Valgomojo stalo forma


Stačiakampio formos ir apvalūs stalai - bene mėgstamiausi, tačiau dar yra ovalūs, kvadratiniai ir specialiai, pagal konkretų projektą ir užmanymą gaminami stalai. Formą turėtų padiktuoti jūsų turima erdvė, nes apvalus stalas tiks tik ten, kur yra pakankamai erdvės. Apvalūs stalai užima daugiausiai vietos, o štai pastatomi prie sienos stalai tinka ten, kur erdvės yra ne per daugiausiai.
Forma – labai subjektyvus pasirinkimas, kurį labiau nulemia individualūs šeimininkų norai, jeigu norų neriboja maža erdvė.

Valgomojo stalo stilius

Kad ir kokią formą pasirinktumėte, ją galima pritaikyti bet kuriam stiliui. Pasižiūrėję rinkoje esančius stalų variantus netrukus pamatysite, jog apvalus stalas gali būti tiek modernus, tiek klasikinis. Stalo stilių nulemia jo kojos ir medžiagiškumas. Pavyzdžiui, metalinės kojos ir stiklinis stalviršis puikiai tiks modernaus stiliaus interjere, o štai natūralaus medžio, įmantrių formų ir raižinių kojos bei stalviršis ras vietą klasikinio stiliaus valgomajame.

Valgomojo stalo dydis

Tai sunkiausia dalis. Ieškant tinkamų stalų, neretai susiduriama su problema, kuomet valgomojo stalo forma ir stilius puikiai tinka, tačiau matmenys - per maži ar stipriai per dideli. Neretai prie valgomojo stalo norima sutalpinti 6, 8, kartais ir 10 žmonių, o tai – nemenkas iššūkis. Žinoma, visada stalą galima gamintis individualiai, bet tai tinka ne kiekvieno kišenei.

Pasirinkimą lemia netgi stalo kojų vieta ir forma. Būna stalų, kurių kojos yra labai arti kraštų ir tai yra gerai, nes galima laisviau sutalpinti žmones. Jeigu stalo kojos yra arčiau vidurinės dalies - mažėja plotas, kuriame galime statyti kėdes. Tuo tarpu, jeigu stalo kojos yra per vidurį – šios problemos nelieka, na, nebent tai, jog keli svečiai savo kojomis lies stalo kojas.

Taip pat įtaką daro – kėdžių plotis. Kuo platesnes kėdes pasirinksite, tuo mažiau jų tilps prie stalo. Dažnai norima fotelio stiliaus kėdžių, tačiau jos yra gana plačios ir apsunkina žmonių sutalpinimo klausimą, tad jeigu turite mažai erdvės, bet norite sutalpinti daug žmonių - rinkitės kuo siauresnes kėdes. Taip pat vietą atima kėdžių porankiai.

Išskleidžiamas stalas – tai puikus pasirinkimas, kai didelio kiekio žmonių nelaukiama kasdien ir kai tik retkarčiais norima pasidžiaugti didesne draugų kompanija prie pietų stalo. Tokiu atveju turėsite išspręsti kėdžių kiekio ir laikymo klausimą, t.y. ar esant reikalui, turėsite pakankamą kiekį kėdžių? Jeigu jų nesunešite iš kitų kambarių, ar turėsite vietos papildomos kėdėms sandėliuoti?

Valgomojo stalo medžiagiškumas

Greičiausiai kiekviena šeimininkė, prieš padengiant stalą, ant jo patiesia staltiesę. Ir gerai daro, ypač, jeigu ant jo stovi raudonas vynas ar kiti dažantys produktai.

Stikliniai paviršiai – labai legvai valomi ir gana tvirti, nors juos visada verta saugoti nuo įbrėžimų ir palaikyti idealią švarą - juk ant stiklo viskas matosi, kaip ant delno.

Mediniai stalai, priklausomai nuo padengimo būdo, skiriasi savo priežiūra. Jeigu stalas padengtas aliejumi, jis tampa atsparus drėgmei, tačiau jį aliejuoti reikia kas pusę metų, o įbrėžus tokį paviršių, įbrėžiamas ir pats medis, ko neatsitinka su lakuotu stalu. Pastarieji itin ilgaamžiški, tačiau tik, jeigu elgiatės protingai ir nenaudojate jo vietoje pjaustymo lentelės ar padėkliuko karštam puodui. Yra dar trečioji rūšis - vaškuoti stalai, tačiau jie vertinami, kaip ne itin patvarūs.

Stalai iš plokštės – kur kas lengvesni nei vientisos medienos, o taip pat reikalaujantys nuolatinio saugojimo. Natūralu, kad pigiau kainuojančius baldus reikia saugoti nuo drėgmės, karščio ir įbrėžimų.

Dar egzistuoja akmeniniai valgomojo stalai, tačiau pastarieji nėra tokie populiarūs dėl savo sunkios išvaizdos. Išskirčiau tik baltos spalvos marmurinius stalus, kurie atrodo tikrai lengvai. Beje, natūralus akmuo reikalauja nemažai priežiūros, kai tuo tarpu dirbtinis - geresnis pasirinkimas tiems, kurie nenori skirti daug laiko stalo priežiūrai.

Bet kokiu atveju, valgomojo stalas nėra amžinas ir jį nuolat naudojant, reikalinga bent jau minimali priežiūra.

Pagrindiniai matmenys

  • Standartinis stalo aukštis - 74 - 76 cm, tačiau jis gali būti tiek mažesnis, tiek didesnis, priklausomai nuo ūgio ar kėdžių sėdimosios dalies aukščio. Patartina nueiti į parduotuvę, ir išbandyti kelių aukščių stalus (bei įvertinti kėdės aukštį) - taip žinosite, koks aukštis jums patogiausias;
  • Minimalus valgomojo stalo plotis - bent jau 60 cm. Standartiškai jis būna 90 cm, gali būti ir 110 cm. Atkreipkite dėmesį, kad kuo jis siauresnis, tuo glausčiau dėliosite lėkštes ir bus sunku patiekti daug indų su gausia vakariene;
  • Kėdės sėdimosios dalies aukštis - 40 - 45 cm;
  • Prie stalo, kurio dydis 140x80 cm, turėtų puikiai tilpti 6 žmonės;
  • Literatūroje rašoma, jog visiškai atitraukus kėdes, nuo vienos kėdės iki kitos (sudėjus ir valgomojo stalo plotį), turėtų būti bent jau 180 cm. Kitais žodžiais tariant, tai minimalus atstumas tarp sienų ar objektų, kad galėtumėte laisvai atsitraukti nuo stalo ir išeiti.

Nuotraukose esančius stalus rasite „Berry” salonuose ir www.berrybaldai.lt

Užsakymo nr.: PT_77513911