Šio apgailėtino vaizdo nuotraukos ne kartą apskriejo visą šalies žiniasklaidą ir vien šio daugiabučio adresas tapo nesėkmingos renovacijos pavyzdžiu. Tačiau šio daugiabučio renovacijos administratorius atskleidžia iki tol nematytą Žirmūnų 5-ojo namo renovacijos istorijos pusę ir nustebina patikindamas – šiandien, jau sėkmingai užbaigus šio namo modernizacijos darbus, daugelis prie renovacijos starto linijos tik žengiančių namų ištaria: „Norime, kad pas mus būtų viskas padaryta taip pat, kaip pasidarė Žirmūnų 5-asis namas“.

Nusprendė atsinaujinti drauge su kaimyniniais namais

Žirmūnų 5-asis daugiabutis, drauge su dar dviem panašios konstrukcijos kaimyniniais namais, prie renovacijos prisijungė dar 2014 m.

Per gyventojų susirinkimą nutarta įgyvendinti valstybės finansuojamų energinio efektyvumo priemonių paketą – stogo ir fasado šiltinimą, laiptinės durų ir visų langų keitimą, esminę šildymo sistemos modernizaciją, balkonų atnaujinimą ir praplatinimą. Iš valstybės nefinansuojamų priemonių pasirinktas šalto vandens ir buitinių nuotekų sistemos atnaujinimas. Paskelbus rangos darbų konkursą, sėkmingai įsigyti projektavimo ir rangos darbai, o netrukus prie namo išdygo pastoliai. Rodės, niekas nepranašavo liūdno pradėtų rangos darbų likimo.

Žirmūnų g. 5, Vilnius

„Rangovas ėmėsi vienu metu atlikti daug darbų – buvo apšiltintas stogas, pradėtas vėdinamo fasado montavimas, pasiruošta balkonų įstiklinimui, užbaigti tam tikri inžinerinių tinklų atnaujinimo darbai“, – pasakoja šio daugiabučio renovacijos administravimą vykdžiusios įmonės atstovas, statybų inžinierius Vytenis Navagreckas.

Pirmuosius neraminančius ženklus pastebėjo gyventojai

Darbams įbėgėjus, gyventojai vis dažniau pastebėdavo nekokybiškų rangos darbų požymius, nesaugų darbininkų elgesį statybų aikštelėje. Dar labiau neramino tai, kad rangovas neskubėjo taisyti akivaizdžių klaidų net paragintas techninio prižiūrėtojo.

„Klausimai dėl neatitikimų kelti, protokoluoti ir per vadinamus gamybinius susitikimus kiekvieną savaitę, ir kiekvieną kartą, kai objektą aplankydavo techninės priežiūros specialistas – t. y. du kartus per savaitę. Netrukus pastebėta, kad rangovas iš tikrųjų nebesistengia taisyti broko, tačiau nori atlikti kuo daugiau darbų. Tačiau esame labai dėkingi gyventojams, jie buvo tie pirmieji žvalgai, kurie labai greitai pastebėjo ir pranešė apie pastebėtus neatitikimus“, – pasakoja pašnekovas, atkreipdamas dėmesį, kad rangovas galimai jau žinojo apie artėjantį bankrotą ir su tuo susijusias problemas, todėl nebegaišo laiko klaidų taisymui.

Žirmūnų g. 5, Vilnius

Galiausiai, techninės priežiūros specialistas kreipėsi į renovacijos administratorių bei į Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kad rangos darbų sutartis būtų skubiai nutraukta dėl grubių renovacijos pažeidimų. Deja, jos nutraukimas užtruko net tris mėnesius.

Kliūtis nugalėjo per rekordiškai trumpą laiką

Šiandien, vertindamas šio daugiabučio renovaciją, Vytenis Navagreckas skaičiuoja, kad ji užtruko trejus metus, o tai – stulbinamai trumpas laikas, turint omeny, su kokiais keblumais susidūrė šis daugiabutis. Toks spartus kritinės situacijos sprendimas, kaip pastebi pašnekovas, pirmiausia susijęs su gyventojais ir jų pasiryžimu konstruktyviai spręsti susidariusius problemas.
Kalbėdamas apie tuo metu daugiabučio gyventojų išgyvenimus, pačiu sunkiausia metu – kai pusiau atnaujintas daugiabutis pasitiko žiemą – pašnekovas patikina: panikos ir sumaišties nebuvo. Be to, daugiabučio gyventojai jautė didžiulę paramą ir iš renovacijos dalyvių, ir valstybinių institucijų, ir iš Aplinkos ministerijos.

