Kelia du reikalavimus

Kaip pasakoja Panevėžyje renovacijos administravimu užsiimančios įmonės vadovas Gintaras Ruzgys, investicinių planų rengėjams paprastai keliami du reikalavimai – kokybiškas investicijų plano parengimas ir terminų laikymasis.

„Investicijų plano kokybė labai svarbi, nes nuo to priklauso tolimesnė projektavimo užduotis. Labai svarbu ir tai, per kiek laiko investicijų planai parengiami. Nuo to priklauso ne tik kada pateiksime investicijų planus Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA), bet ir kada prasidės rangos darbai“, – pasakoja G. Ruzgys.

Kaip pastebi pašnekovas, įprastas terminas, per kurį investicijų planų rengėjų prašoma parengti investicijų planą, siekia nuo 30 iki 45 dienų. Tokį pat terminą nurodo ir Bronislovas Liutkus, Jonavos renovacijos administravimo įmonės direktoriaus pavaduotojas daugiabučių namų administravimui.

Svarbi kiekviena detalė

Net mažiausių detalių tikslumas – ypatingai svarbus rengiant investicijų planą, vienbalsiai pabrėžia abu pašnekovai. „Ne paslaptis, netiksliai nurodytų kiekių – pavyzdžiui, keistinų langų skaičiaus – pasitaiko. Teko susidurti ir su klaida nurodant vieno daugiabučio stogo tipą, ir su neatitikimais apskaičiuojant apšiltinamą plotą. Kadangi tokie neatitikimai labai neigiamai atsiliepia toliau įgyvendinant projektą, paprastai skiriame laiko papildomam investicinių planų tikrinimui. Kaip administratoriai, stengiamės sumažinti bet kokių klaidų riziką“, – pabrėžia G. Ruzgys.

Pašnekovas taip pat pastebi, kad investicinių planų kokybę padeda užtikrinti galimybė įsitikinti investicinių planų rengėjų kvalifikacija. „Atkreipiame dėmesį, ar investicinių projektų rengėjai pateikia visus dokumentus, liudijančius jų ankstesnę patirtį ir galimybes parengti investicijų projektą“, – pastebi specialistas.

B. Liutkus atkreipia dėmesį, kad ruošiantis teikti paraiškas naujausiam renovacijos kvietimui, daugiau atsakomybės už investicinių planų kokybę tenka renovacijos administratoriui: BETA vertinimui nuo šiol reikia pateikti tik jau gyventojų pritarimą gavusius investicijų planus.

„Nors tai naujovė, jau dabar kaip renovacijos administratoriai jaučiame, kad tai padidins mūsų atsakomybę ir vaidmenį rengiant investicijų planus“, – pastebi pašnekovas. Anksčiau paraiškas BETA vertinimui galima buvo teikti ir iki galutinio gyventojų balsavimo dėl pritarimo renovacijai. Naujoji tvarka įtvirtinta pernai metų lapkričio 1 d. įsigaliojusioje Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo redakcijoje bei šiemet patvirtintose atnaujintose Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos taisyklėse.

Suderinti kokybę ir kainą

Renkantis, kurias energinio efektyvumo ir kitas priemones įrašyti į investicijų planą, labai svarbu suderinti kainą, kokybę bei sutaupytos šilumos energijos kiekį, pabrėžia B. Liutkus. „Dauguma daugiabučių Jonavoje po renovacijos sutaupo vidutiniškai 40 proc. Galima būtų siekti daug didesnių šilumos sutaupymų ir A energinio efektyvumo klasės, tačiau tokia renovacija kainuoja daug brangiau. Todėl nuolat siekiame išlaikyti balansą tarp investicijų plano kainos ir siekiamo rezultato“, – pastebi B. Liutkus.

Išlaikyti šią pusiausvyrą padeda ir nuolatinis domėjimasis įvairiomis energinio efektyvumo priemonėmis bei jų derinimo galimybėmis. Gilinimasis į energinio efektyvumo priemones taip pat gali atnešti naudingų įžvalgų, liudija pašnekovo patirtis.

„Pavyzdžiui, gyventojai dažnai supranta, kad pažangi vėdinimo sistema – puikus dalykas. Tačiau investuoti į rekuperatorius neskubama. Išsprendėme šį iššūkį pasiūlydami gyventojams įtraukti į investicijų planą vėjo turbinas, kurios pagerina vėdinimo trauką, kainuoja pigiau nei rekuperacinė sistema, be to, įrengiamos ant stogo ir nereikalauja ardymo ar kitokių darbų gyventojų butuose. Šios priežastys lėmė, kad toks vėdinimo sprendimas pelnė gyventojų simpatijas ir šiuo metu daugelis įtraukia jį į savo renovacijos investicijų planus“, – pateikia pavyzdį B. Liutkus.

Užsakymo nr.: PT_77001463