Viskas arba nieko

Iki modernizacijos nieko neišsiskiriantį daugiabutį nuspręsta prikelti naujam gyvenimui bendrijos pirmininko dėka. Statybose nusimanantis pašnekovas neslepia, kad pasiryžti modernizacijai paskatino ir didelės šildymo kainos, ir susidėvėjusios inžinerinės sistemos. Todėl nuo pat pradžių su kaimynais apie modernizaciją kalbėjosi gana griežtai – arba per renovaciją bus įgyvendintos visos energinio efektyvumo priemonės bei papildomos priemonės, tokios kaip šalto vandens, nuotekų, elektros sistemų atnaujinimo darbai – arba nė viena. Toks požiūris pasiteisino – daugiabutis parengė investicijų planą, apimantį platų priemonių paketą, kuris apėmė visas renovacijos priemones, išskyrus atsinaujinančių šaltinių įrengimą.

„Galima sakyti, pasisekė su kaimynais. Visi buvo labai supratingi ir palaikantys“, – šypsosi Vytautas Klimavičius, pastebėdamas, kad kaimynų vieningumas ir konstruktyvumas itin svarbus tuomet, kai prasideda renovacijos darbai – ypatingai butuose. Nors šiame daugiabutyje tokių darbų buvo numatyta labai daug, nei prieš, nei per, nei po renovacijos, konfliktų su gyventojais nekilo.

„Griovėm, ardėm, gręžėm – visų inžinerinių sistemų atnaujinimas tikrai didelis darbas, bet pykčių nebuvo. Dar svarbiau tai, kad jau vykdant darbus atsirado naujų idėjų, kaip ką patobulinti – ir gyventojai joms pritarė“, – apie kūrybiškus daugiabučio renovacijos vingius pasakoja pašnekovas, pridurdamas, kad visi rangos darbai truko mažiau nei pusmetį, o šilumos sutaupymai siekia daugiau 50 proc.

Puošnusis penkiaaukštis Marijampolėje

Iššūkių vis dėlto neišvengė

Idėjų nestokojantis daugiabutis, kaip pasakoja šio daugiabučio renovacijos administratorius Donatas Jankevičius, vis dėlto neišvengė ir kelių gana rimtų trukdžių. „Pavyzdžiui, nors projektavimo darbai vyko sklandžiai, tačiau eigoje buvo papildytas investicijų planas ir techninis darbų projektas, įtraukiant šildymo sistemos atnaujinimo darbus“, – pastebi pašnekovas, pridurdamas, kad tai ne vieninteliai kliuviniai, su kuriais susidūrė šis namas.

„Nors ir buvo pasirašyta finansavimo sutartis, tačiau finansavimas vėlavo. Rangos įmonė, laimėjusi konkursą šio daugiabučio renovacijai atlikti, nepabūgusi savo lėšomis pradėjo darbus ir sėkmingai įgyvendino projektą“, – pasakoja D. Jankevičius.

Pažangią sistemą nusprendė įsirengti jau prasidėjus rangos darbams

Bendrijos pirmininkas nuotaikingai užsimena, kad staigmenų būta ir daugiau. Pavyzdžiui, ruošiantis lietaus sistemos atnaujinimo darbams, sugalvota įgyvendinti pažangią idėją, kuri nekainuotų brangiau nei numatyti darbai. „Buvome pirmieji Marijampolėje įsirengę vakuuminį vandens šalinimą nuo stogo. Šią idėją, beje, pasiūlė techninės priežiūros specialistas“, – pasakoja V. Klimavičius, pridurdamas, kad šilti ir draugiški santykiai su visais renovacijos darbų dalyviais leido ne tik siūlyti tobulesnes idėjas, bet ir operatyviai jas įgyvendinti.

„Kai sugalvojome daryti pažangią sistemą, pradėjome tartis su rangovu. Paskaičiavome, kad senojo vamzdyno atnaujinimas, jo griovimas, perdarymas, apdailos darbai ir t. t. kainuoja tiek pat, kiek šio vakuuminio vandens šalinimo įrengimas. Jokių papildomų išlaidų, darbai – panašūs, o rezultatai – geresni“, – pasakoja bendrijos pirmininkas pabrėždamas, kad sprendimas įsirengti neregėtą vakuuminį vandens pašalinimą pasiteisino – antrus metus skaičiuojanti sistema buvo įrengta kokybiškai ir iki šiol nekelia jokių problemų.