„Gali nuskambėti netikėtai, bet iš tikrųjų esame labai dėkingi gyventojams, šio namo bendrijos pirmininkei ir didžiulę patirtį turinčiam techninės priežiūros specialistui, kurie, ištikus tokiai nelaimei, nepasimetė ir greitai užkirto kelią blogiausiam scenarijui – žala daugiabučiui galėjo būti padaryta dar didesnė“, – neslepia V. Navagreckas.

Pasitikėjimo rangovais neprarado

Dėl Būsto energijos taupymo agentūros (BETA), Aplinkos ministerijos ir kitų atsakingų institucijų įsigilinimo į situaciją, Žirmūnų 5-ajam namui pavyko ne tik toliau žengti renovacijos keliu – darbų užbaigimo terminas sėkmingai pratęstas metas dėl nenumatytų aplinkybių, – bet ir neprarasti valstybės paramos.

Tiesa, V. Navagreckas pastebi, kad tęsti rangos darbus po to, kai dalis jų jau buvo atlikta, buvo gana sudėtinga – iš pradžių reikėjo įvertinti jau nuveiktus modernizacijos darbus, įvardyti, kurie iš jų turi būti perdaryti, o kurie – atlikti tinkamai. Galiausiai, nepabaigtų darbų apimčiai įsigyti naujus rangos darbus. Tokiam vertinimui vėlgi prireikė didelės kompetencijos ir įsigilinimo. Ekspertai vienbalsiai sutarė, kad labiausiai nukentėjo fasadas – jo šiltinimo darbus reikėjo iš esmės perdaryti, vatą, kuria buvo apklijuotas daugiabutis, teko nuplėšti, kitus šiltinimo darbus nuardyti ir naudojant naujas medžiagas, viską perdaryti.

Žirmūnų g. 5, Vilnius

Nepaisant visų technologinių iššūkių, daugiabučio modernizacija buvo sėkmingai baigta per maždaug pusmetį. „Tai, kad antrasis rangovas galėjo sklandžiai įgyvendinti darbus – taip pat gyventojų nuopelnas. Nepaisant jų ankstesnės patirties, iš jų pusės jokio priešiškumo nebuvo. Net priešingai – jie ir toliau pasitikėjo ir renovacijos administratoriumi, ir techniniu prižiūrėtoju, ir antruoju rangovu. O tai reiškia, kad visi renovacijos dalyviai galėjo tinkamai ir greitai atlikti savo darbą“, – dėsto pašnekovas, pridurdamas, kad sklandžiai komunikacijai tarp rangovų ir gyventojų didelę įtaką darė puikus bendrijos pirmininkės darbas. Kita vertus, renovacijos administratorius neslepia, kad ir jis, ir rangovai paaiškindavo gyventojams visus atliekamus darbus, o jeigu tam tikrų darbų atlikimo terminas nusikeldavo, tuoj pat pristatydavo gyventojams to priežastis.

Pakilo kaip sfinksas iš pelenų

Šiemet – pirmoji vasara, kurią Žirmūnų 5-ojo namo gyventojai pasitiks jau modernizuotame name. Šią žiemą fiksuoti šilumos energijos sutaupymai taip pat džiugina. Skaičiuojama, kad daugiabutis sutaupo nuo 40 iki 50 proc. šilumos energijos. Dar įdomiau tai, kad kažkada liūdnai išgarsėjęs, šiandien šis daugiabutis – sektinas pavyzdys.

„Šiuo metu Žirmūnų rajone prie renovacijos ruošiasi prisijungti nemažai namų ir ne kartą, svarstydami su gyventojais investicijų planą, išgirstame pageidavimą, kad būtų atlikti tokie pat darbai kaip Žirmūnų 5-ajame name“, – pabrėžia Vytenis Navagreckas, atkreipdamas dėmesį, kad šio daugiabučio renovacijos istorija ne tik nesumažino pasitikėjimo renovacija, bet net jį padidino – nuoseklus ir vieningas atsakingų institucijų darbas, padedant nukentėjusio daugiabučio gyventojams, – geriausias visos renovacijos modelio egzaminas, kurį pavyko sėkmingai išlaikyti.

Užsakymo nr.: PT_78023645