Tokia žinia moterį pasiekė atlikus genetinį molekulinių žymenų tyrimą „Prosigna“ – tai greita, tiksli ir patikima galimo krūties vėžio pasikartojimo prognozė. „Toks tyrimas mokamas, tačiau siūlyčiau ir kitoms panašaus likimo moterims jį atlikti, jei tiktai turi galimybę“, – paskatino N.Sutkienė.

Guzelį pažastyje Nemira apčiuopė pernai rugsėjį – jis užkliuvo už pirštų vakare rengiantis drabužius. „Ėmiau apžiūrinėti labai atidžiai – jau buvo aiškiai matyti guzelio kontūrai“, – prisimena N.Sutkienė. Įtardama, kad ją užklupo klastinga liga, tytuvėniškė patyrė nemažai jaudulio, kaip ir kitos tokio pat likimo moterys.

„Ištiko stresas, apėmė panika, prasidėjo bemiegės naktys. Tuo metu galvoji apie blogiausia, norisi kuo greičiau viską sužinoti. Valstybinėse ligoninėse pas specialistus ilgiausios eilės, todėl kreipiausi į vieną privačią Kauno kliniką. Ultragarso aparatu mane ištyrusi gydytoja blogų įtarimų neišsklaidė, o tiesiai šviesiai pasakė, kad nudžiuginti negali. Ji pasiuntė mane į Kauno klinikas pas krūtų chirurgą Algirdą Boguševičių.

Po atliktos biopsijos paaiškėjo, kad krūtyje apčiuoptas auglys – piktybinis, jį reikia operuoti“, – pasakojo N.Sutkienė. Spalio 18-ąją moteriai Kauno klinikose buvo atlikta operacija. Paaiškėjo, kad jai – pirmoji vėžio stadija. Po operacijos pacientei skirta chemoterapija, spindulinis ir hormoninis tyrimas.
Tačiau kauniečiai medikai pasiūlė dėl chemotarapijos kreiptis į Klaipėdos universitetinę ligoninę. „Gydytojas A.Boguševičius abejojo, ar mano atveju chemoterapijos kursas būtinas. Tos abejonės griebiausi kaip skęstantis šiaudo. Ir daugiau žmonių aiškino, koks žalingas chemoterapijos poveikis visam organizmui. Puoliau skaityti, dienas naktis leisdavau prie kompiuterio.

Skendau internete ir ašarose. Atrodė, jau nebenoriu net pažiūrėti į kompiuterio pusę, bet žinių norisi vis daugiau, o informacijos – jūrų jūros“, – sunkiausią savo gyvenimo rudenį prisiminė N.Sutkienė. Nori nenori teko registruotis į konsultaciją Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamente. Gydytojų konsiliumas nusprendė, kad chemoterapija reikalinga, bet pacientei paliko teisę apsispręsti.

Ji ir vėl įniko į internetą, ėmė itin atidžiai domėtis tyrimu „Prosigna“. Juo galima nustatyti, ar pacientei iš tikrųjų reikalingas chemoterapijos kursas. Moteris išsiaiškino, kad šie tyrimai atliekami Vokietijoje ir Olandijoje. Vokietijoje gyvena N.Sutkienės sesuo, todėl tytuvėniškė jau planavo keliauti ten. Bet vis dėlto ji nusprendė niekur nevažiuoti ir susitaikė su mintimi, kad ryžtasi chemoterapijai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Ji nusikirpo pečius siekiančius plaukus, nes buvo girdėjusi, kokia panika ištinka moteris, kai plaukai ima slinkti sruogomis. Tačiau netikėtai Nemira sužinojo, kad ir Lietuvoje jau galima atlikti tyrimą „Prosigna“.

„Pasikalbėjau su gydytoja Jūrate Kasnauskiene. Sužinojau, kad toks tyrimas mokamas, bet man nekilo abejonių, ar noriu jį atlikti. Iš Kauno klinikų buvo atvežti visi tyrimui reikalingi mėginiai. Ir metams baigiantis gavau brangiausią Kalėdų dovaną – sužinojau, kad galiu apsieiti be chemoterapijos“, – sakė N.Sutkienė.

