Informacijos vaikų auginimo ir auklėjimo klausimais gausa šiandien – begalinė: įžvalgas ir patarimus apie tai dalija vaikų psichologai, sociologai, gydytojai, rašytojai, pedagogai ar kiti vaikus auginantys tėvai. Kaip nepasimesti žinių gausoje ir atsirinkti tai, kuo tikrai galima pasitikėti ir kuo verta vadovautis patiems?

Bendrovės „Lidl Lietuva“ užsakymu „Spinter“ atliktas kūdikio kraitelio ruošimo įpročių tyrimas parodė, kad didžiajai daliai respondentų (68 proc.) didžiausią rūpestį belaukiant kūdikio ar dar tik planuojant šeimos pagausėjimą kelia būsimo kūdikio priežiūros ir auginimo klausimai. Po 37 proc. apklaustųjų daugiausiai rūpinasi kūdikio kraitelio ruošimu ir būsimo kūdikio mitybos kausimais.

Renkant reikalingą informaciją, ruošiantis naujo šeimos nario atėjimui, dažniausiai teiraujamasi artimųjų bei draugų apie jų patirtį (71 proc.). 60 proc. ieško informacijos interneto forumuose tėvams, o pusė (50 proc.) apklaustųjų skaito specializuotus žurnalus bei naujienų portalų skiltis, žiūri specializuotas televizijos laidas.

Augina vaikus kitaip, nei jų tėvai

Rytų kovos menų sportininkė, šokėja ir choreografė, kaskadininkė Veronika Montvydienė su vyru augina du vaikus – ketverių metų Adelę ir pusės metų Kajų. Vos sukūrusi šeimą pora pradėjo aktyviai domėtis įvairiais vaikų auginimo klausimais: visapusišku jų lavinimu, auklėjimu, psichologija, sveika mityba.

Ieškodami alternatyvių sveikos gyvensenos, vaikų ugdymo metodų, jie perskaitė daugybę su tuo susijusių straipsnių, knygų, tėvų forumuose išsakytų nuomonių, tačiau patys vertingiausi jiems pasirodė artimųjų bei draugų patarimai, grįsti patirtimi ir praktikoje išbandytais metodais. Pora turi ambiciją auginti savo vaikus šiek tiek kitaip, nei juos augino tėvai.

„Su Donatu labai daug diskutuojame apie tai, kaip norime savo vaikus ugdyti, ką norime jiems duoti, kokiais žmonėmis siekiame juos užauginti. Mes, kaip tėvai, norime būti ramūs dėl to, kad darome viską, ką galime, kad jie užaugtų gerais žmonėmis.

Mums svarbu vaikus auginti aplinkoje, kuri skatintų jų kūrybiškumą – skatintų kurti, fantazuoti, o ne imti į rankas mobilųjį telefoną ar planšetę ir gulėti ant sofos. Pavyzdžiui, labai svarbus ir pats vaikų kambarys – būtina, kad jame būtų daug atvirų lentynų, kad žaislai, dėlionės ar knygos vaikams būtų ranka pasiekiami, kad jie galėtų kada nori žaisti, skaityti, lipdyti ar dėlioti dėlionę. Atviros lentynos taip pat labiau skatina palaikyti tvarką – vaikas tai mato ir nesunkiai išmoksta laikytis tvarkos ir pats“, – sakė V. Montvydienė.

Svarbu ne drausti, o brėžti ribas

Klausimų ir diskusijų, susijusių su vaikų auginimu, šeimoje kyla nuolat, ir, atrodo, jie niekad nesibaigia. Veronika pasakoja, kad didžiausi iššūkiai, su kuriais susiduriama šiuo metu, yra susiję su ribų nustatymu vaikams. Pavyzdžiui, kaip paaiškinti vaikui, kad jam kažko negalima, nors kitiems tai leidžiama? Kodėl vieni tėvai savo vaikams perka prie kasų ledinukus, o jam - ne? Stengiantis ne aklai drausti, o paaiškinti, nuosekliai laikytis savo nuomonės ir palaikyti vaiko psichologinį stabilumą, surasti aukso viduriuką ne visada paprasta.

