Kaip išsirinkti geriausiai vairuotojo poreikius atitinkančias padangas, kalbamės su žinomu lenktynininku, daugkartiniu Lietuvos ralio čempionu, įmonės „Egzotika“ savininku ir vadovu Roku Lipeikiu.

Kokie svarbiausi kriterijai renkantis vasarines padangas?

Nėra universalių kriterijų. Kiekvienas vairuotojas turi rinktis padangas, atsižvelgdamas į individualius poreikius: kokių dangų keliais tenka važiuoti, kokiam automobiliui jas renkasi, kokie jo vairavimo įpročiai ir daug kitų dalykų. Pavyzdžiui, beveik vien tik miške važinėjančiam miškininkui visiškai netiks padangos, skirtos tik greitkeliais važinėjančiam sportiniam automobiliui. Todėl prieš galutinai pasirenkant padangas yra rekomenduojama pasitarti su patyrusiu specialistu ir tik tada priimti galutinį sprendimą.

Tad anot jūsų, itin svarbus argumentas, renkantis padangas, yra vairuotojo vairavimo įgūdžiai ir pomėgiai: skirtingas padangas siūlysite tam, kuris yra sportiško važiavimo mėgėjas, visiškai kitokias – tam kuris mėgsta važinėti saugiai ir komfortabiliai ar pagrindinis kriterijus – ekonomiškumas?

Be abejonės. Jei vairuotojas yra sportinio vairavimo stiliaus mėgėjas, turi sportinį automobilį, tai ekonomiškumas jam yra visiškai nesvarbus kriterijus ir šiai vairuotojų kategorijai netgi negaminamos ekonomiškiausios padangos. Visas dėmesys skiriamas saugumui, važiuojant didesniais greičiais, ekstremaliai manevruojant ir važiuojant šlapia danga.

Rokas Lipeikis

Paminėjote ekstremalų manevravimą ir šlapią dangą. Žiemą vairuotojai labiausiai baiminasi kelyje sniego ir ledo. O kokie didžiausi išbandymai vasarą?

Mūsų sąlygomis pavojingiausia yra akvaplanavimas, nešvarus asfaltas, ypač lyjant lietui, ir šlapia žvyrkelio danga.

Atsižvelgiant į šias pavojingas sąlygas kelyje, galima manyti, kad būtina įsigyti pačias geriausias padangas. Gal galite įvardinti, kokie gali būti skirtumai tarp geriausių ir prasčiausių padangų – ar šie skirtumai verti kelis kartus didesnės kainos?

Sunku vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą. Padangų kokybė, o tuo pačiu ir jų savybės, gali labai skirtis. Pensininkui, ramiai važiuojančiam iš taško A į tašką B, gal ir ne visada verta investuoti į brangiausius produktus ir tikrai neverta rinktis sportiniams automobiliams skirtų brangiausių sportinių padangų, bet daug važiuojančiam, nuolat skubančiam ir mėgstančiam „aštriau“ vairuoti vairuotojui investuoti į aukštos kokybės ir maksimalų saugumą užtikrinančias padangas tikrai verta.

O gal tokiu atveju išsigelbėjimas – universalios padangos?

Čia vėlgi nėra universalaus recepto visiems vairuotojams. Geriausia yra turėti ir žiemines, ir vasarines padangas. Tačiau yra dalis vairuotojų, kurie, pavyzdžiui, žiemą važiuoja labai mažai, arba, esant ypač sudėtingoms žiemos sąlygoms, išvis nevažinėja automobiliu - tokiems vairuotojams pakanka ir universalių padangų.

Kaip dažnai rekomenduotumėte keisti padangas?

Padangas rekomenduojama keisti praėjus 10 metų nuo jų pagaminimo datos arba nusidėvėjus protektoriui iki minimalaus protektoriaus gylio, pavyzdžiui, vasarą tai - 1,6 mm. Bet rekomenduočiau nelaukti iki minimalios ribos, nes labai nusidėvėjusios padangos nėra saugios. Tačiau 10 metų nėra griežta taisyklė. Praėjus 10 metų reikėtų, kad padangas apžiūrėtų patyręs specialistas ir jis įvertintų, ar verta toliau jas eksploatuoti.

