Labai svarbu žinoti, kad žmogaus organizme vykstančiuose procesuose gali dalyvauti tik vanduo, taigi visų kitų skysčių nauda sveikatai turėtų būti matuojama pirmiausia gryno vandens, patenkančio į organizmą, kiekiu. Visi kiti skysčiai, kokie naudingi jie bebūtų, organizmo ląstelėse pirmiausia turi būti suskaidomi į vandenį ir kitas medžiagas, ir tik po to panaudojami gyvybinių reikmių tenkinimui. Vandens netenkame net ir kvėpuodami. Iškvepiamame ore yra vandens garų, vien todėl kiekvieną dieną mums būtina gauti papildomai nors pusę litro vandens. Šiltuoju metų laiku skysčių, pirmiausia vandens, reikia vartoti dar daugiau, nes medžiagų apykaita pagreitėja, daugiau šlakų išsiskiria per odą ir gausiau prakaituojame.

Deja, dažniau nei vandenį dabar geriame gazuotus, dirbtiniais saldikliais pagardintus gėrimus, mėgaujamės kava, egzotiškomis arbatomis ir pan. Daugelis tvirtina, kad nejaučia poreikio išgerti tiek, kiek rekomenduojama per dieną – 2–2,5 litro vandens. Geriama tik tada, kai pajuntamas troškulys. Tačiau tai ženklas, kad organizmui jau trūksta nuo pusės iki litro vandens. Todėl dažnai mūsų ląstelės yra „išdžiūvusios“, sulėtėja organizme vykstantys cheminiai procesai, o laikui bėgant pradedame jausti ir tos „sausros“, vadinamos dehidratacija, pasekmes.

Habil. dr. D. Stasytytė Bunevičienė

Taigi iš karto tampa aiški iš viena išvada – pajutus pirmuosius negalavimų požymius ar susirgus, pirmiausia būtina patenkinti organizmo poreikį gauti pakankamai vandens, o po to jau ieškoti specialios pagalbos. Kadangi medžiagų apykaitos procesų metu gaminami rūgštiniai junginiai, tinkamam jų šalinimui reikalingas ir kokybiškas vanduo. Taigi šioje vietoje ir reikėtų prisiminti vieną iš lengviausiai prieinamų – organizme vykstančius procesus subalansuojantį šarminį vandenį. Šarminių vandenų pasirinkimas eiliniam vartotojui Lietuvoje nėra didelis, todėl vietinių vandenų vartojimas gali būti vienas iš prioritetų sveikatai išsaugoti ir stiprinti.

Šarminis vanduo gydo

Šarminiu vadinamas vanduo, kuriame šarminių mineralų (magnio, kalcio, kalio, natrio ir kt.) ir deguonies koncentracija didesnė. Šarminiai mineralai padeda organizmui pašalinti šlakus, o deguonis mažina vėžio ir kitų ligų riziką, nes vėžinės ląstelės nemėgsta deguonies prisodrintos aplinkos.

Geriant šarminį vandenį normalizuojasi kūno pH, dėl to palengvėja kai kurie negalavimai – artritas, podagra, inkstų ligos, diabetas. Šarminis vanduo normalizuoja kraujospūdį, mažina cholesterolio ir trigliceridų (natūralių riebalų) kiekį.

Būtina mažinti rūgštingumą

Didžiausia šarminių medžiagų koncentracija yra naujagimio organizme ir kraujyje (pH = 7,45). Deja, žmogui augant ir vystantis, organizmas rūgštėja, mažėja kraujo šarmingumas, didėja rūgštinių atliekų sankaupos ir su jomis susijusių susirgimų rizika. Rūgštingumui mažinti reikalingus šarminius mineralus organizmas gali gauti tik su maistu ir skysčiais. Kasdien geriant šarminį vandenį organizmas gauna šarminių jonų komplektą.

Kraujas yra svarbiausias mūsų organizmo gyvybinis skystis, jo šarmų ir rūgščių pusiausvyra gali svyruoti labai nežymiai. Kai ima trūkti šarminių elementų, organizmas pradeda naudoti savo atsargas. Jeigu kalcio negauname su maistu ar gėrimais, jo organizmas pasiima iš kaulų, dantų. Panašiai būna, kai trūksta kalio, natrio, magnio.

Kitaip nei cheminiai vaistai, šarminis vanduo nesukelia šalutinio poveikio – tai vienas svarbiausių jo pranašumų. Šis vanduo – gamtos produktas, aktyvinantis organizmo galias.

„Tichė“ – šarminių mineralų šaltinis

1999 metais UAB „Baltijos mineralinių vandenų kompanija“ pirmoji Lietuvoje pradėjo tiekti vidutinės mineralizacijos natūralų lietuvišką mineralinį vandenį „Tichė“, išgaunamą iš 689 m gylio versmės Telšiuose.

„Tichė“ – vanduo, kurį pati gamta aprūpino reikiamomis mineralinėmis medžiagomis, ypač kalciu ir magniu. Šie mineralai stiprina kaulus, gerina raumenų, širdies, nervų sistemos veiklą.

Kalcis – būtina medžiaga sveikiems dantims ir kaulams vystytis, jos ypač reikia augančio vaiko organizmui bei vyresnių nei 40 metų žmonių osteoporozės profilaktikai.

Magnis stiprina tiek vaikų, tiek suaugusių žmonių raumenų ir nervų sistemas. Sulfatai gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, šios mineralinės medžiagos ypač reikalingos asmenims, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.

Natūralaus lietuviško mineralinio vandens „Tichės“ versmę nuo dirvožemio ar oro taršos, radiacijos saugo geologiniai žemės sluoksniai, todėl drąsiai galima teigti, kad šis vanduo yra patikimas. Gerdami jį jausitės gerai, troškulį malšinsite sveikai.

Šarminis vanduo tinka ne tik žmonėms

Į šarminį vandenį galite pamerkti daržoves ir mėsą – pašalinsite stiprų nepageidaujamą kvapą.

Šarminis vanduo atkuria natūralų daržovių skonį, sugrąžina špinatų ir kitų žaliųjų daržovių sodrią žalią spalvą. Šarminis vanduo taip pat pasižymi stipresniu šilumos laidumu nei įprastas vanduo ir net iki 30% sumažina maisto gaminimo laiką.

Nuskintos gėlės daug ilgiau nenuvys pamerktos šarminiame vandenyje, o sergantys augalai atgaus sveiką išvaizdą.

Užsakymo nr.: PT_77664279