Šio sertifikato „Olifėja“ siekė keletą metų, įgyvendino standarto reikalavimus, o nuo pernai metų rugsėjo buvo audituojama. Bendrovės auditą dešimčia veiklos aspektų atliko tarptautinė audito bendrovė „PwC“, o jo rezultatus vertino Europos loterijų asociacija.

Standarto pagrindas – veiklos skaidrumas ir loterijų dalyvių informavimas. Žaidėjai turi žinoti, kad loterijos yra pramoga ir atsitiktinumo žaidimas, todėl jų organizatorių pareiga – aiškiai pristatyti visas taisykles. Standarto reikalavimai nukreipti ir į vaikų apsaugą.

„Europos mastu sutariama, kad svarbiausias dalykas užtikrinant, kad loterijos bus naudingos visuomenei, yra savireguliacija. Patys jaučiame atsakomybę už organizuojamus žaidimus, kad loterijos liktų smagi pramoga. Lyginant su kitomis Europos šalimis, lietuviai nėra azartiški ir turime kur augti, tačiau turime užtikrinti, kad augsime ne pažeidžiamų visuomenės grupių sąskaita“, – sakė Antanas Muraška, „Olifėjos“ generalinis direktorius.

Antanas Muraška, Olifėjos generalinis direktorius

Pasak jo, didžiausias iššūkis įgyvendinant standartą buvo rasti gydytojų ir psichologų, kurie dirba su priklausomybę loterijomis pajutusiais žmonėmis. „Laimei ar deja, bet neradome specialistų, kurie būtų susidūrę su žmonėmis, priklausomais nuo loterijų. Vis dėlto, esame pasirengę užtikrinti pagalbą žaidėjams, jei jos reikėtų. Pavyzdžiui, prekybos vietose pateikiame informaciją loterijų dalyviams, kur jie gali kreiptis pagalbos, jei jos reikėtų“, – sakė A. Muraška.

„Olifėjos“ veikla ir loterijų organizavimo procesai buvo įvertinti dešimčia aspektų:

  • Vykdomais tyrimais ir mokslinėmis studijomis grįsta veikla, kuri mažintų galima neigiamą poveikį;
  • Darbuotojų mokymas – kiekvienas turi žinoti apie atsakingo žaidimų organizavimo principus ir jų laikytis;
  • Prekybos partnerių įtraukimas, kad ir jie loterijų bilietus platintų atsakingai;
  • Atsakingas loterijų bilietų apipavidalinimas, kuris mažina pažeidžiamų grupių piktnaudžiavimo galimybę;
  • Atsakingas nuotolinių kanalų naudojimas, žaidėjų tapatybės nustatymas ir galimybė riboti savo dalyvavimą;
  • Atsakinga reklama ir rinkodara, nenukreiptą į grupes, pažeidžiamas pagal amžių, socialinį statusą ar žaidimo įpročius;
  • Bendradarbiavimas užtikrinant žaidėjams psichologinę pagalbą;
  • Pilnos ir prieinamos informacijos loterijų dalyviams užtikrinimas;
  • Visuomenės ir priežiūros institucijų įtraukimas ir informavimas;

Veiklos skaidrumas ir atvirumas teikiant informaciją apie Atsakingo žaidimo standartų diegimą ir atnaujinimą.

Olifėjos Atsakingo žaidimo sertifikatas

„Olifėja“ toliau tobulins įgyvendintas Atsakingo žaidimo standarto priemones, į šį procesą įtraukdama rinkos priežiūros institucijas, sveikatos priežiūros specialistus bei visuomene užtikrinant, kad loterijos būtų visuomenei naudinga ir smagi pramoga.

Europos loterijų asociacija vienija visų Europos šalių loterijų organizatores ir bendradarbiauja su Europos Sąjungos institucijomis diegiant bendrus veiklos standartus. Asociacija vienija 73 loterijų organizatorius 43 šalyse. 1983 m. ji įkurta Šveicarijoje, nuo 2007 m. turi atstovybę prie ES institucijų Briuselyje. Atsakingo žaidimo standartą asociacija priėmė 2007 m., o 2009 m. patvirtino bendrovių sertifikavimo tvarką. Ši tvarka yra reguliariai peržiūrima, kad atspindėtų naujausių tyrimų duomenis ir teisinę aplinką.

„Olifėja“ loterijas Lietuvoje organizuoja jau 25 metus. 8 proc. kiekvieno parduoto loterijų bilietų skiriama sporto paramai ir keliauja Lietuvos olimpiečių rengimui. Per visą veiklos istoriją bendrovė tam skyrė jau 63 mln. eurų.

Užsakymo nr.: PT_77318641