Dangoraižių paklausa auga

Komercinio nekilnojamo turto konsultantas Lukas Dainys teigia, jog šiandien įmonėms svarbu įsikurti ne tik A klasės verslo centruose, prioritetu ir prestižo reikalu tampa dangoraižiuose esančios patalpos: „Šių pastatų architektūra, techniniai sprendimai, vidaus erdvių išplanavimai iš esmės keičia apibrėžimo „prestižinis biuras“ suvokimą rinkoje. Visi dangoraižiai turi išvystytą infrastruktūrą, aplink save sukoncentruotą paslaugų sektorių. Tai gali pasiūlyti ir kiti A klasės verslo centrai, bet pagrindinis dangoraižių pranašumas yra išskirtinumas ir prestižas“.

Jo teigimu, dar maždaug prieš penkis metus nuomininkai prestižinio biuro ieškodavo senamiesčio teritorijose. Juos tenkindavo net tai, jog senos statybos objektai pasižymi didelėmis išlaikymo sąnaudomis bei turi ribotas galimybes keisti vidaus išplanavimo erdves. Dabar daugelis nuomininkų atkreipia dėmesį į daugiau faktorių: pastato funkcionalumą, lokaciją, parkavimo galimybes, tvaraus pastato vertinimo standartų atitikimą, žaliąsias zonas, bendra funkcinę infrastruktūrą.

„3Burės“ verslo centras

Pasak L. Dainio, dangoraižiai tampa vis paklausesni ir dėl augančios ekonomikos: „Po krizės įmonės atsigauna ir gali daugiau lėšų skirti savo gerbūvio kūrimui. Taigi jos investuoja į daug gražesnes, šviesesnes patalpas, pereinant iš B klasės į A klasės biurus.“

NT konsultantas sako, jog dangoraižių paklausa auga ir dėl labai ribotos jų pasiūlos, nes Vilniuje nėra galimybių statyti daug daugiaaukščių pastatų.

Svarbus ir dangoraižio aukšto pasirinkimas

Įsikurti dangoraižyje nepakanka – svarbus ir pastato aukšto pasirinkimas. Pasak L. Dainio, didžiausios pasaulio įmonės ir bankai turi savo biurus viršutiniuose dangoraižių aukštuose, nes tai yra įmonės stiprumo ir sėkmės simbolis.

NT konsultanto teigimu, dangoraižių nuomininkus galima skirstyti į kelias grupes. Pirmoji – teisinių reikalų, finansų lyderių pozicijas skirtingose rinkose užimančių įmonių atstovybės ir pagrindinės būstinės. Tokioms įmonėms, kurios dar vadinamos „front office“, nes priima ir aptarnauja klientus, aukšto pasirinkimas yra itin svarbus. Antroji grupė – nuomininkai, steigiantys „back office“ (įmonės, kurios tiesiogiai neaptarnauja klientų) paslaugų centrus, taip pat iš technologijų srities.

„3Burės“ verslo centras

„Buvo toks nutikimas, kai vienas iš IT įmonės savininkų labai bijojo aukščio ir net apžiūrinėdamas patalpas prie langų nėjo. Tačiau jis vis tiek pasirinko dangoraižį, nes žinojo, kad toks ofisas yra patrauklus darbuotojams“, – prisimena L. Dainys.

Eksperto teigimu, biurų, esančių aukščiau nei 10-12 aukštas, rinkoje pasiūla yra labai ribota, todėl jų kainos yra didesnės nei standartinio A klasės ofiso.

Verslo centre didelis dėmesys tvariai statybai ir ekologijai

Vilniaus verslo centre „3 Burės“ po truputį kyla dar vienas dangoraižis – trečioji verslo burė, kuri talpins apie 1200 darbuotojų. „LEED“ (Leadership in energy and environmental design) vertintojas Mindaugas Mikolainis sako, kad trečioji būrė statoma patogioje vietoje su puikiu viešojo transporto susisiekimu, todėl tai – unikali lokacija darbuotojams, atvykstantiems iš aplinkinių Vilniaus rajonų.

