Šiais metais ūkininkai susiduria su didesniais iššūkiais – dėl stiprių liūčių ir sudėtingos javapjūtės praėjusį rudenį, stipraus užsikrėtimo ligų sukėlėjais bei sėklos atidrėkimo žiemą, jos pasižymi gerokai mažesniu daigumu. Artėjant pačiam sėjos pikui, tiek patyrę ūkininkai, tiek mokslininkai pataria ne tik tikrinti sėklų daigumą, tačiau ir beicuoti sėklas.

Šakių rajono Lukšių žemės ūkio bendrovės, valdančios net 3400 ha dirbamos žemės, vyr. agronomas Jonas Bakas, teigia be beicų net neįsivaizduojantis normalios augalininkystės praktikos. Pasak jo, visi stambesnieji ūkininkai, norėdami išvengti dar didesnių nuostolių, naudoja beicus. „Jau dvylika metų naudojam beicus ir šie metai – ne išimtis. Naudojame beicą „Celest Trio“ siekiant apvalyti sėklą nuo ligų pradų, ypač žalingo fuzariozės užkrato ir kartu padidinti jų daigumą“, – pasakoja J. Bakas.

Sėklų daigumas – mažesnis

Kaip pastebi agronomas, dėl neretai pasitaikančių nepalankių oro sąlygų javapjūtės metu, beicų poreikis kasmet vis auga. „Praėjusiais metais derliaus nuėmimo metu buvo labai drėgna ir šiemet sėklų kokybė yra prastesnė nei įprastai – mažesnio daigumo. Vidutiniškai sėklų daigumas šiais metais siekia tik 82 proc., kai įprastai turėtų viršyti 90 proc.“, – teigia agronomas. J. Bakas.

Beicuotos ir nebeicuotos sėklos

Kontaktinio ir sisteminio veikimo beicas „Celest Trio” Lietuvos rinkoje parduodamas jau septynerius metus ir yra vienas populiariausių. Jis skirtas varpinių javų apsaugai nuo ligų, plintančių su sėkla ir per dirvą. Šis beicas ypatingas tuo, kad jo sudėtyje – net trys veikliosios medžiagos: fludijoksonilas, difenokonazolas ir tebukonazolas.

Pirmoji veiklioji medžiaga – fludijoksonilas. „Tai yra ilgo kontaktinio veikimo fungicidinė veiklioji medžiaga, dalinai prasiskverbianti ir į sėklos vidų, ir į dygstančio daigo koleoptilę. Ši veiklioji medžiaga puikiai saugo sėklą nuo su sėkla ir per dirvą plintančių pašaknio ligų, ypač sukeliamų Fusarium genties grybų“, – pasakoja „Syngenta“ produktų ekspertas Juozas Semaška.

Beico sudėtyje esantis difenokonazolas yra sisteminio veikimo fungicidas, palaipsniui patenkantis į daigą per šaknis, todėl ir beico veikimo laikas yra gerokai ilgesnis.

„Kita veiklioji medžiaga – difenokonazolas, turintis platų veikimo spektrą, įskaitant kviečių kietąsias ir nykštukines kūles, daigų septoriozę. O tebukonazolas – sisteminio veikimo fungicidas, greitai patenkantis per šaknis į daigą ir pernešamas į augimo kūgelį. Jis veiksmingas nuo dulkančiųjų ir kietųjų kūlių, pašaknio puvinių“, – teigia J. Semaška.

Juozas Semaška

Beicas, veikiantis per augalo šaknis

Kitas beicas „Vibrance Duo” Lietuvos rinkoje pasirodė dar tik prieš metus. Šis beicas ypatingas tuo, kad pasižymi šaknis stiprinančiomis savybėmis, o jį sudaro dvi veikliosios medžiagos – sedaksanas ir fludijoksonilas.

„Sedaksanas yra lokaliai sisteminė veiklioji medžiaga, į daigus patenkanti tarpuląsčiais, taigi veikianti per augalo šaknis“, – dėmesį atkreipia įmonės produktų ekspertas. Sedaksanas yra patogeninių grybų fermento – sukcinato dehidrogenazės – blokatorius. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šis fermentas yra būtinas patogenų ląstelių energetiniuose procesuose, palaikančiuose kvėpavimą. Sedaksanui sutrikdant antrąjį kvėpavimo ciklą, ląstelės negauna energijos, jos nustoja daugintis, grybiena sunyksta ir tokiu būdu ligos vystymasis yra sustabdomas. Sedaksanas yra veiksmingas nuo daugelio ligų sukėlėjų, esančių sėklos paviršiuje ir po luobele. Paminėtinos ligos – tai kietosios kūlės, dryžligės, pavasarinis pelėsis ir kviečių dulkančiosios kūlės, ligos plintančios per dirvą, taip pat rizoktoniozė ir tifuliozė.

Kita veiklioji medžiaga – fludijoksonilas. Tai ilgo kontaktinio veikimo medžiaga, dalinai prasiskverbianti į sėklos vidų bei į dygstančio daigo koleoptilę. Jis slopina patogeninių grybų sporų sudygimą. Labai gerai saugo sėklą nuo su sėkla ir per dirvą plintančių ligų.

„Šis beicas yra kontaktinio ir lokaliai sisteminio veikimo, karboksamidų ir fenilpyrolų cheminių grupių beicas skirtas žieminiams ir vasariniams kviečiams, kvietrugiams bei žieminiams rugiams apsaugoti nuo ligų, plintančių su sėkla ir per dirvą“, – pasakoja įmonės produktų ekspertas.

„Syngenta“ beicai gaminami pagal naujausią Formula M gamybos technologiją, kuriai būdinga visiškai naujos originalios pagalbinės medžiagos beico sudėtyje. Nauja beico forma padidina sėklų beicavimo kokybę. Jame esančios lipniosios medžiagos, dažai, emulgatoriai ir kiti priedai skiedžiant vandeniu sudaro vientisą tirpalą. Tirpalas beicavimo metu gerai pasiskirsto sėklų masėje, tolygiai padengia sėklų paviršių ir džiūdamas gerai prilimpa. Tai užtikrina gerą beicavimo kokybę: sėklos išbeicuojamos tolygiai, perpilamos nedulka, išlieka birios. Naujos Formula M formos beicu apdorotos sėklos taravimo, gabenimo ir užpylimo į sėjamąsias metu nenusitrina, beicas nenubyra, taigi nėra veikliosios medžiagos nuostolių ir dulkių. Mažesnis dulkėtumas yra labai svarbu, nes taip sumažinamas pavojus dirbantiesiems, neteršiama aplinka. Be to, naujos formos beico naudojimas leidžia išsėti tikslią beicuotų sėklų normą, nes sėklos išlieka birios. Vis dėlto J. Semaška pažymi, jog dirbant su bet kokiomis beicuotomis sėklomis būtina laikytis saugaus darbo reikalavimų.

„Syngenta“ būdama beicų rinkos lydere Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse turi sukaupusi ilgametę patirtį, kuri prasidėjo nuo pirmo beico „Maxim“ pristatymo rinkoje 1996 metais. Pagrindinė įmonės veiklos sritis – augalų apsaugos produktų selekcija ir jų tiekimas žemės ūkiui.

Užsakymo nr.: PT_77658057