Apie tai, kuo skiriasi pavienių namų ir kvartalų atnaujinimo kokybės užtikrinimas, kalbiname Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistą ir Šiaulių savivaldybės, kurioje jau parengtas kvartalinės renovacijos projektas, atstovą.

Nusprendė atnaujinti vieną seniausių Šiaulių kvartalų

Šiaulių miesto savivaldybė tapo viena iš trijų Lietuvos savivaldybių, kurioje prieš kelerius metus, padedant BETA ir partneriams iš Vokietijos, pradėtas rengti kvartalinės renovacijos projektas. Kaip pasakoja Šiaulių miesto mero pavaduotojas Domas Griškevičius, kvartalinei renovacijai pasirinkta teritorija, kurioje ne tik daug senos statybos, ypatingai energiškai nuostolingų daugiabučių, bet seni šilumos tinklai bei kita infrastruktūra. Per kelerius metus dalies daugiabučių renovacija šioje teritorijoje įgyvendinta pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą ir pašnekovas pažymi, kad didesnio daugiabučių skaičiaus atnaujinimas nesukėlė rimtesnių darbų kokybės užtikrinimo iššūkių.

„Skatindami modernizaciją vienoje teritorijoje susidūrėme su tais pačiais iššūkiais kaip ir kitose miesto dalyse. Pavyzdžiui, reikėjo sudominti gyventojus renovacijos idėja. Kadangi Šiauliai – vienas iš lyderių pagal žemas šilumos kainas, gyventojai ne visada tiki, kad modernizacija – atsipirks. Kita vertus, kvartaluose dar geriau suveikia „gerojo pavyzdžio“ principas – pamatę atnaujintą kaimyninį namą, dar nerenovuoto daugiabučio gyventojai lengviau priima sprendimą atnaujinti savo namą“, – pasakoja D. Griškevičius.

Didžiausias skirtumas tarp pavienių daugiabučių ir kvartalo modernizacijos išryškėjo pradėjus planuoti viso kvartalo infrastruktūros ir inžinerinių tinklų atnaujinimą. „Planuodami šio kvartalo atnaujinimą mūsų specialistai bendradarbiavimo su šilumos tinklų, vandens tiekimo įmonėmis. Atrodytų, įprasta praktika. Tačiau pradėjus planuoti konkrečius darbus, paaiškėja, kad kiekviena iš įmonių turi savo planus. Taip pamatėme, kad derindami įvairių objektų renovacijos procesus galime išlošti kur kas daugiau ir sutaupyti lėšų. Pavyzdžiui, vienos iš kvartale esančių gatvių atnaujinimą savivaldybė atidėjo, nes paaiškėjo, kad ten po kelerių metų bus iš esmės atnaujinamos tam tikros inžinerinės sistemos. Jeigu neturėtume šios informacijos, tektų antrą kartą perdaryti jau įgyvendintus atnaujinimo darbus. Per tokius pavyzdžius aiškiai pajutome, koks svarbus bendradarbiavimo vaidmuo ir net pastebėjome, kad veiksmų derinimo galėtų būti dar daugiau“, – pažymi Šiaulių miesto mero pavaduotojas.

Renovacijos procesas bus kontroliuojamas taip pat griežtai

Patirties, kurią įgyvendindami Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą sukaupė renovacijos administratoriai, rangovai ir techniniai prižiūrėtojai, prireiks įgyvendinant ir kvartalinę modernizaciją, patikina Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Kaip pažymi pašnekovas, atnaujinant grupę daugiabučių galios tie patys įstatymai, taisyklės bei normos, kurios galioja atnaujinant ir pavienius daugiabučius. „Kvartalinė renovacija nesiskirs nuo pavienių daugiabučių namų atnaujinimo. Tai reiškia, kad renovacijos darbų kokybė turės būti užtikrinama nepriklausomai nuo atnaujinamų daugiabučių skaičiaus. Nors kvartalinė renovacija apims grupę daugiabučių, esminiai renovacijos ir rangos darbų įgyvendinimo principai nesikeis – rangos, techninės priežiūros darbai bus įsigyjami kiekvienam projektui atskirai, o renovacijos procesą prižiūrės atestuoti techninės priežiūros bei kiti specialistai. Rangos darbai turės būti įgyvendinti tiksliai pagal techninį projektą, o visam rangos darbų procesui galios Statybos įstatymas bei kiti teisės aktai, apibrėžiantys, kaip atrodo renovacijos dalyvių pareigos ir svarbiausi tikslai, rangos darbų eiga bei šių darbų kontrolė“, – dėsto pašnekovas.

Jau kovą BETA drauge su renovacijos ekspertais iš Vokietijos ir Lietuvos pakvies 20-ies atrinktų savivaldybių atstovus į mokymus, skirtus gilinti žinias apie kvartalinę bei pavienių namų renovaciją. Planuojama, kad 8 seminaruose apie įvairius miesto ir pastatų atnaujinimo aspektus dalyvaus apie 40 specialistų. Mokymų dalyvių taip pat lauks išvyka į Vokietijos miestus bei praktinė užduotis – jie turės parengti kvartalinės renovacijos koncepciją savo savivaldybei.

Kaip pastebi BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas, kompetencijos miestų vystymo srityje, kurias savivaldybių atstovai įgys mokymuose, padės dar kokybiškiau įgyvendinti ir Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą bei iš naujos perspektyvos pažvelgti į pavienių daugiabučių atnaujinimo procesą bei gyvenimo kokybės gerinimą bendruomenėms.

Užsakymo nr.: PT_77293691