Auginimo tankis – svarbu nepersistengti

Auginantiems viščiukus broilerius reikėtų atkreipti dėmesį, kad nebūtų per didelio jų tankio vienoje vietoje. Kuo didesnis viščiukas, tuo mažiau jų galima sutalpinti viename kvadratiniame metre. Specialistai rekomenduoja, kad viename kvadratiniame metre iki 1 kg svorio viščiukų neturėtų būti daugiau nei 26, o 2 kg – 16 vienetų.

Kokybiškas vanduo

Auginimui itin jautrūs viščiukai broileriai turi būti girdomi taip pat atitinkamai. Kokybiniai parametrai turi atitikti geriamojo vandens parametrus. Rekomenduojama, kad vanduo būtų praturtintas vitaminu C – tai skatina jo suvartojimą, o lesalo ir vandens santykis turėtų būti 1:1,6-1,8. Girdymo vieta vienam viščiukui turėtų būti apie 2 cm. Ne mažiau nei kokybiškas vanduo, yra svarbi ir girdyklų priežiūra – jas reikėtų plauti 2-3 kartus per parą. Pačias girdyklas galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba pasitarus su auginimo specialistais pirkti iš gamintojų. Pavyzdžiui, viščiukus broilerius parduodantys Vilniaus paukštyno specialistai gali suteikti ir šią informaciją ir pateikti auginimo bei lesinimo rekomendacijas.

Lesalai – pagal amžių

Pirmojo augimo etapo viščiukas (1–18 d.) visaverčių lesalų sulesa apie 1,1 kg, paaugęs (18 ir daugiau dienų) – apie 2,8 kilogramo. Vienam dviejų kilogramų viščiukui išauginti sunaudojama apie 3,8 kg visaverčio lesalo. Laikantis rekomendacijų, viščiuką broilerį galima išauginti per 40–50 dienų, atsižvelgiant į lesinimo ir laikymo sąlygas. Pirmąją savaitę viščiukus lesinti galima iš padėklų, tačiau juos iškart reikia pratinti ir prie automatinių lesalinių, kurių galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Auginimo temperatūra ir oro drėgnumo reguliacija

Viščiukai labai jautrūs temperatūros režimui, todėl svarbu atkreipti dėmesį ir į temperatūrą auginimo vietoje. Ją reikia matuoti viščiuko snapo aukštyje bent du kartus per dieną. Santykinis oro drėgnis turi būti apie 55-70 proc. Pirmosiomis auginimo dienomis jis gali sumažėti iki 30-40 proc., o tai neigiamai paveiks viščiukų augimą. Taip pat negerai ir per didelis drėgnis.

Jaunam neapsiplunksnavusiam viščiukui oro judėjimo greitis neturi viršyti 0,1 m/s. Po keturių savaičių jau rekomenduojama 0,25-0,5 m/s. Kai oro judėjimo greitis per didelis, viščiukų laikymo patalpoje atsiranda diskomforto zonų, paukščiai vengia tokių vietų ir spiečiasi blogai ventiliuojamuose plotuose.

Paukštynas ("KG group" nuotr.)

Paukščių auginimo aplinkoje nuolat kaupiasi nuodingos, kenksmingos dujos. Rekomenduotina, kad viščiukams amoniako kiekis neviršytų 10 mg/m3, sieros vandenilio – 5 mg/m3, anglies dvideginio – 0,2 procento.

Todėl paukščių laikymo patalpose turi būti įrengta ventiliacijos sistema, geriausia – mechaninė, kad būtų vykdoma oro apykaita.

Visaverčiai lesalai su selenu ir vitaminu E

Nuo pirmos viščiukų gyvenimo dienos svarbu juos lesinti subalansuotais visaverčiais lesalais, skirtais auginti broileriams. Pavyzdžiui, „Kauno Grūdų“ gaminamuose visaverčiuose lesaluose yra seleno ir vitamino E – medžiagos, kurios gerina viščiuko sveikatingumą, spartina augimą ir daro mėsą kokybiškesne. Laboratorijose atlikti tyrimai parodė, kad naudojant „Kauno Grūdų“ visaverčius lesalus viščiukų broilerių krūtinės raumenyse susikaupia gerokai didesnis seleno ir vitamino E kiekis (seleno kiekis išaugo nuo 0,047 iki 0,077 mg/kg, o vitamino E – nuo 3,12 iki 9,58 mg/kg). Be to, padaugėja polinesočiųjų riebalų rūgščių – linolo, linoleno ir eikozano, t. y. tų riebalų rūgščių, kurių negamina žmogaus organizmas.

Teisingai lesinami viščiukai – nauda ir mėsą vartojančiam

Visavertis lesalas, kuriuo šeriami viščiukai gali būti naudingi ne tik norint išauginti sveiką viščiuką. Lesinant paukščius, į kurių lesalus įterpiami seleno priedai, gaunamas dvigubas efektas: pagerinami paukščių sveikatingumo ir produktyvumo rodikliai, o taip pat pagerinama suvartojamos paukštienos kokybė. „Bendradarbiaujant su Lietuvos sveikatos mokslo universiteto ir užsienio mokslininkais yra ištirtas vitamino E ir seleno poveikis paukščių produktyvumui bei paukštienos kokybei. Vitaminas E ir selenas yra natūralūs antioksidantai, kurie gerina viščiuko sveikatingumą, spartina jo augimą ir daro mėsą kokybiškesnę“, – teigia prof., habil. dr. Romas Gružauskas.

Specialistai pataria: visaverčiai lesalai geriausiai užtikrina viščiukų poreikius

„Specialiai broileriams skirti lesalai turi optimaliai suderintą apykaitos energiją, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų kiekius. Tokius lesalus pasigaminti pačiam yra itin sudėtinga. O norint užtikrinti kokybinius ir higienos reikalavimus vertėtų pasitikėti žinomų gamintojų produktais. Geriausiai pagamina tik specialios lesalų gamyklos, turinčios modernią įrangą ir gerą kokybės kontrolę.“ – pabrėžia „Kauno Grūdų“ vyr. veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas.

Aukščiausios kokybės visaverčius lesalus viščiukams broileriams įsigyti galite visoje Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_77505613