Turėkite planą. Kartais atrodo, kad geriausios kelionės gimsta į jas vykstant visiškai be jokio plano. Galbūt kai kuriais atvejais tai ir tiesa, tačiau turėti planą – verta. Pavyzdžiui, bent jau minimaliai apsispręsti po kokias vietas bus keliaujama, kiek laiko ten praleidžiama ir kur nakvojama.

Kelionės planas

Žinoma, visuomet reikia palikti vietos improvizacijai. Vis dėlto turint bent minimalų įsivaizdavimą, kaip vyks kelionė, lengviau ir improvizuoti. Kelionių entuziastė ir ne vieną egzotišką šalį aplankiusi Aistė Povilaikaitė pataria, kad net jei viskas vyksta ne pagal planą, panikuoti nereikia. „Visuomet palikite vietos improvizacijai. Nenusiminkite, jeigu dienotvarkė eina ne visai taip, kaip planavote. Tokiais atvejais pasistenkite būti lanksčiu ir spontanišku“, – sako keliautoja.

Nelakstykite iš vienos vietos į kitą. Gyvendami mažoje šalyje, kartais pamirštame kokios didelės yra kitos valstybės. A. Povilaikaitė sako, kad nereikia tikėtis, jog didelę ir egzotišką šalį apkeliausite per 2-3 savaites ir pamatysite viską, ką norite. „Pavyzdžiui, keliaudami Indijoje to tikrai nepadarysite. Todėl geriau ilgiau pasilikti vienoje vietovėje, susipažinti su ja iš arčiau, nei lakstyti iš vieno lankytino objekto į kitą, didžiąją dalį praleidžiant kelyje.

Indijoje keliaukite dėl patirčių, bendraukite su vietiniais, ieškokite autentikos gatvėje bei kasdienybėje, o ne dėdami varneles lankytinų objektų sąraše. Sustokite, neskubėkite ir mėgaukitės chaotiška Indijos ramybe“, – pataria mergina.

Poros savaičių neužtenka ir tokiose šalyse kaip Tailandas, Kambodža ar Vietnamas. Keliaujant po šias egzotiškas vietas siūloma jose prabūti bent po mėnesį. Toks ilgas laiko tarpas šiose šalyse gąsdinti neturėtų – jos traukia savo turtinga kultūra, vaizdais, o tuo pačiu yra pigios gyventi ir pramogauti.

Negerkite vandens iš krano. Vakarų šalyse ištroškus gana įprasta stiklinę pripildyti vandeniu iš krano. Tačiau yra vietų, kur tai daryti – itin rizikinga. Pavyzdžiui, visas Afrikos žemynas ar Pietų Amerika yra padidintos rizikos zonoje. Negerti vandens iš krano patariama ir tokiose šalyse kaip Indija, Kinija, Indonezija ar Malaizija. Užteršto vandens gėrimas gali brangiai kainuoti – tai priveda prie viduriavimo, choleros, hepatito ar kitų ligų.

Vanduo buteliukuose

Net ir perkant vandenį buteliukuose, pravartu įsitikinti, kad jis nėra tiesiog įpiltas iš krano. Be to, saugotis užteršto vandens reikia ir kitur. „Net restoranuose prašykite, kad į gėrimus jums nedėtų ledukų, nes jie dažnai būna užšaldyti būtent iš čiaupo vandens“, – įspėja kelionių entuziastė A. Povilaikaitė. Patariama jau kelionės pradžioje pasiteirauti arba vietinių, arba viešbučių darbuotojų, kur vandenį gerti galima, o kur ne. Tikras keliautojas žino – be vandens neišsivers, tačiau svarbiausia, kad jis būtų gyvybės, o ne ligų šaltinis.

Nepulkite mėgautis autentiška kulinarija. Nenuostabu, kad vos tik nuvykę į egzotišką šalį, norite pasimėgauti tradiciniais tos šalies patiekalais. Tačiau patyrę keliautojai pataria neskubėti. „Bent jau pirmomis dienomis nepulkite ieškoti autentiškų kulinarijos patirčių maisto kioskuose ar restoranuose, kur renkasi vietiniai. Dažnai tokios vietos yra labai rekomenduojamos ir atrodo itin patrauklios, bet neretai gali privesti prie nepageidaujamų virškinimo sutrikimų, skausmų ar apsinuodijimų“, – perspėja A. Povilaikaitė.

Egzotiškas maistas

Išsiruošus į tolimą ir ilgą kelionę, kruopščiai sudėtos vaistinėlės neturėtų pamiršti joks tikras keliautojas. Būtent ji gali padėti susidūrus su negalavimais. Kaip viena iš apsisaugojimo priemonių sutrikus skrandžio ar virškinimo darbui dėl itin pasikeitusios mitybos gali būti tinkami medikamentai. Pavyzdžiui, „Mezym“ kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų ar „Raniberl“ tam, kad sumažėtų skrandžio rūgšties gamyba ir rėmens sukeltas skausmas ar atsirūgimas rūgščiu turiniu.

Perspėjama, kad europiečiai ne visada yra pripratę prie aštrių azijietiškų patiekalų, todėl valgyti aštriai gali būti pavojinga. Be to, keliaujant dėl nuovargio, streso, imuninė sistema gali būti labiau pažeidžiama, o tai irgi didina riziką. Mėgautis vietinių kulinarijos šedevrais galima, tačiau svarbu žiūrėti, ką dedate į burną.

Gerbkite vietos kultūrą. Kiekviena jūsų aplankoma šalis verta pagarbos. Nepamirškite, kad ten esate tik svečias, todėl ir turite elgtis kaip svečias bei suprasti ir gerbti vietinių kultūrą. Pavyzdžiui, kalbant apie Indiją, šią šalį aplankiusi A. Povilaikaitė sako, kad reikėtų nepamiršti, jog indai – konservatyvūs žmonės. „Gerbkite vietinę kultūrą, nesirenkite iššaukiančiai. Tai ypač aktualu moterims, joms nederėtų rodyti per daug apnuoginto kūno“, – pataria mergina.

Keliaujant po Aziją reikia nepamiršti, kad kai kur priimta valgyti tiesiog rankomis. Nenustebkite, jei restoranai bus itin triukšmingi. Esate ne savo namuose, todėl bendraudami venkite prisilietimų. Daugumoje Azijos šalių nepriimtinas galvos palietimas ar paplekšnojimas per petį. Derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kokią ženklų kalbą naudojate. Pavyzdžiui, Tailande, nykščio iškėlimas gali būti laikomas įžeidimu. O Vietname sukryžiavę smilių ir didįjį pirštą būsite palaikytas vulgaria asmenybe. Kiekvienas turistas pažindindamasis su nauja kultūra turėtų suprasti – Azijoje galioja visai kitos taisyklės.

Užsakymo nr.: PT_78143585