Pasak gydytojo urologo Antanto Balvočiaus, sveikam vyrui susilaikyti nuo sekso mėnesį ar kiek daugiau – nieko nereiškia. „Būna tokių atvejų, kad sąžiningi vyrai nenori „užsiimti“ su svetima moterimi, tad aš jiems patariu „užsiimti savitarna“ - pasimasturbuoti. Tai yra geriau nei labai ilgas kentėjimo laikas. Susilaikymas nėra sveika, subrendęs vyras turi turėti lytinį gyvenimą, taip gamtoje sutverta“, – ako gydytojas.

Pasak A. Balvočiaus, neilgas susilaikymas vyresnio amžiaus vyrams gali sukelti potencijos sutrikimų, gali prireikti gydymo. „Būna, kad po žmonos netekties kitą partnerę susiradęs vyras nebesugeba su ja mylėtis, jam nebeišeina. Tačiau tai paprastai yra pataisoma, kartais prireikia vaistų ir viskas susitvarko, sudėtingiau, jei vyras vyresnio amžiaus, o susilaikymo laikotarpis – labai ilgas. Susilaikymas nėra lengva, sveikam vyrui tai yra sudėtingas reikalas“, – teigia gydytojas.

Ar sekso gali būti per daug? „Nėra nubrėžtų ribų, – teigia A. Balvočius. – Tai labai priklauso nuo žmogaus. Jei vyras dažniau mylisi, tai jo hormonai ir potencija paprastai pagerėja ir jis gerai jaučiasi, organizmas prisitaiko prie tokio gyvenimo. Būna atvejų, kai vyras nėra prisitaikęs dažnai mylėtis, tačiau nori tai daryti dabar pat ir jam neišeina. Tokiam vyrui patariu per kelis mėnesius „didinti krūvį“ ir jis prisitaiko.“

Gydytojas pažymi, kad seksualinis gyvenimas ir prostatos ligos turi tam tikrą ryšį, tačiau pabrėžia, kad tai – labai individualu: „Reguliarus seksualinis gyvenimas tik padeda ir atitolina prostatos padidėjimą bei kitas problemas. Per intensyvus seksualinis gyvenimas kartais gali prostatos reikalus ir pabloginti, tai labai individualu. Svarbiau ne tiek tas seksualinis gyvenimas, o kaip vyras jį gyvena: ar nekenčia nuo įvairių ligų bei, ar gydosi.“

Neseniai Lietuvos rinkoje pasirodė antros kartos vaistas erekcijai gerinti. Jis pasižymi greita veikimo pradžia, pakankamai ilgu erekciją gerinančiu efektu ir, kas svarbiausia, turi mažiau tokių šalutinių poveikių, kaip veido raudonis, galvos ar nugaros skausmas.

Kas lemia, kiek reikia sekso?

Seksologas Viktoras Šapurovas teigia, kad egzistuoja du pagrindiniai motyvai, nuo kurių priklauso, kiek sekso reikės žmogui. Vienas jų – įgimtas, iš tėvų paveldėtas temperamentas, nuo kurio priklauso net tai, kokiame amžiuje pradedama mylėtis, kaip aktyviai mezgami kontaktai su priešinga lytimi, elgesys santykiuose – dažnai atkartojama tai, kas matyta šeimoje (pavyzdžiui, neištikimybė, kitų partnerių paieška).

Antra, sekso poreikis priklauso nuo amžiaus. „Vyro seksualinis poreikis labiausiai pasireiškia paauglystėje – jis atsiduria „ant kalno viršūnės“, tai maksimalus poreikis, kuris tęsiasi maždaug iki 25 metų, o vėliau po truputį mažėja. Kartais tenka pamatyti apie 50-ies metų amžiaus žmogų, kuris nori mylėtis 3 kartus per parą. Tai gal nėra dažnas atvejis, bet gali būti“, – sako seksologas.

Pasak V. Šapurovo, poreikį mylėtis gali lemti ir psichologinė būsena. „Jei, pavyzdžiui, vyras vaikystėje susidūrė su atstūmimo situacija. Tarkime, jei tėvai išsiskyrė, tai vaikas jaučiasi atstumtas vieno iš tėvų, kuris išėjo, o tai dažniausiai būna tėvas. Tuomet jis asmeniniuose santykiuose taip pat gali būti atstumtas žmonos ir poreikis mylėtis būna sąlygotas jo psichologinės būsenos. Ypatingai, jei jis užmezga ryšį su moterimi, kuri linkusi atstumti“, – pažymi seksologas.

