienė skirta KTU EVF alumnams bei partneriams.

Užsakymo nr.: PT_78197875