Velykinis stalas anksčiau ir dabar

Etnologų teigimu, tiek anksčiau, tiek dabar populiariausiu velykinio stalo patiekalu po margučių išlieka mėsa, kai po ilgo pasninko laikotarpio žmonės norėdavo iš peties atsivalgyti riebių gaminių. Keptas paršelis, kiaulės galva, veršienos kumpis – tai tradiciniai velykiniai mėsos patiekalai. Vis dėlto šiais laikais juos neretai keičia paukštiena, triušiena ar aviena.

Taip pat vienas iš svarbiausių Velykų stalo atributų – kvepiantis pyragas, pavyzdžiui, dar senolių pamėgtas mielinis šventės kepinys – Velykų boba, nuo kurio dalybų tradiciškai prasidėdavo šeimos pusryčiai. Ant stalo tradiciškai turėtų būti ir duonos. Nuo seno Rytų Europos šalyse per Velykas būdavo įprasta kepti velykinę „Paska“ duoną.

Etnologai pažymi, jog anksčiau cukrus būdavo prabangos prekė, todėl kepinius – pyragus bei bandeles – šeimininkės skanindavo džiovintais vaisiais. Šis pasirinkimas ne tik skanus, bet ir sveikas.

Siūlomas Velykų stalo meniu:

  • Užkandžiai

Šių dienų šeimininkės labiausiai vertina šviežią maistą, dėl to dauguma jų apsiperka likus porai dienų iki Velykų ir dalį patiekalų šventiniam stalui įsigyja jau pagamintus. Skubančios ir nenorinčios visos dienos praleisti prie viryklės, artimuosius gali pradžiuginti įvairiais kumpiais, tradiciniais vyniotiniais ar lietuviška virta šaltiniena, kuriuos galima nesunkiai įsigyti prekybos centruose.

Pagal senąsias tradicijas pagaminti vyniotiniai

Kaip teigia „Rivona" maisto technologė Vaida Urbonaitė, „Norfa" parduotuvėse galima nesunkiai rasti Velykinio stalo užkandžių, tinkamų kiekvieno skoniui: nuo tradicinių kumpių, iki gurmaniškų vytintos kiaulienos gabalėlių. „Tradicinius užkandžius mėgstantys pirkėjai gali įsigyti kumpį su koja, liežuvio žlėgtainį ar neseniai pristatytų mėsos vyniotinių, kurie gaminami pagal senąsias tradicijas. Jų gamyboje pasitelkiama daug rankų darbo, pavyzdžiui, kiekvienas vyniotinis rankomis rišamas siūlu. Taip pat, naudojami tik natūralūs prieskoniai – visai kaip pas močiutę kaime", – pasakoja V. Urbonaitė.

Gausesnio vaišių stalo norinčios šeimininkės užkandžių pasirinkimą gali paįvairinti džiovintais ar varškės sūriais, kitais pieno gaminiais.

  • Kepsnys, įdarytas džiovintais vaisiais

Jums reikės:

  • 1,5 kg kiaulienos sprandinės
  • 2 svogūnų
  • 3 česnako skiltelių
  • 250 g džiovintų vaisių (razinų, figų, abrikosų, slyvų)
  • Kepsnių prieskonių, druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Sprandinę įtrinkite prieskoniais, traiškytu česnaku ir palikite nakčiai šaltai marinuotis.
  2. Svogūnus apkepkite aliejuje, kol taps skaidrūs. Sumeskite pasmulkintus džiovintus vaisius ir dar truputį pakepkite. Pagardinkite pipirais, druska, mėgiamais prieskoniais.
  3. Sprandinėje išilgai padarykite movą. Prigrūskite džiovintų vaisių ir svogūnų masės iki pat galo.
  4. Tampriai apriškite virvele. Dėkite į kepimo rankovę, užriškite ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Palaukite, kol truputį atvės ir tik tada prakirpkite kepimo rankovę.
  5. Patiekite su mėgstamu garnyru ir padažais.
Įdarytas kepsnys
  • Salotos „Pavasaris“

Jums reikės:

  • 200 g virtos kalakutienos arba kalakutienos kumpelio
  • 4 kietai virtų kiaušinių
  • 150 g marinuotų agurkų
  • 2-3 morkų
  • 200 g obuolių
  • Majonezo (pagal poreikį)
  • Druskos bei žolelių papuošimams

Gaminimas:

  1. Viską supjaustykite šiaudeliais, įberkite druskos, užpilkite majonezu ir sumaišykite.
  2. Salotas sudėkite į salotinę, papuoškite obuolio gulbele, petražolių šakelėmis bei kiaušiniais.
Mišrainė

Tradicinė Velykų boba
Jums reikės:

  • 150 g sviesto
  • 230 ml šilto pieno
  • 3 kambario temperatūros kiaušinių
  • 540 g miltų
  • 90 g cukraus, žiupsnelio druskos
  • 20 g sausų mielių
  • 40 g razinų, sezamų sėklų

Gaminimas:

  1. Į dubenį įdėkite sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos, viską gerai išplakite. Tuomet įpilkite šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Kai susidarys vientisa masė, įmuškite kiaušinius.
  2. Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį suberkite miltus ir sausas mieles.
  3. Jeigu norite dar labiau paskaninti pyragą, į tešlą įmaišykite ir razinų.
  4. Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 minučių.
Velykų "Boba"
  • Tradicinė „Paska“ duona

Jums reikės:

  • 2/3 puodelio (165 ml.) pieno
  • 1 šaukštelio cukraus
  • 7 g. sausų mielių
  • ¼ puodelio (50 g.) cukraus
  • 2 ¾ puodelio (385 g.) miltų
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 didelių kiaušinių
  • 115 g. kambario temperatūros sviesto
  • 1 šaukštelio aliejaus
  • 1 kiaušinio, 2 šaukštelio šilto vandens (duonos viršui)
  • ¼ puodelio (50 g.) rudojo cukraus, poros saujų migdolų plokštelių (papuošimui)
„Paska“ duona

Gaminimas:

  1. Šiek tiek pašildykite pieną. Suberkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.
  2. Uždenkite dubenėlį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje pastovėti apie 10-15 minučių, kol paviršius suputos.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite 2 3/4 puodelio (385 g) miltų, cukrų ir druską. Supilkite mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius.
  4. Išmaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 minučių, kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį. Dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
  5. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
  6. Pakilusią tešlą paminkykite ir padalinkite į tris dalis. Kiekvieną dalį suformuokite į ilgą volelį (maždaug 40 cm ilgio), galus sujunkite ir supinkite kasą. Iš supintos kasos suformuokite pilnavidurį apksritimą.
  7. Kepkite tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos arba apvaliame kepimo inde, išklotame kepimo popieriumi. Uždenkite suformuotą duoną rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 40 minučių, kol tešlos tūris pakils dvigubai.
  8. Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šiltu vandeniu. Aptepkite visą pakilusios duonos paviršių. Apibarstykite ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Kepkite duoną orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 20-25 minutes, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi.

Skanaus!

Užsakymo nr.: PT_77550141