Vaistai, kuriuos turėti būtina: ką užmirštame dažniausiai?

Vaistininko teigimu, kiekvienų namų vaistinėlė yra gana individualus dalykas, nes jos turinys priklauso nuo šeimos narių bei jiems būdingų negalavimų, alergijų ar įpročių. „Jei šeimoje yra asmuo, besiskundžiantis širdies skausmais, svarbu, kad visuomet po ranka būtų raminančiųjų arba tam skirtų preparatų lašelių forma“, – aiškina I. Incius.

Vis dėlto egzistuoja nemažas sąrašas preparatų ir vaistų, kuriuos kiekvienam mūsų reikėtų turėti savo namų vaistinėlese. Vieni svarbiausių vaistų – virškinamojo trakto sutrikimams šalinti, tokiems kaip viduriavimas, apsinuodijimas maistu ar gėrimais, sunkumas po valgio. Jei staiga sunegalavo skrandis, Lietuvos vaistinėse galite įsigyti preparato „Mezym“, kuris vartojamas virškinimui gerinti. Pilvo pūtimui ir dujų kaupimuisi pilve šalinti padės turimas vaistas „Espumisan“. Kadangi nemaža dalis žmonių skundžiasi padidėjusiu rūgštingumu, reikėtų turtėti vaisto „Raniberl“. Tai pat svarbu nepamiršti priemonių nuo peršalimo ir temperatūros bei įvairių arbatžolių arbatų. Svarbu turėti ir vaistų nuo skausmo, kai maudžia raumenis, sąnarius ir kaulus, skundžiatės skausmingomis mėnesinėmis ar kamuoja dantų skausmas. Tokiems atvejams labiausiai tiktų preparatas „Dolmen“, o traumų ir sumušimų, lokalių infiltratų ir patinimų, poodinių kraujosruvų, raumenų, sausgyslių ir sąnario kapsulės bei raiščių pažeidimų po traumų gydymui, patariama vartoti tepamą gelį „Lioton“.

Taip pat vaistininkas pataria nepamiršti vaistų nuo alergijos (šienligės, vabzdžių įkandimų, dilgelinės, kuri gali atsirasti nuo tam tikrų maisto produktų), kuri gali pasitaikyti ne tik kuriam nors šeimos nariui, bet ir apsilankantiems svečiams. Pravartu turėti ir purškiamos formos vaistinį preparatą nuo nudegimų, kurių pasitaiko buityje: „Pirmajai pagalbai svarbu antiseptinė priemonė žaizdai, tvarstis, liaudiškai vadinamas bintu ir, žinoma, įvairaus dydžio pleistrai.“

Vaistininkas sako, kad dažniausiai namuose pristinga būtent preparato nuo nudegimų buityje, nors juo pasirūpinti yra būtina, ypač šeimoms, turinčioms vaikų. Taip pat dažnas gyventojas vaistinėlėje neturi preparatų nuo apsinuodijimų maistu ir gėrimais.

Vaistinėlės turinys priklauso ir nuo metų laiko

Vaistinėlės turinį šiek tiek reguliuoja ir esantis metų laikas. Vaistininkas išskiria, jog žiemą ir rudenį svarbiausia stiprinti imunitetą, todėl tuo reikėtų pasirūpinti iš anksto.

„Profilaktiškai reikia vartoti vitaminą C, medaus produktus ir kitus vitaminus. Susirgus ar peršalus rekomenduojama vartoti preparatus, kuriuos jau esate išbandę ir jie jums padėjo“, – primena jis.
Artėjant pavasariui bei vasarai, visų pirma reikėtų pasirūpinti apsauga nuo saulės bei alergijos žiedams ir įvairiems augalams. Taip pat svarbu ir vaistai nuo virškinamojo trakto negalavimų, nes šiltuoju metų laiku žmonės dažnai apsinuodija vaisiais bei daržovėmis.

Kaip prižiūrėti savo namų vaistinėlę?

Vaistininkas pabrėžia ir tai, kad vaistinėlei reikalinga periodiška priežiūra: reikia vis patikrinti preparatų galiojimo laiką, o tuos vaistus, kurių galiojimas laikas baigėsi, ne mesti į šiukšlių dėžę, o atiduoti į vaistinę. Taip pat maždaug kas pusę metų reikėtų vaistinėlę papildyti svarbiausiomis priemonėmis, kurių joje stinga.

Vaistinėlė turi būti laikoma dėžutėje, kuri yra apsaugota nuo drėgmės, saulės spindulių. Geriausia laikyti ją ne aukštesnėje nei 25 laipsnių temperatūros patalpoje, vaikams nepasiekiamoje, tačiau patogioje vietoje – vonioje arba virtuvėje.

Užsakymo nr.: PT_77262759