Sudėtingos klimato sąlygos

Jau ne pirmus metus gamta nelepina Lietuvos žemdirbių. Praėjusiais metais javų derlių labai sunkiai nuėmę ūkininkai, pasėjo nedaug žieminių augalų (kviečių, kvietrugių, rapso), kurie mūsų kraštuose duoda didžiausią derlių sėjant rudenį. Dalis žieminių augalų sėklų dar rudenį dėl smarkių liūčių tiesiog dirvoje supuvo. Negana to – dalyje Lietuvos (ypač pietinėje šalies dalyje) dėl plonos sniego dangos, paspaudus 20 ir daugiau laipsnių šalčio, kai kurie pasėliai iššalo. Po labai drėgno rudens dirvose liko mažai azoto, tad augalams šį sezoną truks svarbiausių maisto medžiagų.

UAB „Agrokoncernas“ direktorius Edgaras Šakys sako, jog ankstesniais metais rudenį Lietuvoje buvo pasėjama apie 800-900 tūkst. ha žieminių augalų, o pernai rudenį pasėta vos apie 500 tūkst. ha pasėlių. Ir iš tų pačių pasėtų dėl nepalankių sąlygų po žiemos bus likę dar mažiau.

„Preliminariais vertinimais, po prasto rudens, žiemos nušalimų ar numirkimo bus likę mažiau apie 40 proc. žieminių augalų lyginant su įprastais metais. Tikslesnius skaičius bus galima įvardinti tuomet, kai prasidės vegetacija, bet situacija šiemet tikrai žemdirbiams bei visam sektoriui labai sudėtinga“, – sako UAB „Agrokoncernas“ direktorius Edgaras Šakys.

Anot jo, nepalankios oro sąlygos rudenį ir žiemą nulėmė tai, kad žemdirbių pavasarį laukia daug darbo atsėjant numirkusius ar iššalusius augalų plotus bei sėjant tuos augalus, kurių nepavyko pasėti rudenį. Pavasarį sėjami javai ir rapsai būna mažiau derlingi, todėl šiemet ūkininkams greičiausiai teks susitaikyti su mažesniu derliumi ir mažesnėmis pajamomis. Tikriausiai tai palies ir visą Lietuvos ekonomiką, nes mažesnis derlius prognozuoja ir mažesnį eksportą, o tai nulemia ne tik susijusių verslo subjektų, bet ir pačios valstybės ekonomiką.

Konsultuojasi su partneriais

Apie tai „Agrokoncerno“ specialistai su ūkininkais daug kalbėjosi per regionines konferencijas, kurios vyko visą mėnesį 19-koje Lietuvos regionų. Virš 1600 žmonių sukvietę konferencijos buvo skirtos patirties ir galimybių pristatymui, ūkininkavimo rezultatams apžvelgti, taip pat susipažinti su technikos bei technologinėmis naujovėmis, geriausių augalų veislių paieškai ir kitiems ūkininkams aktualiems klausimams.

„Agrokoncernas“ kartu su ūkininkais ieško geriausių sprendimų

„Kartu su partneriais ieškome geriausių sprendimų, kaip išspręsti sudėtingą situaciją, su kuria ūkininkai susiduria šį pavasarį. Raginame ūkininkus atsakingai įvertinti savo galimybes. Tam labai svarbu turėti tiksliai fiksuotą savo ūkio veiklos istoriją, savo patirtį vienuose ar kituose žemės sklypuose, taip pat nedaryti tų klaidų, dėl kurių jau teko nukentėti“, – sako E.Šakys.

Anot jo, šiandieniniai ūkininkai pakankamai patogiai ir tiksliai dirba su specialiomis kompiuterinėmis programomis, kurios padeda planuoti pasėlius, tręšimą ir kitą svarbiausią veiklą.

„Kiekvienu atveju gali būti skirtingas sprendimas, todėl labai svarbu žinoti, kaip kiekviename konkrečiame lauke auga viena ar kita javų veislė, vieni ar kiti augalai. Kai ši informacija yra detaliai fiksuojama, tokiais metais kaip šie yra lengviau rasti optimalų, patį palankiausią sprendimą“, – pasakoja „Agrokoncerno“ vadovas. Anot jo, ūkininkai susitikimuose aktyviai diskutavo, o kai kurie ir dėkojo už gautus patarimus ir bendrą sprendimų paiešką.

Technika pažliugusioms dirvoms

Praėjusių metų derliaus nuėmimo nesėkmių pamokyti ūkininkai aktyviai domisi ir technikos naujovėmis. Kadangi saulėtų ir šiltų dienų praėjusį rudenį nebuvo daug, kombainai ne visada galėjo įvažiuoti į laukus nukulti javų. Todėl šį pavasarį ūkininkai itin aktyviai domėjosi galimybėmis įsigyti vikšrinių kombainų.

„Agrokoncerno technika“ parodoje „Ką pasėsi... 2018“ pristatė šios srities naujieną – vikšrinį kombainą „Vector 450 Track“, kuris tiesiai iš parodos iškeliavo pas naują šeimininką. Jį įsigijęs ūkininkas pasakojo porą metų negalėjęs normaliai nuimti derliaus, todėl nusprendė investuoti į sprendimą, kuris leis našiai dirbti net ir esant nepalankioms oro sąlygoms.

„Agrokoncerno technikos“ direktoriaus Donato Višniausko teigimu, vikšrinis kombainas kainuoja maždaug 50 tūkst. eurų brangiau nei įprastinis, tačiau paskaičiavus per porą metų patirtus nuostolius, ūkininkas konstatavo, kad būtų galėjęs įsigyti jau ir pusantro tokio kombaino, todėl nenorėjo daugiau rizikuoti. Anot D. Višniausko, parodoje nemažai dėmesio sulaukė ir pigesni iš Kanados atkeliavę vikšriniai traktoriai.

„Agrokoncerno“ įmonės ir toliau ketina tęsti partnerystę su ūkininkais – tartis dėl svarbių sprendimų, ieškoti palankų galimybių, kartu mokytis kuo efektyviau išnaudoti gamtos teikiamas galimybes Lietuvoje plėtojant žemės ūkio verslą.

Užsakymo nr.: PT_77594237