Vieni didžiausių Europoje

„Prieš keliolika metų neturėjome tokios galimybės, o ėjimas į kitas rinkas mums kainavo nemažai energijos ir investicijų. Dabar gi išsibandyti savo įmonės produkciją, kokybės kontrolės standartus bei veiklos metodus galima niekur toli nevažiuojant - tiesiog pabandžius ateiti į „Lidl“ prekybos tinklo lentynas“, – teigia E. Remeikis.

1991 metais veiklą pradėjusi „Vičiūnų grupė“ šiuo metu yra viena žuvies ir jos produktų rinkos lyderių Europoje. Tarptautinė maisto gamintoja valdo pardavimo bei platinimo kompanijas dviejose dešimtyse šalių, „Viči“ ir kitą jos produkciją galima rasti 60 skirtingų rinkų. Kompanijos fabrikai veikia Lietuvoje, Estijoje, Rusijoje bei Ispanijoje, bendrovė sukuria 8000 darbo vietų.

Dabartinį „Vičiūnų grupės“ produktų krepšelį sudaro daugiau kaip 3 tūkstančiai pavadinimų, ženklintų „Viči“, „Esva“, „Columbo“, „Trejos girnos“ ir kitais prekių ženklais. Be to, bendrovė gamina produktus „Lidl“ bei kitiems didžiausiems pasaulio prekybos tinklams.

„Su kokiu prekės ženklu parduodama produkcija, dažnai priklauso nuo rinkos. Pavyzdžiui, dauguma mūsų gaminių „Lidl Lietuva“ tinkle parduodami su „Viči“ ženklu, o užsienio pirkėjus, kuriems „Lidl“ prekės ženklai geriau žinomi, jie pasiekia su šio prekybos tinklo prekės ženklų pavadinimais. Tačiau prekių kokybė tikrai nesiskiria, nes „Lidl“ yra itin aukštų standartų prekybos tinklas“, – sako E. Remeikis.

„Vičiūnai ir Ko“ generalinis direktorius Egidijus Remeikis

Bendradarbiauti su „Lidl“ „Vičiūnai“ pradėjo dar gerokai iki vokiečių prekybos tinklui ateinant į Lietuvą – partnerystei daugelyje šalių jau 11 metų ir šiandien Lietuvos bendrovės produkcija neparduodama tik Maltoje esančiuose „Lidl“, tačiau jau kitąmet ketinama ateiti ir į šią šalį.

Svarbiausia – kokybė

Kaip pasakoja E. Remeikis, paslaptys, kaip įeiti į užsienio rinkas, ganėtinai paprastos, nors reikalauja tikrai daug nuoširdaus darbo. „Svarbiausia – gaminti gerą produktą, kuris patiktų pirkėjui. Mūsų produktams visų pirma taikome patogumo, skanumo ir sveikumo kriterijus. Nes jeigu produktas yra neskanus, nepatogus, o šiais laikas ir neatitinka sveiko gaminio kriterijų, jo tiesiog niekas nepirks“, – pagrindiniu sėkmės receptu dalijasi E. Remeikis.

Žinoma, norint gaminti visam pasauliui, labai svarbu atitikti vakarietiškus standartus ir aukštus tarptautinius kokybės reikalavimus. Tai nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti. „Pradžioje tarptautinių tinklų iš anksto nederinti kokybės auditai, griežti reikalavimai žaliavoms bei pakuotėms sukeldavo nemažai streso, dabar tai mūsų kasdienė rutina. Dabartinėms kompanijoms prisitaikyti prie kokybės reikalavimų bus paprasčiau ir pigiau, nes pirmiausia tai padaryti galės savo namų rinkoje“, – teigia „Vičiūnų grupės“ pardavimo ir platinimo įmonės vadovas.

Pasak jo, „Lidl“ atėjimas įnešė vakarietiškų standartų į visą Lietuvos žuvies ir kitų maisto produktų rinką. Pavyzdžiui, tik mūsų rinkoje veikiantiems gamintojams maisto saugos vadybos standartas BRC buvo tam tikra naujovė, nors vakaruose tai absoliučiai įprasta praktika. Tad „Lidl“ pradėjus prašyti šio sertifikato, Lietuvos vartotojai iš to tik išlošė.

Taip pat plečiantis geriausia būti šalia galutinio pirkėjo. Kai „Vičiūnų grupė“ pradėjo savo tarptautinę plėtrą, Lietuvoje užsienio tinklų dar nebuvo, tad bendrovė 2000-aisiais Belgijoje įkūrė „Vichiunai Europe“ bendrovę, kuri buvo tarsi vartai į Vakarų Europos rinkas. Įmonė Belgijoje buvo arti vakarietiškų tinklų vadovybės, „Vičiūnų“ darbuotojai iš Vakarų Europos gerai suprato vietos vartotojų įpročius bei verslo principus, tad komunikacija buvo paprastesnė. Žinoma, didelis dėmesys skirtas ir vadybininkų profesionalumui.

„Vičiūnų grupė“

„Dabar, bendradarbiaudami su daugeliu pasaulinių tinklų, turime galimybę derėtis tiek tiesiogiai per jų pagrindinį ofisą, tiek su atstovybėmis kiekvienoje šalyje, o tai lemia didesnę veiksmų laisvę. Be to, „Vičiūnų grupė“ kontroliuoja visą procesą – nuo žaliavos įsigijimo bei gamybos iki lentynos, kas taip pat suteikia produkcijos bei partnerių aptarnavimo kokybės pranašumą prieš konkurentus“, – sako E. Remeikis.

Pirkėjai mėgsta naujoves

Kita vartotojams puikiai pažįstama „Viči“ vizitinė kortelė – inovacijos. Pirkėjai mėgsta išbandyti ką nors nauja ir jiems reikia tai pasiūlyti. Grupės technologai bei produktų vystymo profesionalai kasmet sukuria per šimtą skirtingoms rinkoms skirtų naujų produktų. Pavyzdžiui, šiuo metu pripažinimo sulaukia įvairių skonių konservuotos salotos, kurios kol kas parduodamos „Lidl Lietuva“, bet tikimasi, kad mūsų šalyje išpopuliarėjęs produktas greit pasieks ir užsienio rinkas.

Beje, pasak E. Remeikio, „Lidl“ labai imlus naujovėms, tad Lietuvai pasisekė, kad mus pasiekė šis prekybos tinklas – per jo parduotuves Lietuvoje pasiekti užsienį su naujais produktais lengviau, nei patiems prasimušti į prekybos tinklų lentynas Vakarų Europoje.

Užsakymo nr.: PT_77657953