Visgi strateginėje sostinės vietoje „dygstantis“ dangoraižis labiausiai išsiskiria dėl didelio dėmesio tvariai statybai bei ekologijai. M. Mikolainis pasakoja, kad trečiojoje burėje įrengtas geoterminis šildymas kartu su vėsinimu. Vasarą, esant šiltiems orams, šiluma iš biurų yra paimama ir talpinama grunte maždaug 90 metrų gylio zonoje po visu pastato plotu: „Tą šilumą pastatas panaudoja žiemą kaip vieną iš kompensacinių priemonių šildymui, taip taupydamas šildymą karštu vandeniu iš miesto šilumos tinklų žiemą“, – teigia jis.

Trečiosios burės statyba

Pasak M. Mikolainio, pastate bus naudojamos saulės baterijos, per metus sugeneruosiančios apie 19 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos, kurią planuojama panaudoti apšvietimo sąnaudoms dalinai kompensuoti. Taip pat pastate planuojama įrengti automatinę dienos šviesos bei būvio kontrolę, padėsiančią ne tik mažinti dirbtinės šviesos perteklinį vartojimą, bet ir kontroliuoti perteklinius dienos šviesos kiekius biurų patalpose išlaikant darbingą aplinką bet kuriuo dienos metu.

Be jau įprastų dviračių vietų, persirengimo patalpų bei dušų, dviračiais atvykstantiems darbuotojams trečiojoje burėje numatomi sveiką darbo aplinką pastato eksploatacijos metu išlaikantys veiksmai, tokie kaip patalpų valymas ekologiškomis medžiagomis, reguliarus pastato inžinerinių sistemų stebėjimas ir pan.

Pastatui bus suteiktas prestižinis „LEED platinum“ sertifikatas

Trečioji burė jau sulaukė ir tarptautinio ekspertų pripažinimo už tai, kad pastate itin didelis dėmesys kreipiamas aplinkosauginiams tikslams. Dangoraižiui bus suteiktas tarptautinis „LEED platinum“ sertifikatas. Tai JAV žaliųjų pastatų tarybos sukurta vertinimo sistema, skirta įvertinti pastato aplinkosaugos charakteristikas tam tikrais balais už aplinkai palankius veiksmus pastato statybos ir naudojimo metu.

Tam, kad gautų sertifikatą, pastatas turi surinkti mažiausiai 40 balų. Sidabriniam lygiui pasiekti reikia 50-59 balų, auksiniam – 60-79 balų, o platininiam – 80-110 balų. Trečioji burė planuoja surinkti LEED platinum sertifikatui reikalingą balų skaičių.

Trečiosios verslo burės maketas

„LEED“ vertintojas M. Mikolainis aiškina, jog sertifikavimo sistema yra gera tuo, jog jai reikalingas nuo 14 iki 48 procentų pastato ekonominis energijos sutaupymas: „Verslo centras „3 burės“ siekia sutaupyti apie 48 procentus pastato eksploatacijos metu suvartojamos energijos išlaidų. Tai apytiksliai sudaro apie 120 tūkst. eurų. per metus“.

Jo teigimu, turėti prestižiniu sertifikatu įvertintų pastatų Lietuvoje yra garbės reikalas: „Tokių statinių Lietuvoje kol kas yra tik vienas, tai verslo centras „UNIQ“ Vilniuje. Tačiau mes džiaugiamės, jog trečioji burė yra pirmas tokio aukšto įvertinimo pastatas, sertifikuojamas išskirtinai lietuviškos komandos.“

Tai, kad verslo įmonėms galimybė įsikurti prestižiniuose pastatuose – svarbi, patvirtina faktas, kad dar nebaigtame statyti „3 Burių“ dangoraižyje jau išnuomotas visas biurų plotas. Jau veikiančiose „burėse“ laisvų plotų atsiras daliai nuomininkų 2018 metų pabaigoje išsikėlus į naują pastatą; tačiau konsultantai prognozuoja, kad šie biurai greitai bus išgraibstyti – norintiems čia įsikurti verslams derėtų suskubti.

Užsakymo nr.: PT_77183325