Moteris jau atlaikė radiologinį gydymą, dabar jai atliekama hormonų terapija. Ji jaučiasi gerai ir džiaugiasi atradusi „Prosigna“. „Suprantu, kad kartais chemoterapija yra būtina. Tačiau kiekviena moteris turi žinoti apie tyrimą „Prosigna“. Jei atitinka jos būklės kriterijai, rekomenduočiau šį tyrimą atlikti.

Kol kas tai Lietuvoje naujiena. Man sakė, kad Klaipėdos ligoninėje buvau vienuolikta, kuriai atliktas tyrimas „Prosigna“, – pasakojo N.Sutkienė. Moteris savo kailiu patyrė, kad net artimiausi draugai nedrįsdavo paklausti, kaip ji jaučiasi, koks gydymas jai taikomas. Neretai jausdama slogią tylą ji pati pradėdavo kalbą ir viską papasakodavo apie savo ligą, savijautą ir gydymą. Su vyru turinti savo įmonę moteris seniau dirbo socialine darbuotoja, todėl puikiai žino, kaip bendrauti su žmonėmis kritinėmis aplinkybėmis.

Padeda sudaryti gydymo planą

Pasak Jūratės Kasnauskienės, Klaipėdos universitetinės ligoninės Molekulinės diagnostikos skyriaus vedėjos, gydytojos genetikės, genetinis molekulinių žymenų tyrimas „Prosigna“ greitai, tiksliai ir patikimai parodo galimo krūties vėžio pasikartojimo prognozę. Jei diagnozuojama ankstyva – I, II ar III A – krūties vėžio stadija, ne tik patologinių, radiologinių tyrimų rezultatai, bet ir atliekamas krūties naviko genų raiškos tyrimas „Prosigna“ padeda sudaryti gydymo planą, pavyzdžiui, ar tikslinga pacientei skirti chemoterapinį gydymą.

Krūties vėžiu sergančioms moterims įprastai taikomas kompleksinis gydymas: gali būti atliekama operacija, chemoterapija, spindulinis gydymas, biologinė terapija ar imunoterapija. Įvertinus tam tikrų genų veikimą taikant naująjį tyrimą „Prosigna“ nustatoma maža arba didelė metastazių atsiradimo rizika, o tokių pacienčių gydymo taktika labai skiriasi.

Kai metastazių rizika maža, pacientei gali būti skiriamas lengvesnis gydymas. Chemoterapija yra agresyvus gydymas, jo tikslas – naikinti piktybines ląsteles, tačiau jis turi ir šalutinį poveikį, nes nukenčia ir kitos organizme besidalijančios ląstelės, pavyzdžiui, kraujodaros sistema, imunitetas.
Moksliniais tyrimais nustatyta, jog tik apie 20 proc. moterų, kurioms pašalintas I stadijos krūties auglys, navikas pasikartoja. Tad 80 proc. moterų skirti chemoterapiją yra netikslinga ir net žalinga. Kita vertus, jei moteris patenka į tų 20 proc. kategoriją, tačiau chemoterapija jai nepaskirta, atsinaujinęs vėžys gali baigtis tragedija.

Neturėdami tokių tikslių duomenų, kokius šiandien suteikia naujasis tyrimas, gydytojai remdavosi labai ribotais duomenimis apie naviką. Lietuvoje genetinis tyrimas „Prosigna“ – dar naujiena. Pasaulyje tokį tyrimą ekspertai rekomenduoja kaip būtiną, esant ankstyvosioms krūties vėžio stadijoms ir nustačius tam tikrą naviko tipą. Iš naviko išskirtoje medžiagoje tiriama tam tikrų specifinių genų raiška. JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir kitose valstybėse daugiau nei 30 vėžio gydymo centrų jau taiko tyrimą „Prosigna“ kaip pagrindinį ar vienintelį krūties vėžio prognostinį tyrimą. Prognostinis krūties vėžio genetinis tyrimas Lietuvoje nėra kompensuojamas.

Tyrimas rekomenduojamas, kai ligos stadijos ankstyvos, kai nustatomas konkretus naviko histologinis tipas. Tyrimas naudingas ir ekonomiškai, nes padeda tausoti ne tik pacientės organizmą, bet ir valstybės lėšas – chemoterapija taikoma tik toms moterims, kurioms ji reikalinga.

Užsakymo nr.: PT_77953217