Šventei – lietuviškas stalas

Vienu geriausių Lietuvos šefų tituluojamas Martynas Praškevičius neslepia – smagu matyti gausybę švenčiančių ir nestokojančių idėjų Vasario 16-osios proga. Kaip prisimena šefas, praėjusiais metais jis šventę paminėjo ir savo namuose: „Pernai socialinėje erdvėje netrūko žinučių ir nuotraukų, kuriose žmonės švenčia Vasario 16-ąją, gamina spalvotus patiekalus. Smagu matyti švenčiančius žmones. O ir mano žmona gamino ypatingą kiaušinienę“, – trumpai šyptelėjęs pasakojo M. Praškevičius.

Vis dėlto šefas neslepia, švenčių metu, ypač lietuviškų, jis labiausiai pasiilgsta paprasto mamos maisto ir įprastos virtuvės. Baltoji mišrainė puikuojasi kaip ant daugelio, taip ir ant jo šeimos stalo. „Tai toks nemirtingas dalykas, kurio tikriausiai visi pasiilgsta. Šiais laikais ant stalo naminę mišrainę pamatysi ne taip ir dažnai, nes jai, kaip žinoma, reikia įdėti nemažai darbo ir laiko“, – teigė M. Praškevičius.

Paklaustas, ar, jo nuomone, lietuviai vis dar su malonumu smaguriauja tradicinių patiekalų, M. Praškevičius teigė, kad jų tikrai netrūksta ir didžioji dalis tautiečių vis dar mielai renkasi lietuviškus valgius. Pasak M. Praškevičiaus, ant daugelio žmonių stalo vis dažniau galima pamatyti įvairių ispaniškų ar itališkų gėrybių. Šios kartais net kiek kurioziškai paįvairina ir mums įprastus valgius. „Žiūrėk, ir į baltąją mišrainę įdėta alyvuogė juoda. Mama kaip papuošimą ant viršaus uždėjo“, – juokavo virtuvės šefas.

Svarbiausia – kokybiški produktai

M. Praškevičiaus nuomone, geram patiekalui nėra būtinas sudėtingas receptas ar sunkiai surandami ingredientai. Viskas, anot jo, priklauso nuo pačių produktų ir jų kokybės. „Aš esu toks šefas, kuris nori paprastai ruošiamo maisto. Man labiau rūpi produkto kokybė. Pavyzdžiui, aš renkuosi kaimiškus ar laisvėje augintų vištų kiaušinius, taip pat stengiuosi rinktis kaimišką sviestą ir pan. Tuomet tas patiekalas bus pats skaniausias“, – tikino M. Praškevičius.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad gaminant lietuviškus patiekalus, o ypač mišraines, dažnai įprasta naudoti majonezą, dėl kurio visuomenėje vyrauja įvairiausios nuomonės, M. Praškevičius neslepia – šefo virtuvėje jis visuomet gamina naminį, tačiau jo paties namuose – situacija visai kitokia.

„Mano namuose visuomet yra pirktinio majonezo. Tiesiog per mažai mes šiomis dienomis turim laiko. Aš asmeniškai negaminu majonezo namuose, nebent kokiais ypatingais atvejais ar prireikus kažko specialaus“, – atskleidė M. Praškevičius.

Pasak virtuvės šefo, tai priklauso nuo kiekvienos šeimos ir jų vartojimo bei valgymo įpročių. Vis dėlto retas ir saikingas produkto vartojimas nėra didžiulė nuodėmė.

Šventinei nuotaikai namuose – baltosios mišrainės receptas

Kad Lietuvos šimtmečio šventė būtų ne tik lietuviška, bet ir ypatinga, „Hellmann’s“ dalijasi puikiu pagerintos baltosios mišrainės receptu jūsų šventiniam stalui:

Pagrindiniai ingredientai:
6 bulvės
2 morkos
4 kiaušiniai
2 rauginti agurkai
1 stiklinė konservuotų žirnelių
1 obuolys

Padažo ingredientai:
4 v. š. „Hellmann’s Original“ majonezo
0,5 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
1/3 a. š. maltų juodųjų pipirų

Pasiruošimas:

Išverdame bulves, morkas ir kiaušinius bei paliekame atvėsti.

Atvėsintas daržoves, raugintus agurkus, obuolius ir virtus kiaušinius supjaustome panašaus dydžio kubeliais. Sumaišome su konservuotais žirneliais.

Padažo gaminimas:

Majonezą sumaišome su druska ir maltais juodaisiais pipirais bei šaukšteliu cukraus. Cukrus svarbus tuo, kad padeda atskleisti ryškesnius skonius. Viską gerai išmaišome.

Padažą užpilame ant daržovių ir gerai išmaišome.

Patarimas. Kad mišrainė būtų ypatingai skani, o daržovės – traškios, ją ruoškite ir maišykite tą dieną, kurią ir planuojate valgyti.

Hellmann's

Užsakymo nr.: PT_77169045