V. Šapurovas būseną, kuomet vyras negali patenkinti savo seksualinių poreikių, vadina tam tikros rūšies „alkiu“: „Kadangi vyro poreikis mylėtis turi fiziologinį pagrindą, nuolatos gaminasi spermatozoidai, tai jis patiria „alkį“ - fiziologinį diskomfortą, kuomet jam norisi mylėtis, bet to nėra. Tai kelia susierzinimą, ypatingai porose, nes mūsų visuomenėje dažnas įsitikinimas, kad vedus moterį, ji privalo mylėtis. Mūsų visuomenėje sunku įsivaizduoti vyrą, kuris galvotų, kad yra vedęs, bet žmona turi teisę nenorėti mylėtis, ji juk ištekėjo, tad turi norėti.“


Kilusį diskomfortą, pasak V. Šapurovo, dažnas vyras šalina vienu iš trijų būdų: masturbuojasi, susiranda kitą sekso partnerę arba įninka į alkoholį. „Žinoma, kad tas nepasitenkinimas sekso kiekybe sukelia įtampą visuose santykiuose su žmona ar partnere“, – pažymi seksologas.

Visgi, masturbacija vis tiek pilnai negalės patenkinti seksualinio „alkio“. „Masturbacija vis dėlto yra surogatinė priemonė, tai yra toks nekokybiškas pakaitalas. Kad ir gražūs tie kūnai bei vaizdai internete, tačiau sava ranka neatstoja to, kas yra mylintis su moterimi. Gamtos yra taip sutvarkyta, kad vyrui lytinis santykis su gyva moterimi yra kažkas ypatingo. Jis pakliūva tarsi į rojų“, – sako V. Šapurovas.


Ar įmanoma įveikti dažną poreikį mylėtis ir gerai jaustis? 


Ar vyras gali suvaldyti norą mylėtis, nejausdamas diskomforto? Pasak seksologo, stiprios psichologinės nuostatos gali įveikti fiziologinį poreikį: „Mes viską jaučiame galvos smegenų dėka, tad stiprūs kiti psichologiniai motyvai gali „permušti“ norą mylėtis. Jei tai, pavyzdžiui, yra gilūs religiniai įsitikinimai. Tokiam vyrui būna poliucijos, jaunesniame amžiuje tai nutinka kartą per mėnesį – jis kažką susapnuoja ir išsilieja sėkla. Religingas žmogus gali negerai dėl to jaustis, bet čia nieko nepadarysi, nes sėkla gaminasi nuolatos ir neišvengiamai susikaupia perteklius.“

Kita vertus, ar gali sekso būti per daug? „Egzistuoja biologinės žirklės, didžiausias moterų seksualumas būna tikrai ne jaunystėje, o tarp 35-45 metų, tai kartais taip atsitinka, kad jaunystėje moteris tiek daug sekso nenori ir to vengia, o vyrui yra pats poreikis. Jei nepavyksta rasti kažkokių kompromisinių variantų, tai kerštingi vyrai, sulaukę 35-erių metų išgeria alaus ir eina miegoti, kai žmona nori mylėtis. Tai yra jo kerštas. Tikrai ne vieną šeimą teko tokią matyti“, – atskleidžia V. Šapurovas.

Žinoma, atvejų, kai poroje sekso trūkumą jaučia moteris, o ne vyras, taip pat pasitaiko: „Taip nutinka arba dėl psichologinių dalykų, arba dėl įgimto temperamento. Tuomet vyras vengia sekso, atstūminėja. Bet čia yra bloga perspektyva, nes jei 25-erių metų moteriai sekso jau norisi daugiau nei vyrui, tai situacija tik aštrės: vyrui po truputį mažės poreikis, o žmona bus priversta kentėti, slopinti poreikį. Jei poreikis sąlygotas psichologinių veiksnių, tai tuomet ji kenčia ir dėl to, o tai kenkia poros santykiams, griauna partnerystės pamatus.“

Seksologo teigimu, jei didesnis moters noras mylėtis yra sąlygotas temperamento – tuomet tokiai porai pagelbėti bus sunku. „Psichologinės priežastys sprendžiamos psichoanalizės keliu, panaikinant atstūmimo baimę, o jei tai temperamentas, tai vienintelis būdas – masturbacija. Savotiška išeitis yra Rytų praktikos.

Kai žmonės praktikuoja įvairias glamones, nesiekdami vyro orgazmo. Tuomet gali būti taip, kad moteris patenkinta, o vyras sąmoningai nepatiria orgazmo. Aišku, urologai kažkiek prieštarautų tam, tačiau, jei vyro sekso poreikis mažesnis, tai galėtų būti gera išeitis. Tam reikia nemažai laiko, bet Rytų praktikos gali suteikti daug džiaugsmo, nes vyras tuomet nesiekia orgazmo, ties tuo nesikoncentruoja. Jei dalis aktų yra toks, tai gali būti gera išeitis porai“, – teigia V. Šapurovas.

Užsakymo nr.: PT_77051599