Ką daryti, kad įsigytos padangos tarnautų kuo ilgiau?

Eksploatuoti laikantis padangų ir automobilių gamintojų nurodymų. Vienas iš svarbiausių dalykų yra palaikyti tinkamą slėgį padangose. Svarbu jį tikrinti ir reguliuoti esant šaltoms padangoms ir naudoti tik patikimus slėgio matavimo prietaisus.

Kokias vasarines padangas labiausiai rekomenduotumėte? Ar šiai vasarai turite paruošę kažkokių sezono naujovių?

Naujovių, kaip ir kiekvienais metais, turime labai daug, siūlome virs 20 naujų modelių vasarinių padangų.

Vertinantiems kainos ir kokybės santykį neabejotinai puikus pasirinkimas - Pietų Korėjos gamintojo Roadstone padangos. Visureigių ir SUV automobilių savininkams rekomenduočiau garsaus JAV gamintojo Cooper padangas. Komercinio transporto vairuotojams idealus pasirinkimas Brigestone koncerno gaminamos Firestone padangos, pasižyminčios neįtikėtinai didele rida ir tvirtumu.

Ieškantiesiems saugiausių ir aukščiausios klasės produktų šiai vasarai rekomenduočiau atkreipti dėmesį į didžiausio pasaulyje padangų gamintojo Bridgestone naująsias premium klasės padangas Turanza T005, pasižyminčias tiek išskirtinėmis savybėmis ant šlapios dangos, tiek ilgaamžiškumu ir komfortu.

Beje, Bridgestone labai intensyviai dirbo, pažiūrėjo į padangos kūrimo procesą šiek tiek netradiciniu kampu ir siekė sukurti išties unikalią, labiausiai vairuotojų lūkesčius atitinkančią padangą. Siekiant nustatyti vartotojų poreikius ir lūkesčius, su kuriais jie susiduria kasdieniniame vairavime, Bridgestone apklausė tūkstančius “premium” klasės padangų pirkėjų visoje Europoje.

Išvada yra aiški: aukščiausios klasės padangų pirkėjai nori padangų, kurios padėtų jaustis saugiai, susidorotų su kasdieniais sunkumais ir įvairiomis situacijomis, ypač lietingą dieną. Padangos taip pat turi suteikti gerą degalų efektyvumą ir ilgą ridą. Bridgestone Turanza T005 premium touring padanga atitinka visus šiuos lūkesčius.

Kokioms padangoms patys vairuotojai teikia pirmenybę? Kokios jų rinkimosi tendencijos?

Dažniausiai pirkėjas reikalauja padangų, kad jos būtų labai geros, bet ir labai pigios. Jei pavyksta išaiškinti, kad tokių nebūna, tada jau dažniausiai renkasi optimalų kainos ir kokybės santykį. Didėja dalis nusivylusiųjų pačiomis pigiausiomis ir daugėja kreipiančiųjų daugiau dėmesio į kokybę. Mūsų įmonė garsėja kaip siūlanti patį didžiausią padangų pasirinkimą rinkoje ir parduodanti daugiausiai premium klasės padangų. Nemaža dalis mūsų pirkėjų pirmenybę skiria aukščiausiai kokybei ir maksimaliam saugumui.

Kur vairuotojui ieškoti informacijos apie padangas? Ką reikėtų žinoti prieš atvykstant į saloną ir perkant?

Daugiausiai pirkėjai informacijos ieško internete, nemažai randa mūsų ir kitų padangų prekiautojų puslapiuose. Mes sakome, kad prieš ateinant į mūsų saloną pakanka žinoti labai nedaug – kur ir kaip dažniausiai važinėjama ir kokie pagrindiniai lūkesčiai iš naujųjų padangų. Visa kita pirkėjas gali nuspręsti vietoje, gavęs profesionalią konsultaciją. Mūsų per beveik per 30 metų sukaupta patirtis padangų prekyboje ir automobilių sporte leidžia suteikti profesionalias konsultacijas ir užtikrinti, kad pirkėjams padėsime pasirinkti labiausiai jų poreikius ir lūkesčius atitinkančias padangas.

Užsakymo nr.: PT_77646205