„Adelė, prieš kažką valgydama, dabar visada paklausia: „Mama, ar tai yra ekologiška?“ Arba ateina į svečius ir, pamačiusi saldumynus, pati pareiškia: „Tai yra nesveika mano dantims ir pilvukui, aš to nevalgysiu“. Girdėdama mūsų paaiškinimus, argumentus, kodėl vieni dalykai yra sveiki, o kiti – ne, dukra ir pati pradeda priiminėti teisingus sprendimus – ji dėl to jaučiasi tvirta, jaučiasi lyderė, o ne kaip žmogus, kuriam kažko negalima, draudžiama. Tokie nuoseklūs metodai ugdo vaiko asmenybę, valią, supratimą, o ne tiesiog išmoko kartoti komandą „mama man to neleidžia“, – įsitikinusi V. Montvydienė.

Šeima itin rūpinasi sveika mityba, ekologija, natūralumu, todėl kruopščiai vertina gaminių sudėtį, kilmę, ieško sau ir vaikams tinkamiausių produktų ir prekių. Jei tik turi galimybę, Veronika stengiasi ruošti maistą pati – viską patiekti šviežiai, sveikai ir skoningai. Tačiau, augindama vaikus, ji be galo džiaugiasi ir įvairiomis ekologiškomis, geros kokybės tyrelėmis iš daržovių, vaisių ar uogų – tai puiki galimybė vaikams mėgautis šiais produktais ir ne sezono metu.

V. Montvydienė prisipažįsta, kad yra su vaikais išbandžiusi ir daugkartines sauskelnes, tačiau ilgainiui tai pasirodė pernelyg nepatogu ir imlu laikui. Anksčiau dukrai, o dabar ir sūnui, namuose sauskelnių nemauna – jas naudoja tik tuomet, kai tenka kažkur išeiti iš namų, tolėliau išvykti. Kadangi sauskelnių sunaudoja nedaug, didžiausią dėmesį skiria jų kokybei: vertina, kaip reaguoja oda, kaip vaikas su jomis jaučiasi.

„Stengiuosi nepakliūti į komercinius spąstus. Vaikams skirtų prekių pasiūla dabar yra milžiniška. Emocijų užvaldyti, pačių geriausių dalykų savo vaikams linkintys tėvai neretai permoka – išleidžia labai daug pinigų neaišku, kodėl ir kam. Aš esu racionalus žmogus ir nemėgstu permokėti, kai prekė to neverta. Taip, kokybė yra be galo svarbi, tačiau taip pat svarbu ir tą kokybę atitinkanti kaina.

Šeimą planuojantiems ar besilaukiantiems kūdikio tėvams galiu patarti tik viena: nerimo ir jaudulio auginant vaiką bus visada, tai neišvengiama, tiesiog svarbu – susidūrus su problema – neužtraukti rankinio stabdžio, nepasiduoti baimei ir judėti pirmyn. Svarbiausia – ne norėti turėti vaikų, įsigyti jų kaip kokio šuniuko, o patiems norėti būti tėvais. Nebijokite dalintis patirtimi, problemomis, klausti ir vadovautis kitų patarimais – patys geriausi mokytojai yra mus supanti aplinka, vaikus auginantys draugai, kuriais galime pasitikėti“, – savo patirtimi dalijosi V. Montvydienė.

Dalijasi žiniomis savo tinklaraštyje

Modelis, grožio konkurso „Mis Lietuva“ dalyvė Sotera Šveikauskaitė ne tik pati aktyviai skaito su vaikų auginimu susijusią literatūrą, išbando įvairius jiems skirtus produktus, tačiau taip pat drąsiai savo patirtimi dalijasi ir su kitais – ji yra populiaraus mamoms skirto tinklaraščio „BabyBlog“ autorė.

Sotera Šveikauskaitė su dukryte Arete

Gimus dukrai Aretei, kuri buvo daug kam alergiška, S. Šveikauskaitė atidžiai ieškojo mergaitei tinkančių kokybiškų, atitinkamos sudėties produktų. Ypač daug literatūros, straipsnių ji skaitė vokiečių kalba - juose buvo aprašomi įvairūs bandymai su produktais, vertinama jų sudėtis. Pradėjusi iš Vakarų Europos siųstis įvairiausius produktus, Sotera sulaukdavo iš savo draugių vis daugiau prašymų patarti ir joms. Taip gimė idėja sukurti savo tinklaraštį ir jame talpinamos žiniomis dalintis su visa Lietuva.

