Neatitikimus dažniausiai ištaiso patys

Daugelis rangovų jau suprato, kad namų atnaujinimo kokybės trūkumai neliks nepastebėti, todėl patys, be techninių prižiūrėtojų ar statybos inspektorių įsikišimo, stengiasi ištaisyti dažniausiai ne iš blogos valios padarytas klaidas. Tačiau vis dar pasitaiko ir neatsakingai savo pareigas vykdančių rangovų pasakoja, VTPSI Strategijos ir analizės skyriaus specialistė Ligita Luščiauskaitė.

„Svarbu priminti, kad už pažeidimus, atsiradusius dėl statybos dalyvių kaltės, surašomi administracinio nusižengimo protokolai, gali būti raštu kreipiamasi į Statybos produkcijos sertifikavimo centrą dėl statybos dalyvių veiklos įvertinimo. Taip pat – skiriamos piniginės baudos“, – vardija L. Luščiauskaitė, atkreipdama dėmesį, kad nors daugiausiai kalbama apie rangovų atsakomybę, didelę įtaką siekiant nepriekaištingos renovacijos kokybės turi visi renovacijos dalyviai, pavyzdžiui, renovacijos administratoriai bei techniniai prižiūrėtojai, kurie privalo sąžiningai atlikti teisės aktų nustatytas funkcijas.

Iš viso pernai metais VTPSI specialistai atliko 403 atnaujinamų pastatų – daugiabučių ir viešųjų pastatų – patikrinimus. Esminiai pažeidimai nustatyti 11 kartų.

Daugiausiai bėdų – dėl stogo šiltinimo

Kaip pasakoja VTPSI specialistė, modernizuojamų pastatų patikrinimų metų aptinkami įvairūs pažeidimai, pavyzdžiui, projekto sprendinių ir statybos darbų technologijos nesilaikymas, netinkamas renovacijos dalyvių pareigų vykdymas, kai buvo nepriimti arba laiku nesurašyti paslėptų darbų aktai, netinkamai kontroliuojama, kad daugiabučio modernizacijos darbai būtų atlikti kokybiškai ir t. t.

Už pažeidimus pernai surašyta 10 administracinio nusižengimo protokolų ir 9 privalomieji nurodymai. „Dėl rastų pažeidimų VTPSI 4 kartus raštu kreipėsi į Statybos produkcijos sertifikavimo centrą dėl statybos dalyvių veiklos įvertinimo. Taip pat pasitaikė atvejų kai buvo skirtos piniginės baudos“, – pasakoja L. Luščiauskaitė.

VTPSI specialistai pastebi, kad pernai daugiausiai rūpesčių kildavo dėl modernizuojamų daugiabučių stogų. „Pavyzdžiui, pastebime, kad įrengiant šlaitinių stogų konstrukcijas ir keičiant stogo dangą pažeidžiama statybos darbų technologija, o įrenginėjant sutapdintus (plokščius) stogus – neužtikrinamas pastato konstrukcijų apsauga nuo kritulių ir drėgmės patekimo į patalpas“, – pateikia pavyzdžius pašnekovė.

Šiemet – dar daugiau dėmesio kokybei

VTPSI specialistė primena, kad pagal Statybos įstatymą nuo šių metų pradžios ne tik ypatingųjų be ir neypatingųjų namų statybos – tarp jų ir daugiabučių – techninę priežiūra galės vykdyti tik atestuoti asmenys, t. y. reikalavimai techninės priežiūros specialistų kvalifikacijai sugriežtėjo.

Be to, VTPSI jau pradėjo įgyvendinti naują projektą, kuris padės užtikrinti dar didesnę modernizacijos kokybę. „Europos regioninės plėtros fondo lėšomis finansuojamas projektas „Atnaujinamų (modernizuojamų) pastatų statybos kokybės priežiūra ir kontrolė padės užtikrinti kokybiškesnį daugiabučių namų ir viešųjų pastatų atnaujinimą. Skaičiuojame, kad dėl šio projekto galėsime per metus papildomai atlikti po 800 patikrinimų, o tai reiškia, kad bendras VTPSI patikrinimų dažnis padidės apie 60 proc. Išsamūs patikrinimai ir intensyvesnė atnaujinamų pastatų priežiūra sumažins paslėptų defektų ir kitų neigiamų faktorių tikimybę ir atnaujinant daugiabučius“, – įsitikinusi pašnekovė.

Užsakymo nr.: PT_77284655