Sportininkas apsvarstytų nuosavo verslo idėją

Europos čempionas, Pasaulio vicečempionas, olimpinių žaidynių medalininkas Aurimas Didžbalis, paprašytas įsivaizduoti save kaip loterijos laimėtoją, pasakojo, jog su dideliu piniginiu prizu stengtųsi elgtis kuo atsakingiau ir priimtų gerai apgalvotus sprendimus.

„Jei tai būtų išties didžiulis aukso puodas, tikriausiai, laimėtus pinigus panaudočiau tam, kad juos dar labiau padidinčiau, t.y. investuočiau, pradėčiau verslą ar pan.“, – teigia sunkiaatletis.

Taip pat A. Didžbalis atvirauja, kad dalį laimėjimo būtinai skirtų senoms svajonėms išpildyti bei maloniai pasilepintų: „Po tokio įspūdingo laimėjimo, norėtųsi atsinaujinti, išpildyti taip trokštamas svajones šiek tiek greičiau. Manau, pasistatyčiau svajonių namą kokioje nors ramioje ir atokioje vietoje, kur galėčiau džiaugtis nepriekaištinga aplinka ir ramybe. Su mielu noru aplankyčiau dar neregėtas kraštus – Tailandą, Balį, Maldyvus“.

Laimėjimu sportininkas dalintųsi ir džiaugtųsi kartu su tais, kurie jam brangiausi. „Norėčiau visu tuo džiaugsmu pasidalinti kartu su tėvais: į keliones vyktume kartu, viskuo džiaugtumėmės drauge“, – šypsodamasis sako olimpietis A. Didžbalis.

Aurimas Didžbalis

Laimėtojų patirtis – pirmiausia reikia viską gerai apgalvoti

Kaip rodo laimėtojų patirtis, pirmoji taisyklė, ypač laimėjus didesnį prizą loterijoje, neliesti laimėtų pinigų iš savo sąskaitos ir skirti laiko apgalvoti, ką norite veikti su laimėtais pinigais, kad jų nauda būtų ne trumpalaikė, o ilgalaikė.

„Teleloto” žaidime praėjusiais metais daugiau nei 300 tūkst. laimėjusi moteris, nenorėjusi atskleisti savo tapatybės, pasakojo, kad gavusi prizą ji stengėsi pinigų panaudojimo klausimą spręsti neskubant ir apgalvotai. „Ne viskas iš karto”, – kalbėjo moteris ir teigė piniginio laimėjimo neskubėjusi išleisti greitai. Pirmiausia ji prizo dalį padalino vaikams, kitą dalį skyrė buičiai pagerinti. Tačiau ir po to pinigų dar liko, todėl moteris ėmė planuoti keliones.

Laimėtoja pripažino, kad sėkmės paukštį bando pagauti ir toliau. Ir jai pavyksta – štai neseniai „Teleloto” Aukso puodo dalybose ji laimėjo 200 eurų.

Panašiai elgėsi ir „Vikinglotto“ žaidėja, birželio mėnesį laimėjusi beveik 400 tūkst. eurų. Kaip pasakojo laimėtoja, ji kurį laiką ketinanti gyventi taip, lyg šių pinigų nebūtų – tarsi nieko nebūtų nutikę.

Laimėtojų kambarėlis

„Reikia, kad viskas susigulėtų, aprimtų, tada, manau, šis laimėjimas bus kažkur investuotas. O tada galbūt jau ir kiti sužinos, kas ir kiek laimėjo”, – pasakojo savo tapatybės nenorėjusi atskleisti moteris.

Pasikonsultuoti su neutraliais asmenimis

Labai svarbu susidėlioti laimėtų pinigų panaudojimo planą ir jį nuolat peržiūrėti bei nuosekliai įgyvendinti. Jeigu pinigai bus eikvojami prabangiems daiktams, ar paslaugoms, jų ilgam neužteks ir vėl viskas grįš į pradinę stadiją. O jeigu žmogus neturi didelės patirties valdant finansus ir turi skolų, tiesiog reikėtų jas grąžinti.

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Poviliauskas teigia, kad jeigu žmogui iki laimėjimo loterijoje sunkiau sekėsi planuoti savo finansus, panašių rezultatų galima laukti ir laimėjus.

Netikėtai laimėjus patariama vadovautis keliomis pagrindinėmis taisyklėmis, kurios padės disponuoti finansais kuo racionaliau:

„Laimėjus loterijoje gali atsirasti daug „gudručių“ patarėjų iš draugų ar giminių, kurie suteiks patarimų, ką veikti su laimėtais pinigais, tačiau galima pasikonsultuoti su neutraliais asmenimis: privačiais bankininkais, šeimos biuro paslaugas teikiančiomis įmonėmis, kurios padės sukurti racionalų planą, kaip turėtumėte elgtis su laimėtais pinigais”, – pataria T. Poviliauskas. Pasak analitiko, tokie konsultantai turi patirties su turtingais žmonėmis ir mato, kaip elgiasi tie, kurie savo pastangomis yra uždirbę turimas lėšas.

Senieji bilietai

Prieš porą metų loterijoje „Eurojackpot“ laimėjęs 7,6 milijono eurų kaunietis neslėpė, kad ketina pasitarti su profesionaliais finansų valdymo ekspertais. Didžiausią piniginį prizą per Lietuvos loterijų istoriją laimėjęs vyras tikino, kad įspūdinga pinigų suma sukėlė nemažai galvosūkių, tačiau kartu priminė senas svajones.

„Visada sakiau žmonai, kad jei laimėsiu milijoną, leisimės į kruizinę kelionę aplink pasaulį. Ji to nelabai norėjo. Bet dabar aš jau likęs vienas, o keliauti vienam – neįdomu“, – sakė kaunietis.

„Jei pinigų mažiau, juos ir paskirstyti lengva. Su didele suma – kebliau. Kalbos nėra – ir vaikams, giminėms dalį skirsiu. Juk man numirus vis tiek pasidalins, ir dar susipeš. Vien malonumams pats tiek neišleisi. Knygų tiek neprisipirksi, nebent visą knygyną“, – tuomet šmaikštavo laimėtojas.

Investuoti į save

Banko analitikas T. Povilauskas sako, kad laimėjus daug pinigų iš tiesų galima daugiau dėmesio skirti knygoms ir naujoms žinioms.

Olifėja būstinė


„Galiausiai, pinigus reiktų investuoti į save ir savo tobulėjimą, mokslus. Jeigu tik žmogus turi ambicijų ir noro, galima imtis mėgstamo mokslo ar darbo, kuris jam leistų ir po pinigų sumažėjimo turėti daug geresnį pajamų lygį bei gyvenimo kokybę”, – pataria T. Poviliauskas.

Žaidimų organizatorės „Olifėjos” teigimu, laimėtojus skiria vienas bendras bruožas – jie nepavydūs ir moka džiaugtis kitų sėkme, o pačių laimėtojų būna pačių įvairiausių – tiek amžiaus, tiek esamos finansinės situacijos prasme. Todėl žmogus turėtų pats nuspręsti, su kuo nori tartis bei kaip geriau pasinaudoti gautu prizu.

Užsakymo nr.: PT_76771419