Svetainė – vieta, kur praleidžiama daugiausiai laiko

Lietuviai pagaliau praktiškai atranda svetainės angliškąjį variantą „living room“ (išvertus iš anglų kalbos reiškia „gyvenamąjį kambarį“). Vis daugiau žmonių, ypač jaunų, įsigydami nuosavą būstą nebeturi atskiros virtuvės ir svetainės. Vilnietė Justina pasakoja, kad vaikystėje svetainė atrodė kaip erdvė skirta svečiams, kurioje kiekvienas dekoro elementas negalėjo būti pajudintas. Tačiau vaikystės požiūris pasikeitė – su mylimuoju 50 kvadratinių metrų bute gyvenanti Justina sako, kad svetainė jų namuose – erdvė, kurioje praleidžiama daugiausiai laiko. „Mes neturime atskirų didelių erdvių, neturime atskiro valgomojo, tad ši erdvė tampa daugiau gyvenamąja. Dabar tai yra dažniausiai mūsų naudojama erdvė – čia leidžiame laisvalaikį, žiūrime televizorių, valgome, o tuo pačiu ir priimame svečius“, – tvirtino moteris.

Tiesa, svetainė mėgstamiausia namų erdve tampa nebūtinai tik mažesniuose būstuose. Vilnietis Algirdas gyvena dviejų aukštų bute. Svetainė kartu su valgomuoju įrengti antrame aukšte ir būtent ten dažniausiai galima surasti Algirdą. Jis juokauja, kad jeigu nesiprausia arba nemiega, tai laiką leidžia svetainėje – čia ir valgo, ir dirba, ir tiesiog ilsisi. Jaunas vyras labai patenkintas tuo, kad svetainė ir valgomasis nėra atskirti. „Žmogus nenori būti izoliuotas nuo to, kas vyksta toliau. Man užtenka per visą erdvę turėti vieną televizorių. Jeigu atvyksta svečiai, tu neužsidarai vienoje erdvėje, o žiūrint sporto laidas, gali eiti pasiruošti užkandžių ir nepamesti žvilgsnio nuo transliacijos“, – pasakojo jaunas vyras.

Svarbu jaukumas ir patogumas

Algirdas pripažįsta, kad ne televizorius jam svetainėje labiausiai patinka. Didžiausi pagyrimai skrieja didelei sofai. „Be jos nelabai čia būtų ką daugiau veikti, juk čia ne baras, o gyvenama erdvė – nepristovėsi. Pati sofa turi būti minkšta, patogi ir jos turi užtekti daugiau nei dviem žmonėms“, – aiškino Algirdas. Justina pripažįsta, kad renkantis sofą svetainei teko nemažai pasukti galvą: „Norėjosi išsaugoti erdvę, bet nusprendėm, jog svečiai nakvoja retai arba išvis nenakvoja, todėl pirkom sofą be miegojimo mechanizmo.“

Akivaizdu, kad svetainei žmonių būstuose turint tokią didelę reikšmę, svarbu, jog tai būtų jauki vieta, kurioje visuomet malonu leisti laiką, nepamirštant ir patogumo. Kartais susikurti tokią aplinką gali padėti dizaineriai, tačiau leisti pasireikšti savo vaizduotei dažnai pasiryžta ir patys būsto savininkai. „Mes apsiėjome be dizainerių. Aš asmeniškai seku ir skaitau keletą tinklaraštininkų. Bandėme tiesiog logiškai suprojektuoti tą erdvę, kad būtų patogų, bet ji nebūtų perkrauta“, – sakė Justina. Moteris pridūrė, kad norėdami ne tik jaukios, bet ir patogios erdvės, ieškojo funkcionalių sprendimų: „Valgomojo stalas yra reikalingas, jei namuose praleidi daugiau laiko nei tik miegi. Mūsų atveju, mažai erdvei rinkomės nedidelį apvalų valgomojo stalą, kuris gali būti prailgintas.“

Algirdas įsirenginėdamas būstą patikėjo jį specialistams. Nors tvirtina, kad pats turėjo ne vieną viziją, kaip galėtų atrodyti vienas ar kitas kampas svetainėje, tačiau bendras paveikslas jo galvoje neužgimė. „Dizainerei parodžiau daug, mano nuomone, gražių interjerų ir prašiau, kad ji pateiktų konkrečius baldų pasiūlymus ar kaip kas galėtų atrodyti“, – sakė vilnietis.

Dizainerė pataria

Pasikeitusias tendencijas pastebintys dizaineriai pataria prieš įsirengiant svetainę apgalvoti, kokie žmonės naudosis šia erdve, kokie jų įpročiai ir pomėgiai, ir tik tada įsirenginėti „Tuomet funkciškai bendra erdvė sudėliojama taip, kad kiekvienam šeimos nariui atsirastų vietos. Tokiu būdu, nuo vaikų erdvės iki darbo zonos ar mezgimo kampelio, kiekvienas galės daryti tai, ką mėgsta, bet būti vienoje erdvėje kartu“, – sako IKEA interjero dizainerė Morta Žukaitė.

Dizainerė M. Žukaitė pasakoja, kad, pavyzdžiui, sofa-lova gali tapti puikia pertvara atskiriant erdves.

Norint tinkamai išnaudoti patalpos aukštį, rekomenduoja spinteles ar lentynas įrengti ant sienų.

Šeimoms su vaikais pataria nepamiršti savo mažylių ir apatines lentynas ar spinteles skirti vaikų „turtui“ sudėti.

Tiems, kuriems nedideliuose namuose tenka padirbėti, M. Žukaitė siūlo darbo erdvę planuoti prie lango ir pataria, kaip išsirinkti darbo stalą: „Vienas iš originalesnių pasiūlymų – rinktis lentynas tvirtinamas prie sienos, kur viena iš jų yra praplatinta tiek, kad talpintų nešiojamąjį kompiuterį ir būtų patogiame aukštyje pristūmus kėdę“.

Dirbantys neilgai gali rinktis nedidelius nešiojamojo kompiuterio staliukus, kurie dėl plokščios kojos prisistumia arti prie sofos.

Turintiems vietos, M. Žukaitė siūlo išnaudoti galimybes ir turėti valgomąjį stalą, kuris puikiai tiks sekmadienio pietums suburti visą šeimą ar atliks tėvų darbo stalo funkciją.

„Jei svetainėje nėra daug vietos, pasirinktas staliukas gali būti sulankstomas, su padėklu kaip stalviršiu: patogu tiesiog iš virtuvės atsinešti vakarienę ant tokio padėklo ir vėliau išnešti indus, o po vakarienės sulankstyti ir pastatyti laisvame kampe“ , – patarimais dalijasi dizainerė.

Užsakymo nr.: PT_77052131