„Pastaruosius penkerius metus pajūryje dirbome labai intensyviai. Išplėtoti projektai unikalūs ir sudėtingi – dirbome saugomose teritorijose todėl kiekvienas objektas buvo didelis iššūkis“, – kalba Gediminas Pruskus, „Inreal“ grupės vadovas.

Po krizės „Inreal“ į Neringą sugrįžo su „Kopų vėtrungių“ ir „Nidos ryčio“ projektais, kurie tapo šiaurinės Nidos dalies tvarkymosi flagmanais, o Klaipėdos senamiestyje „Inreal“ pradėjo tvarkyti apleistą gamybinę teritoriją ant Danės (Dangės) upės kranto. Dabar čia išplėtoti „Danės užutėkio“ ir „Dangės krantinių“ projektai. Pervalkoje vietoje yrančių poilsio namų atsirado „Marių verandos“, o Juodkrantės Žaliajame kelyje ant jūros kranto stūksančius sovietinių pastatų griuvėsius pakeitė unikalus kompleksas „Labas, Jūra!“.

Per trejus metus 2 etapais iš gilaus įmygio prikeltas ir „Smiltynės Jachtklubas“ – rekonstravusi sovietmečiu statytą sporto bazę į poilsio ir pramogų kompleksą, „Inreal“ į Smiltynę sugrąžino laivus. Atsinaujinęs kompleksas tampa vis patrauklesnis buriuotojams, o viešbutis leidžia poilsiautojams ir klaipėdiečiams iš naujo atrasti Smiltynę.

Gediminas Pruskus, „Inreal“ grupės vadovas

„Inreal“ grupė teikia paslaugas visose nekilnojamojo turto vertės kūrimo grandyse, o nekilnojamojo turto plėtra pajūryje yra tik viena iš daugybės mūsų veiklų – tai niša, kurioje pamatėme galimybę panaudoti komandos kūrybiškumą“, – teigia G. Pruskus.

Ryžosi atkurti paveldą


Pačioje Klaipėdos širdyje, vietoje nutriušusių sandėlių buvusio saldainių fabriko teritorijoje, dabar stovi išskirtinės architektūros namai „Danės užutėkis“ ir „Dangės krantinės“. Abu projektai pelnė pripažinimą Europos verslo apdovanojimuose, o „Dangės krantinės“ yra vienas iš trijų objektų Lietuvoje turinčių autentiškumo sertifikatą ir pažymėtas autentiškumo ženklu.

„Inreal“ viena pirmųjų ryžosi dalyvauti Kultūros paveldo departamento ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtotojų asociacijos dvejus metus kurtoje programoje skirtoje pritraukti investicijas į kultūros paveldo objektus.

„Dangės krantinės“ yra pavyzdinis projektas į kurį sudėta daugybės specialistų – tyrėjų, archeologų, istorikų, inžinierių, konstruktorių – pastangų. Labai svarbu, kad „Inreal“ ryžosi į autentiškumą pažvelgti ne formaliai – ne kaip į sienų restauravimą. Nes pastatų, teritorijų autentiškumą turėtume suprasti ne vien kaip materiją, bet ir kaip atgaivintą istorinę dvasią, kurią, visų pirma, reikia pajusti“, – teigia Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Pasak jos, verslininkai dažnai vengia investuoti į kultūros paveldo statusą turinčius NT objektus, nes šie asocijuojasi su didesnėmis problemomis nei pelnu.

„Mūsų specializacija – investuoti į probleminius objektus ir su pagarba aplinkai atskleisti jų potencialą.
Tarptautinis ir vietinis pripažinimas yra patvirtinimas, kad mums pavyko pasiekti išsikeltus tikslus“, – sako G. Pruskus.

Arčiausiai jūros išplėtotas projektas

„Inreal“ šiais metais Kuršių nerijoje užbaigė du projektus.

Juodkrantėje, Žaliojo kelio 8, bendrovė pabaigė statinių rekonstrukciją – sovietinių laikų statinių griuvėsius pavertė šešių poilsio pastatų kompleksu, kur įrengti iki 280 kv. m ploto gyvenamieji ir poilsio apartamentai „Labas, Jūra!“.