Fasadas, iškart patikęs menininkams

Antrasis daugiabučio išskirtinumas – tai, kad bendrijos pirmininko iniciatyva gyventojai pritarė įdomesnei tinkuojamo fasado spalvai. „Pradėjome tartis su projektuotoju, kaip daugiabutį padaryti kiek įdomesniu, išskirtiniu. Taip atradome įdomią žalsvą spalvą, kuri, kaip paaiškėjo vėliau, labai patiko ir menininkams“, – pasakoja pašnekovas, pridurdamas, kad sprendimas dėl įdomios daugiabučio spalvos buvo derinamas bei sulaukė pritarimo ir iš savivaldybės architektų, besirūpinančių renovuojamų daugiabučių bendru vaizdu.

Puošnusis penkiaaukštis Marijampolėje

Jau baigus modernizaciją, entuziastingas bendrijos pirmininkas nusprendė įgyvendinti idėją ant namo šono nutapyti Gyvybės medį. Ir ne bet kokį, o su įspūdingu 3D efektu. „Tuo metu išgirdau apie menininkę Ievą Voroneckytę, jau įgyvendinusią panašų projektą. Susitikome, pasitarėme ir ėmėmės bendro darbo. Gyventojams pristatėme idėją ir jiems patiko – sutarėme, kad ją įgyvendinsime, nors tai ir kainuos papildomai“, – pasakoja pašnekovas, pridurdamas, kad didžiausia jo atsakomybė buvo suderinti medžio tapybą ant naujo fasado su rangovais. Ši užduotis pareikalavo papildomo laiko.

„Baimių dėl apšiltinto fasado kokybės išsaugojimo buvo“, – neslepia renovacijos administratorius D. Jankevičius. Vis dėlto pasitarus ir suderinus numatomus darbus su rangovais, visi klausimai sėkmingai išspręsti ir pradėti medžio tapymo darbai. „Su rangovais prieš tai derinome net dažų sudėtį. Dažai, kuriais ištapytas medis, buvo itin kokybiški, galintys atlaikyti įvairius atmosferos pokyčius. Girdėjome, kad tokius naudoja net Aliaskoje. Jų sudėtį teko tikrinti ir Vilniuje. Nustebino tai, jog paaiškėjo, kad jų sudėtis – gimininga tiems dažams, kurie buvo naudojami šiltinant fasadą“, – sklandžiu idėjos įgyvendinimu džiaugiasi V. Klimavičius.

Kiekvieną darbą tikrino pagal techninį projektą

Bendrijos pirmininkas bei renovacijos administratorius ne kartą pabrėžia, kad rangos darbų kokybės užtikrinimas pavyko ir dėl aukštos rangovų kompetencijos, ir dėl puikių santykių tarp gyventojų, bendrijos pirmininko, darbų vadovo bei kitų modernizacijos dalyvių. Vis dėlto abu pašnekovai vienbalsiai pabrėžia, kad net visiškai pasitikint rangovais, būtina nuolatinė rangos darbų kokybės kontrolė.

„Iš paskos statybininkams tikrai nevaikščiojau. Darbus tikrindavau bent kartą per dieną – arba per pietus, arba iš ryto, vakare. Viską aptardavome ir per gamybinius susitikimus, ir iškart kai prireikdavo. Rangovams ir subrangovams, atlikusiems darbus, esu dėkingas – jų kompetencija buvo nepriekaištinga. Be to, buvau girdėjęs gerų atsiliepimų apie jų ankstesnius projektus, todėl nerimo nebuvo“, – dėsto V. Klimavičius.

Puošnusis penkiaaukštis Marijampolėje

Vis tik pašnekovas neslepia, kad vien savo akimis vertindamas atliktų darbų kokybę nepasitikėjo – visus darbus sutikrindavo su techniniu projektu. „Neslėpsiu, jeigu žmogus nesigaudo statybose, perskaityti techninį projektą ir sužiūrėti, ar viskas daroma pagal jį, tikrai sudėtinga“, – sako bendrijos pirmininkas, pridurdamas, kad gyventojams kontroliuoti rangos darbų kokybę padeda ir techninis prižiūrėtojas, tačiau kuo daugiau profesionalių proceso stebėtojų – tuo geriau.

Užsakymo nr.: PT_78114465