Nustatyti, koks sprendimas yra tinkamiausias

Per metus apie keliolika renovuotų daugiabučių susiduria su šildymo sistemos problemomis, sako Justas Rutkauskas, tarptautinės įmonės šildymo sistemų inžinierius-konsultantas. Tarp dažniausių problemų – triukšmas radiatoriuose, šildymo sistemoje ir nė kiek nesumažėjusios šildymo kainos. Pasitaiko ir brangių naujos šildymo sistemos elementų, pavyzdžiui, šilumokaičio, gedimų.

„Mūsų patirtis rodo, kad su rimtomis šildymo sistemos problemomis susiduria ne tik nerenovuoti, bet ir renovuoti daugiabučiai, taip pat – naujos statybos namai, kurių bėdos kartais būna ne ką mažiau rimtesnės nei nerenovuotų daugiabučių. Visų šių problemų priežastis yra ta pati – netinkamai parinktas šildymo sistemos sprendimas arba jo dalis“, – paaiškina ekspertas.

J. Rutkauskas pabrėžia, kad tinkamas šildymo sistemos parinkimas turi vykti ne jau projektuojant būsimus šildymo sistemos atnaujinimo darbus, o dar renkantis šildymo sistemą. „Rengiant investicijų planą, pagal kurį perkami darbai, reikia aiškiai apibrėžti, kokios šildymo sistemos sprendimo reikėtų. Todėl ypatingai didelė atsakomybė tenka renovacijos administratoriui, kuris turėtų ne tik žinoti, kokio tipo šildymo sistema yra daugiabutyje – vienvamzdė ar dvivamzdė, – bet ir išmanyti tam tikrus namo ar net viso regiono ypatumus. Pavyzdžiui, daugiabutis, kuriame po renovacijos susprogo šilumokaitis, yra regione, kuriame vandens kokybė – labai prasta. Gyventojai, sužinoję apie avariją, net nenustebo, tačiau faktas tai, kad jeigu apie vietos ypatybes būtų pagalvota iš anksto ir būtų parinktas ne paprastas, o išardomas šilumokaitis, papildomų bėdų ir išlaidų daugiabutis būtų galėjęs išvengti“, – pasakoja pašnekovas.

Kuo paprastesnė sistema – tuo daugiau problemų

Šildymo sistemų ekspertas neslepia, kad dauguma rimtų šildymo sistemos problemų kyla dėl gyventojų noro išleisti šildymo sistemos modernizacijai kuo mažiau pinigų. „Dalį problemų, ypatingai susijusių su triukšmu šildymo sistemoje, galima išspręsti sistemą tinkamai subalansavus, išleidus orą ir t. t. Tačiau dalis problemų – sunkiau pataisomos, nes parinkti tiesiog ne tie šildymo sistemos elementai ir jų keitimas – ne tik brangus, bet ir sudėtingas procesas. O dažniausiai elementai pasirenkami netinkamai arba dėl savo daugiabučio specifikos neišmanymo arba tiesiog dėl noro sutaupyti atnaujinti šildymo sistemą“, – sako J. Rutkauskas.

Svarbiausia eksperto rekomendacija planuojant šildymo sistemos modernizaciją – rinktis kuo labiau automatizuotą ir individualiai temperatūrą kiekvienoje patalpoje leidžiančią reguliuoti šildymo sistemą. Ne paslaptis, kad būtent tokios sistemos kainuoja brangiausiai. Vis dėlto, ekspertas patikina, kad automatizuota sistema, turinti ne tik termostatinius vožtuvus, bet ir daliklius, kurie motyvuoja gyventojus taupyti šilumą, atsiperka daug greičiau.

„Kuo mažiau šildymo sistemoje komponentų, kuo daugiau rankiniu būdu, o ne automatiškai valdomų elementų, tuo sistema pigesnė ir tuo daugiau problemų gali laikui bėgant sukelti. Pavyzdžiui, jeigu šildymo sistemos temperatūra reguliuojama tik pagal vieną temperatūros jutiklį, didelė tikimybė, kad dalis butų, ypatingai pietinėje namo pusėje, „perkais“ ir bus priversti atsidaryti langus žiemą. Ir visai nesvarbu, kad šildymo sistema – visiškai nauja, nes ji – per daug primityvi ir neleidžia reguliuoti šildymo optimaliausiu būdu“, – pasakoja J. Rutkauskas.

Svarbu atnaujinti ne dalį, o visą šildymo sistemą

Atnaujinant šildymo sistemą svarbu vienu kartu atnaujinti kuo daugiau jos sudedamųjų dalių – pradedant šilumos punktu, visais vamzdynais ir baigiant radiatoriais butuose, rekomenduoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas Rimas Kalvaitis.

„Šildymo sistemos modernizacijos sėkmė priklauso ir nuo to, ar bus automatizuotas šilumos punktas – ypatingai tai svarbu daugiabučiuose, turinčiuose elevatorinius šildymo punktus. Taip pat pastebima, kad daugiabučiai kartais pasilieka senus radiatorius, tačiau norint sutaupyti kuo daugiau šilumos, rekomenduotume pagalvoti apie visiškai naujų, neužkalkėjusių radiatorių įsigijimą. Galiausiai, optimalius sutaupymus ir gyvenimo komfortą geriausiai užtikrina termostatiniai reguliatoriai ant radiatorių ir daliklinė sistema, leidžianti mokėti tik už tiek šilumos, kiek suvartojama“, – dėsto pašnekovas.

BETA specialistas pastebi, kad daugiausiai problemų iš tikrųjų gali sukelti ne šildymo sistemos kokybė, bet jos parinkimas. Be to, ir montuojant šildymo sistemas pažeidimų beveik nenustatoma. „Svarbu pažymėti, kad šildymo sistemos projektavimo ir montavimo atitikimą taisyklėms nustato speciali valstybinė komisija, kuri ir išduoda statybos užbaigimo aktą, liudijantį, kad daugiabučio modernizacija atlikta tinkamai. Grubių pažeidimų montuojant šildymo sistemas pastaruoju metu beveik nenustatoma“, – sako R. Kalvaitis.

Užsakymo nr.: PT_77405149