Šiuolaikiniai moksliniai metodai leidžia greitai įvertinti vienų ar kitų mikroorganizmų efektyvumą ir tobulinti jų naudojimo technologijas. Naujausi tyrimų duomenys apie žmonių organizme esančius mikroorganizmus padarė revoliuciją probiotikų gamyboje, taip ir žemės ūkyje galimi revoliuciniai sprendimai naudojant geruosius mikroorganizmus.

Ne vienas paklausia, negi galima chemiją pakeisti biologija arba padidinti trąšų efektyvumą? Gamtoje augalai evoliucionavo kartu su mikroorganizmais, esančiais šaknų zonoje, ant lapų ir net ląstelėse. Augalai aprūpina mikroorganizmus maisto medžiagomis, o pastarieji augalams neprieinamas maisto medžiagas paverčia prieinamomis ir padeda augalams apsisaugoti nuo ligų sukėlėjų ir kenkėjų. Tačiau pradėjus naudoti daug cheminių medžiagų ir intensyviai dirbti žemę, buvo sugriautas tamprus augalų ir mikroorganizmų ryšys, bei sunaikinta daug gerųjų mikroorganizmų padermių. Mikroorganizmai labai svarbūs bet kuriai agrocenozei, net jei bus sukurtos labai efektyvios technologijos, mokslininkai sako, kad mikroorganizmų reikšmė nesumenks, o atvirkščiai – išaugs.

Bioenergy specialistai, kartu su mokslininkais daug dėmesio skyrė fosforo prieinamumo augalams didinimui. Fosforas pasirinktas neatsitiktinai, nes jis labai reikalingas augalų augimui. Dažnas pasakys, kad išberia pakankamai fosforo trąšų prieš sėją. Tačiau apie 70 proc. fosforo suriša dirvožemio dalelės ir augalams reikalingas elementas tampa jiems neprieinamas. Augalai maisto medžiagas privalo gauti tada, kai jos labiausiai reikalingos, vienas iš augalų aprūpinimo būdų – naudingieji dirvožemio mikroorganizmai. Bioenergy per keletą metų sukūrė preparatą Fosfix, kuriame esančios bakterijos puikiai atpalaiduoja fosforą ir perveda jį į augalams prieinamą formą. Bakterijos tai daro išskirdamos specifines medžiagas, nutraukiančias jungtis tarp fosforo ir dirvožemio.

Kasmet daugiau tyrėjų sako, kad mikroorganizmai padės pamaitinti pasaulį. Dėl to Bioenergy specialistai daug dėmesio skiria dirvožemio mikroorganizmams, didinantiems maisto medžiagų įsavinimo efektyvumą (Azofix, Fosfix), tačiau mikroorganizmai žemdirbiams gali padėti ir kitais būdais. Baigus Fosfix bandymus, buvo pradėtas kurti ir praėjusiais metais iš mėgintuvėlių į laukus iškeliavo naujas preparatas Nutrilife, mažinantis augalų stresus nepalankiems veiksniams, ypač sausrai. Mikroorganizmai ir fermentai esantys preparate generuoja energiją, skatinančią augaluose fiziologinius procesus, leidžiančius augalams augti nepalankiomis sąlygomis. NutriLife verčia augalą „įjungti“ apsaugines funkcijas ir išgyventi stresą.

Dažniausiai rekomenduojame ūkininkams dirbti nuosekliai, nes atitinkamai derinant biologinius preparatus, galima aktyvinti augalų augimą. Žinant preparatų savybes, galima paruošti derinius, inicijuojančius pradinį augimą, tokie preparatų deriniai dažniausiai naudojami sėklų apvėlimui. Vienas iš populiariausių pastaraisiais metais derinių, aktyvuojančių greitą ir tolygų sėklų dygimą, – Bactoforce, Fosfix ir MaxProlin.

Kai kas galvoja, kad mikrobiologiniai preparatai – naujas reiškinys, tačiau išsivysčiusiose šalyse jie naudojami jau seniai. Ūkininkai dešimtmečius naudoja simbiotines azotą fiksuojančias bakterijas augindami pupinius augalus. Dažnai būna nelengva įtikinti ūkininkus naudoti naujos kartos preparatus. Įvežami senesnės kartos ir pigesni preparatai būna neapibrėžtos bakterijų kombinacijos ir turi daug naudojimui keliamų reikalavimų, nuo kurių priklauso jų efektyvumas. Dėl to dažnai girdime, kad tai žemės ūkio placebas. Dėl to ūkininkai turėtų drąsiai naudoti naujos kartos biologiškai aktyvius naudingųjų mikroorganizmų preparatus.

Vienas iš tokių pavyzdžių galėtų būti gumbelinės bakterijos. Patyrę, kad ankstesnės kartos preparatai mažai efektyvūs ir juos sudėtinga naudoti, ūkininkai pasirenka kitą kelią, pasėja pupiečius ir juo patręšia azoto trąšomis. Tada netenka prasmės pati jų auginimo, kaip dirvožemio gerintojų, filosofija. Šiuo metu sukurtas ir naudojamas naujos kartos preparatas AzofixRhizo, kurį galima išpurkšti ant dirvos prieš sėją arba su herbicidais po sėjos ir net sudygus augalams. Didžiausias efektas gaunamas paruošus ir išpurškus AzofixRhizo ir Fosfix derinį, šį derinį galima išpurkšti ir su kitomis dirvožemį gerinančiomis priemonėmis.

Kaip paaiškinti tokius pokyčius? Mokslinių tyrimų centruose ir mūsų gamyklos laboratorijoje taikomi naujausi mikrobiologijos metodai, išryškinantys tam tikras mikroorganizmų savybes, tai reiškia, kad galime užauginti mikroorganizmų štamus su labiausiai reikalingomis savybėmis.
Reikia pripažinti, kad užauginti ir tirti mikroorganizmus ribotame plote yra viena, o įdiegti gamyboje – kita. Tikras iššūkis pagaminti preparatus dideliems plotams, transportuoti, saugoti, kad jie neprarastų savo savybių ilgą laiką, o išpurškus mikroorganizmai aktyvuotųsi ir dirbtų skirtingose klimatinėse sąlygose. Dėl to daugelio preparatų Bioenergy gamykloje dar laukia ilgas kelias nuo mėgintuvėlio iki lauko.

Kai žmonės galvoja apie mikroorganizmus, vaizduotėje iškyla ligų vaizdiniai. Tačiau daugelis mikroorganizmų naudingi ir mes praktiškai be jų negalime gyventi. Gana ilgai ignoravom naudingųjų mikroorganizmų naudą žemės ūkiui. Sparčiai augantis susidomėjimas mikrobiologiniais preparatais teikia vilčių galvoti, kad ateityje žemės ūkis bus mažiau priklausomas nuo chemijos.

Žemės ūkio produkcijos gamybos ateitis – po mūsų kojomis nematomas mikroorganizmų pasaulis.

Daugiau informacijos apie produktus galite sužinoti susisiekę su Bioenergy LT atstovais +37065748008

Užsakymo nr.: PT_77940529