„Domėtis vaikų auginimo klausimais pradėjau maždaug 4-5 nėštumo mėnesį. Kai gimė dukrytė, žinoma, kad atsirado milijonas klausimų, pradedant tuo, kaip kūdikį maudyti, prižiūrėti, vėliau – kaip ruošti jam maistą ir t.t. Ne tik daug skaičiau, bet ir pati prašiau patarimų mamos, močiučių. Manau, kad patys vertingiausi patarimai – kitų mamų, nes jos viską dalinasi iš savo praktikos.

Mano tinklaraštyje pačios populiariausios yra temos, susijusios su mažylių sveikata, mityba ir žaislais. Jos sulaukia didžiausio dėmesio ir įsitraukimo, diskusijų. Kadangi dalinuosi patarimais, rekomendacijomis iš savo patirties, matau, kad kitos mamos mano apžvalgomis pasitiki. Tai man, kaip tinklaraštininkei, yra pats didžiausias įvertinimas“, – sakė S. Šveikauskaitė.

Labiausiai savimi Sotera pasitiki diskutuodama klausimais, su kuriais yra susidūrusi asmeniškai. Ji drąsiai dalija patarimus atsirenkant įvairius vaikams skirtus produktus – pradedant vežimais, baigiant sauskelnėmis, drabužiais, tyrelėmis. Per pora metų ji išbandė gausybę produktų, todėl jaučiasi turinti pakankamai kompetencijos atskirti, kurie dalykai yra verti dėmesio, savo kainos, kurių kokybė yra gera ir tinkamiausia mažyliams.

„Mes, tėvai, mokomės kartu su vaikais. Kasdien ir patys sužinome vis daugiau, mokomės iš savo klaidų, prisitaikome prie vaiko, prie įvairių netikėtų situacijų. Tikiu, jog visi tėvai, kuriems rūpi vaiko sveikata ir gerovė, atranda priemonių ir būdų tą užtikrinti. Svarbiausia – mažiau galvoti, kas yra teisinga, o kas neteisinga, neteisti savęs pasielgus netinkamai, – pabrėžė S. Šveikauskaitė. – Mes nuolat galime vieni su kitais dalintis patirtimi, diskutuoti ir tokiu būdu kaip tėvai tobulėti“.

„Lupilu“ — aukime kartu!

Prekybos tinklas „Lidl”, skirdamas didelį dėmesį šeimoms, auginančioms vaikus, pasirūpino, jog nuolatiniame asortimente būtų gausu prekių, pažymėtų prekės ženklu „Lupilu", mažiausiesiems: aukštos kokybės maisto, sauskelnių, higienos prekių.

Nuolatinį „Lupilu" vaikų prekių asortimentą papildžiusios tyrelės (nuo 1,29 Eur) yra ekologiškos, o tai įrodo žalias ženklas ant pakuotės. Skalbimo priemonių linija vaikams išsiskiria švelnia sudėtimi — be dažiklių, kvapiųjų medžiagų ir konservantų skalbinių minkštiklis (2,29 Eur), skalbiklis spalvotiems audiniams (2,79 Eur) bei skalbimo milteliai (3,49 Eur) tinka itin jautriai odai. Tai pažymi ir specialus ženklas ant pakuočių, kuris rodo, jog produkciją patikrino ir ją rekomenduoja Vokietijos alergijos ir astmos federacija.

„Lupilu“ produkcija „Lidl“ parduotuvėse

Itin švelnios, judesių nevaržančios ir net iki 12 valandų drėgmę sulaikančios „Lupilu" sauskelnės pasižymi ne tik puikia kokybe, bet ir itin patrauklia kaina — sauskelnių pakuotės kaina svyruoja nuo 3,49 Eur iki 8,25 Eur, priklausomai nuo sauskelnių dydžio. Kasdieniame tėvelių pirkinių krepšelyje nepamainomos drėgnos kūdikių servetėlės. Be alkoholio ir dažiklių „Lupilu" servetėlės (0,79 Eur) yra praturtintos ekologišku alyvuogių aliejumi ir tinka jautriai odai.

Šias ir kitas aukštos kokybės prekes vaikučiams už prieinamą kainą kasdien galima įsigyti visose „Lidl“ parduotuvėse Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_77535445