Kokybiškas miegas – gera sveikata

Miegamasis – žmogaus poilsio ir ramybės oazė. Vieta, kurioje neturėtų prasimušti stresas ar įtampa. Visgi, nemažai specialistų pastebi, kad kartais patys žmonės gadina savo ramybę. Dažnos klaidos: miegamajame pastatytas televizorius, nevėdinamos ar blogai vėdinamos patalpos, arba tiesiog netinkamai pasirinkti miegojimo daiktai.

Būtent geras miegas stiprina produktyvumą ir susikaupimą, taip pat didina fizines galimybes. Gerai išsimiegojęs žmogus yra kur kas atsparesnis ligoms, turi stipresnę imuninę sistemą. Ir, atvirkščiai, prastai miegantis žmogus kenčia labiau. Jis turi didesnį polinkį į nutukimą. Prastas miegas gali sukelti depresiją, didina širdies ligų riziką. Sutrinka prastai miegančiojo emocijos ir socialiniai gebėjimai.

Čiužinys "Sleep extra"

Čiužiniai – pagal kiekvieno poreikį

Kokybiškas miegas susideda iš kelių komponentų – vieniems svarbu švari patalynė, kitiems patogios pagalvės ar tinkamai išvėdinta patalpa. „Nepaisant to, kad visi komponentai svarbūs kokybiškam miegui, viskas prasideda nuo tinkamo čiužinio pasirinkimo“, – įsitikinusi „JYSK“ prekybos tinklo atstovė Jevgenija Vucanė.

Specialistė pataria, kad naujo čiužino susiruošęs ieškoti žmogus pirmiausia turėtų vadovautis savo individualiais poreikiais. „Negalime sakyti, kad vienas čiužinys yra patogus, nes yra kietas, o kitas ne toks geras, nes yra minkštas. Patogumas matuojamas pagal kiekvieno žmogaus poreikius. Todėl prieš pasirenkant čiužinį, svarbu jį išbandyti. Atsigulti ant jo ir pajusti, ką jis duoda. Komfortas negali būti apibūdintas, kiekvienas turi tai pajusti asmeniškai“, – sako „JYSK“ atstovė J. Vucanė.

Dvipusis čiužinys "Double comfort"

Čiužiniai, pasak atstovės, yra skirstomi į kelias kategorijas, tačiau populiariausiais išlieka spyruokliniai. Tiesa, net ir jų yra dvi rūšys. Kietesnių „bonell“ tipo čiužinių spyruoklės išdėstytos vienoje eilėje ir sujungtos spiralėmis su gretimomis eilėmis. Renkantis „pocket“ tipo spyruoklinį čiužinį juntamas ortopedinis poveikis, mat spyruoklės nesusijusios viena su kita ir susispaudžia skirtinguose lygmenyse. Tokio tipo čiužiniai prisitaiko prie žmogaus kūno svorio ir išlaiko tiesų stuburą.

Tarp alternatyvių pasirinkimų – iš porolono pagaminti čiužiniai arba vadinamieji hibridai. Tokio tipo čiužiniai būna pagaminti iš skirtingų medžiagų, pavyzdžiui, putų poliuretano ir kokoso. „Tie žmonės, kurie mėgsta miegoti kiečiau, gali rinktis kokoso pluošto čiužinius. Būtent kokoso pluoštas pakietina čiužinį. Tie, kurie mėgsta miegoti minkščiau, gali rinktis, pavyzdžiui, poliesterį“, – pasirinkimus vardija ekspertė. Pats „JYSK“ siūlo beveik keliasdešimt skirtingų rūšių spyruoklinių ar putų čiužinių. Be to, siūloma rinktis net ir iš pripučiamų čiužinių. Tokie populiarūs tarp tų pirkėjų, kurie gyvena nedideliuose būstuose, tačiau nori suteikti komfortą atvykstantiems svečiams bei patogiai sandėliuoti čiužinius jais nesinaudojant.

Čiužinėlis su vėsinamuoju efektu "Cooling air comfort"

Pasak J. Vucanės, suaugusieji čiužinį turėtų rinktis pagal patogumą, tačiau visiškai kitokia situacija su vaikais. Jiems vertėtų miegoti ant kietesnio čiužinio. „Toks čiužinys leidžia teisingai formuotis vaiko stuburui ir kaulams. Vaikui augant, čiužinys gali vis minkštėti“, – pataria J. Vuccanė. Be to, ji neigia nusistovėjusius stereotipus, kad vyresnio amžiaus žmonėms geriausia miegoti ant kieto paviršiaus. Pasak jos, būtent minkšti čiužiniai padeda užtikrinti gerą kraujotaką.

Svarbi kokybiško miego detalė – antčiužinis

Artėjant vasarai esą nereikėtų nerimauti dėl čiužinio keitimo. Pavyzdžiui, užtenka išsirinkti vieną čiužinį, kurio skirtingos čiužinių pusės gali būti pritaikytos įvairiems metų laikams. „Kai kurių čiužinių pusės gali būti skirtingo kietumo ir iš kitokių medžiagų, todėl viena pusė skirta žiemai, kita – vasarai. Žinoma, kiekvienas gali rinktis pagal poreikius. Pavyzdžiui, žiemą įsigyti merinosų avies vilnos čiužinį, kuris suteiks papildomos šilumos. Vasarai galima rinktis čiužinį su vėsinamuoju geliu“, – pasakoja J. Vucanė.

Čiužinys "Sleep extra"

Specialistai rekomenduoja nepamiršti ir dar vieno praktiško priedo prie čiužinių – antčiužinių. Juos galima rinktis tiek norint papildomo minkštumo, tiek kietumo ar apskritai siekiant atnaujinti seną čiužinį. Antčiužinis gelbsti ir tais atvejais, kai miegama ant sofos. „Baltijos šalių gyventojai labai dažnai naudoja antčiužinį tiesdami jį ant sofos. Nemaža dalis žmonių iš tiesų miega ant sofų, o tai nėra pats tinkamiausias variantas kokybiškam miegui. Antčiužinis tokiais atvejais pagerina miegą. Jų taip pat būna įvairių rūšių – nuo kieto pluošto iki turinčių vėsinimo efektą“, – sprendimą siūlo J. Vucanė.

Poroms turi patarimą iš Skandinavijos

Dažnai alergijų turintiems žmonėms čiužinio pasirinkimas sukelia galvos skausmą. Kaip pasirinkti tokį, kuris nesukeltų alerginių reakcijų? Visgi, patariama nenuleisti rankų – išeitis yra. „Mūsų parduodami poliesterio čiužiniai yra antialerginiai. Dažniausiai žmonės būna alergiški natūraliems pluoštams, tokiems kaip medvilnė ar vilna. Siekiant apsisaugoti nuo alerginės reakcijos, geriausia rinktis poliesterio čiužinį“, – tvirtina „JYSK“ specialistė.

Putų čiužinys "Bio Memory"

Ne ką mažesnis galvos skausmas ir kartu gyvenančioms poroms, jei jos turi skirtingus miegojimo įpročius. Tiesa, jaudintis dėl to taip pat nereikėtų. Išeitis padėsianti nebesipykti dėl to, koks turėtų būti čiužinys, yra. „Jeigu vienam iš poros svarbu, kad čiužinys būtų kietas, o kitam reikia minkštumo, nereikia panikuoti. Ypač Skandinavijoje populiaru pirkti du mažus čiužinius, kurių kietumo lygis skirtingas, tačiau jie abu telpa ant vienos lovos“, – ramina „JYSK“ atstovė.

Užsakymo nr.: PT_78119669