Negailėjo pinigų atsinaujinimui

Komercinio nekilnojamojo turto ekspertai pažymi, kad konkurencinių lenktynių priešakyje išlieka tie biurai, kurių valdytojai suvokia rinkos tendencijos ir nesibaimina sekdami naujausias tendencijas investuoti į pastatus papildomai.

„Rebank“ komercinio NT konsultantas Lukas Dainys sako, kad vadinamųjų „žaliųjų“ pastatų standartai tampa neatskiriama verslo centrų dalimi. „Paskutinius pora metų jaučiame didėjantį nuomininkų supratimą apie tvarių verslo centrų duodamą naudą. Naujos kartos verslas tikisi inovatyvių sprendimų savo darbo aplinkoje“, – aiškina jis. Pasak L. Dainio, tvarus pastatas prasideda nuo pamatų. Siekiant mažinti išlaikymo kaštus, svarbi yra net pastato architektūra ir medžiagos, kurios yra naudojamos statyboje.

Jam pritaria ir Kauno Technologijos Universiteto (KTU) Statybos ir architektūros kompetencijų centro lektorė Odeta Viliūnienė, kurios teigimu, „žali“ verslo centrai pasižymi minimaliomis išlaikymo sąnaudomis ir 25-30 proc. mažesniu energijos vartojimu.

Mažiau energijos pastaruoju metu sunaudoja ir pirmas bei antras sostinės dangoraižių komplekso „3 Burės“ pastatai. Siekiama, kad dar iki 2019 m. pradžios šiems pastatams būtų suteiktas tarptautinis sertifikatas LEED O&M Platinum, kuris pažymi, jog biurai atitinka aukščiausius žaliuosius standartus. Tokių rodiklių siekimas burių valdytojams kainuoja milžiniškus pinigus. Į dviejų pastatų atnaujinimą jau investuota per 200 tūkst. eurų – ir tai toli gražu ne pabaiga.

Teigiamus pokyčius pajuto iškart

Sukurti tvarią aplinką siekiantys „3 Burių“ valdytojai investavo į daugeliui net nematomus, tačiau labai didelę teigiamą įtaką darančius sprendimus. Dviejuose pastatuose buvo automatizuotos energijos sistemos, įrengtas jutikliais reguliuojamas apšvietimas, įdiegta moderni aukščiausios klasės vėdinimo sistema.

3 Burės verslo centras

„Mums rūpi mūsų nuomininkai, todėl pirmiausiai siekiame, kad jiems Burėse būtų patogu ir gera. Be to, norime prisidėti prie gamtos taršos mažinimo bei jos išsaugojimo, todėl sekame geriausiais pasauliniais pavyzdžiais ir siekiame tarptautinių sertifikatų“, - sako verslo centro „3 Burės“ vadovė Rūta Narutavičė.

Yra ir vizualesnių pokyčių: rūkomoji ervdvė perkelta į lauką, ji bus šildoma šaltuoju sezonu, netrukus jos stogas bus apželdintas samanomis, o pačių pastatų stogai nudažyti baltai tam, kad vasarą sugertų mažiau šilumos ir be reikalo neprikaitintų patalpų.

Pastangos - abipusės

„LEED“ (Leadership in Energy and Environmental Design) vertintojas Mindaugas Mikolainis sako, kad verslo centrai turi pasiūlyti vis kažką naujo. Jo teigimu, pastaruosius 5 metus nuoseklus dėmesys skiriamas mažesnėms energijos – vandens suvartojimo, elektros energijos – sąnaudoms.

Vertintojas pasakojo, kad žaliųjų pastatų sertifikavimo rodikliai tampa vis reiklesni. Tarp reikalavimų - nuolatinis dinaminis pastatų energijos suvartojimo stebėjimas, periodinės nuomininkų apklausos eksploatavimo kokybės klausimais, anglies monoksido ir dioksido kontrolė, periodiniai vidaus patalpų oro kokybės tyrimai.

Tačiau lazda turi du galus. Kad įvykdytų specifinius reikalavimus, neretai turi pasitempti ne tik pastato valdytojai, bet ir nuomininkai. M.Mikolainio teigimu, svarbus verslo centruose dirbančių darbuotojų skatinimas naudotis dviračiais, grupuotis važiuojant į darbą kartu, o ne atskirai. Kreipiamas dėmesys ir į taupių vandenį vartojančių prietaisų naudojimą; bei jau minėtų rūkymo įpročių keitimą.

Tvariai gyventi kviečia visą bendruomenę

Pasak dangoraižių „3 Burės“ valdytojų atstovų, atnaujinti pastatą ir pasiekti, kad jame įdiegus inovatyvius sprendimus būtų suvartojama mažiau energijos - pakankamai paprasta, tereikia skirti lėšų ir laiko.

„Tačiau mes siekiame būti visapusiškai tvari ir darni bendruomenė, todėl prisidėti kviečiame kiekvieną greta įsikūrusį verslą. Kai oras geras, kviečiame darbuotojus į darbą vykti dviračiais, taip pat vis primename, kad jeigu yra galimybė, savo biuruose rinktųsi Lietuvos gamintojų baldus ar tokius, kurie pagaminti iš perdirbtų medžiagų, patalpas valytų ekologiškomis priemonėmis. Smagu, kai įmonės prie tokių iniciatyvų prisideda, jas tęsime ir ateityje“, – teigė R. Narutavičė.

Šiuo metu pagal naujausius žaliuosius standartus yra atnaujinta apie 60 proc. dviejų pirmųjų „burių“ dangoraižių ploto. Visi darbai vykdomi tuo metu, kai biurų pastate keičiasi nuomininkai - tad remontas vyksta nepastebimai ir tuo metu už sienų ar kituose aukštuose dirbantiems žmonėms nėra trukdoma. Visos statybinės atliekos kruopščiai rūšiuojamos. Pilnai atnaujinti abu pastatus planuojama kitais metais.

Užsakymo nr.: PT_77846975