„Tai subtilios architektūros ir arčiausiai jūros Lietuvoje įgyvendintas naujas projektas. Šalyje jis neturi analogų. Kiek žinau, daugiau Lietuvoje nėra beveik 2 ha ploto teritorijų taip arti jūros, kur būtų galima rekonstruoti senus pastatus“, – pasakoja „Inreal“ grupės vadovas.

Pervalkos centre, ant Kuršių marių kranto, vietoje morališkai pasenusių pastatų „Inreal“ išplėtojo poilsio kompleksą „Marių verandos“ – jame įrengti 26 įvairaus dydžio butai ir poilsio būstai.

„Mums, kaip investuotojams, labai svarbus institucijų supratingumas – kad jos atliktų ne tik priežiūros, bet ir konsultavimo funkciją, ypač kai susiduriame su neaiškiu teisiniu reguliavimu“, – teigia „Inreal“ grupės vadovas Gediminas Pruskus.

Investicijos į Nidos teritorijų planavimą

„Inreal“ investicijos plėtojant projektus „Kopų vėtrungės“ bei „Nidos rytys“ – šiaurinėje Nidos dalyje, Purvynės gatvėje – paklojo pamatus žymiai platesnei šios apleistos teritorijos konversijai.
„Rengiame detalųjį planą ne tik numatytam mūsų projektui, bet visai 9,5 ha teritorijai. Per trejus metus į detaliojo plano rengimą investavome per 150.000 eurų, neskaičiuojant mūsų specialistų kompetencijų ir laiko. Tai svarus mūsų indėlis į Nidos miesto plėtrą“, – kalba G. Pruskus.

„Nedaug yra įmonių, kurios investuoja Kuršių nerijoje dėl šios vietos unikalumo ir su tuo susijusios įstatyminės problematikos bei įvairių apribojimų. Kita vertus, kai verslas mato ne vien savo interesą, kai turi gilų atsakomybės gamtai bei kultūros paveldui suvokimą, visos problemos ir klausimai yra išsprendžiami“, – sako Neringos meras Darius Jasaitis.

Per artimiausius trejus metus „Inreal“ grupė į naujus pajūrio nekilnojamojo turto projektus ketina investuoti dar virš 10 mln. eurų.

Restoranui vadovaus Gian Luca Demarco

Šiais metais už „Smiltynės Jachtklubo“ projektą – laivybos, viešbučio, poilsio ir renginių kompleksą Kuršių nerijoje – bendrovė pelnė Nacionalinio Nugalėtojo titulą Europos verslo apdovanojimuose ir vienintelė iš Lietuvos dalyvių gavo apdovanojimą Socialinės atsakomybės ir aplinkosaugos sąmoningumo kategorijoje.

„Šį vasaros sezoną pasitiksime atnaujinę restoraną. Pasikvietėme vieną charizmatiškiausių virtuvės šefų Lietuvoje – Gian Luca Demarco. Tikimės, kad „Smiltynės Jachtklubas“ taps traukos centru ne tik burių ir vėjo mylėtojams, bet ir gurmanams“, – teigia G. Pruskus. 


Vienu metu „Smiltynės Jachtklube“ gali apsistoti iki 140 suaugusių žmonių. 3* ir 3*Plius žvaigždučių viešbutyje įrengti 65 kambariai ir šeimyniniai apartamentai, rekonstruotuose elinguose įkurta 100 žmonių talpinanti konferencijų salė, taip pat salės skirtos pramoginiams, meniniams renginiams ir koncertams. „Smiltynės Jachtklubo“ teritorijoje vykstančiuose renginiuose vienu metu gali dalyvauti 2000 žmonių.

Jachtklube visą šiltąjį sezoną vyksta daugybė renginių, 6 regatos, o sezoną vainikuoja „Smiltynės Jachtklubo“ regata, kuri jau tampa tradicija.

Užsakymo nr.: PT_77749237