Ilgai naujo gyvenimo laukęs namas

Kaip pasakoja už Vytauto g. 103-ojo daugiabučio atnaujinimo administravimą atsakingos įmonės direktorius Giedrius Pocius, istoriškai šis daugiabutis buvo socialinis būstas, tad visų jame esančių butų savininkas – Ukmergės rajono savivaldybė. Name gyvena daug socialiai pažeidžiamų ir negalių turinčių žmonių.

„Deja, šis daugiabutis išsiskyrė savo prastu estetiniu vaizdu, gyventojai skųsdavosi ir per langus švilpiančia vėju, ir vos 15-16 laipsnių siekiančia temperatūra kambariuose. Savivaldybė jau seniai bandė rasti galimybių šią situaciją pakeisti ir įgyvendinti namo renovaciją. Deja, ilgą laiką lėšų tam neatsirado ir iš įvairių Europos Sąjungos (ES) fondų. Todėl išgirdę apie galimybę atnaujinti šį daugiabutį pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą lengviau atsipūtė ir gyventojai, ir savivaldybė. Ši galimybė iš tikrųjų buvo didelė dovana visiems“, – pasakoja G. Pocius.

Už renovacijos įgyvendinimą daugiabutyje buvo atsakingas savivaldybės paskirtasis renovacijos administratorius, rangos darbų įgyvendinimo priežiūrą atliko savivaldybės specialistai. Šio daugiabučio gyventojams, pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos taisykles, buvo kompensuotos visos renovacijos išlaidos.

Vytauto g. 103, Ukmergė

Pasirinko siekti aukščiausių energinio efektyvumo standartų

Rengiant investicijų planą buvo pasirinktos visos valstybės finansuojamos energinio efektyvumo priemones, tokios kaip sienų ir stogo apšiltinimas, langų ir durų keitimas, šilumos sistemos atnaujinimas. Taip pat nuspręsta įgyvendinti ir kelis inovatyvius sprendimus – iš esmės atnaujinti liftą, ant stogo sumontuoti saulės kolektorius, vasarą galinčius aprūpinti daugiabutį karštu vandeniu, bei įrengti mini rekuperatorius.

G. Pocius neslepia, kad nors įprastų modernizacijos priemonių įgyvendinimas šiame name reikalavo papildomo įdirbio, ypatingi gyventojų poreikiai nesumažino savivaldybės ambicijų įgyvendinti visapusiškai pavyzdinį projektą. „Pirmiausia nuspręsta siekti ne C, o aukštesnės – B – energinio efektyvumo klasės. Be to, šis gyvenamasis namas tapo pirmuoju Ukmergėje, kuriame buvo įrengta pažangi vėdinimo sistema su mini rekuperatoriais“,– vardija pašnekovas.

Jį papildo ir techninę daugiabučio modernizacijos priežiūrą atlikęs Ukmergės rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Gediminas Narbutas: „Kadangi šio daugiabučio renovacija apėmė ne tik aukštų energinio efektyvumo rodiklių pasiekimą, bet ir socialinių gyventojų poreikių patenkinimą, nuspręsta paversti balkonus erdve, kurioje gyventojai galėtų bendrauti.“

Kokybės užtikrinimas pareikalavo įdirbio ir patirties

Ukmergės rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas G. Narbutas neslepia, kad iš pirmo žvilgsnio nesudėtingai atrodanti daugiabučio renovacija net iš patyrusių specialistų pareikalavo daug patirties ir įžvalgų – reikalas tas, kad visos, net pačios įprasčiausios priemonės, šiame daugiabutyje buvo nestandartinės.

„Pavyzdžiui, net langų rankenos turėjo būti pritaikytos žmonėms su judėjimo negalia – tai reiškia, kad tokių langų rankena yra žemiau nei įprastuose languose. Tas pats ir su durimis bei liftu, kurio praėjimas turėjo būti praplatintas“, – vardija įgyvendintų priemonių ypatybes pašnekovas.

Siekiant, kad visi darbai būtų įgyvendinti kokybiškai, ypatingo dėmesio pareikalavo visi renovacijos etapai: pradedant nuo projektavimo ir baigiant rangos darbais.

„Kadangi projektas buvo parengtas atsižvelgiant į daugiabučio ypatybes, didesnių keblumų dirbant su rangovais nebuvo – jie tiesiog privalėjo laikytis projekto ir atsiminti, kad įgyvendinamos truputį kitokios nei standartinės priemonės. Vis gi, iš savo, kaip techninio prižiūrėtojo perspektyvos, galiu pridurti, kad šio daugiabučio atnaujinimas pareikalavo daugiau dėmesio nei įprastas energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimas. Daug ir nuolat bendrauta ir su rangovais, ir su techninio projekto kūrėjais. Šiame objekte reikėjo lankytis dažniau nei dukart per savaitę“, – neslepia pašnekovas.

Vytauto g. 103, Ukmergė

Daugiabučio modernizaciją atliko du rangovai – pirmasis laimėjo konkursą šildymo prietaisų keitimui bei vėdinimo sistemos montavimui, antrasis – visų kitų priemonių įgyvendinimui, kuris apėmė ir saulės kolektorių montavimą.

Gyventojai aktyviai įsitraukė į modernizaciją

Kita daugiabučio ypatybė išryškėjo jau pradėjus rangos darbus. Nors, kaip pastebi Giedrius Pocius, šio namo gyventojams neteko patiems investuoti į modernizaciją, jie susidomėję stebėjo modernizacijos darbus.

„Kadangi visiems gyventojams teks ir ateityje naudotis šiuo turtu – daugiabučiu – tikrai nejautėme iš jų pusės apatijos. Priešingai, jie prižiūrėjo rangos darbus ir rūpinosi, kad viskas būtų atlikta kokybiškai ir tvarkingai. Šis dėmesingas požiūris į modernizaciją puikiai papildė mūsų rūpestį, kad visi modernizacijos darbai būtų atlikti tinkamai iš pirmo karto“, – dėsto pašnekovas.

Į daugiabučio gerovę investavo ir savivaldybė – jos lėšomis po modernizacijos sutvarkyta aplinka, pastatytas suoliukas. Visi šie pokyčiai – žymiai pagerėjusi gyvenimo kokybė ir šiltas, taupus būstas – nepaprastai džiugina šio daugiabučio gyventojus bei teikia viltį, kad Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa gali padėti ir daugeliui kitų daugiabučių, kuriuose gyventojai yra vyresnio amžiaus arba turi ypatingų poreikių.

Užsakymo nr.: PT_78073335