Turbūt į didžiausią išsipildymo akcijos „Gerumo spinduliai - 2017“ padėkos vakarą Kėdainiuose „Vikondos„ pramogų centre atvyko šeimos, asmenys bei pavieniai žmonės, kurie, ištikus bėdai, kai to labiausiai reikėjo, buvo ne vieni. Šventėje dalyvo trys dešimtys geradarių, pagalbą suteikusių daugiau nei penkiasdešimčiai šeimų.

Ištikus bėdai ištiesė pagalbos ranką

„Gerumo spinduliai“ – labdaros paramos fondo „Viltis – Vikonda“ inicijuotas jautrus ir labai reikalingas paramos ir pagalbos projektas, reikalaujantis didelės atidos ir supratingumo. Kai žmonės išsako pačius skaudžiausius išgyvenimus, bėdas, jie tikisi pagalbos, turi viltį, kad jiems reikalinga pagalba bus suteikta. Kartais sprendimus priimti tenka ir čia ir dabar, o kartais - pasitelkti tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

Projekto metu šeimoms buvo suteikta per 200 valandų psichologinių ir teisinių konsultacijų, beveik dvigubai išaugo fondo savanorių skaičius, dabar jų - jau net 40, dešimtys jų per daugiau nei 1000 savanorystės valandų aplankė 250 senjorų,vienišų asmenų, prie arbatos puodelio kalbėjosi apie jų gyvenimą. „Susikūrė stipri paramos ir pagalbos grupė, kuri savo veiklą išpėtojo po visą rajoną, įtraukdama savanorius, seniūnijų socialinius darbuotojus, bendradarbiavimo partnerius, bendruomenes. Įgyvendinant projektą labai daug padeda rajono, šalies verslininkai, jautriai reaguodami į sunkumus šeimose, teikdami konkrečią paramą: šeimai, auginančiai neįgalų sūnų, parūpintas neįgaliojo vežimėlis, o gyvenamasis namas pritaikytas jo poreikiams. Dar dviems šeimoms, pasiryžusioms keisti savo gyvenimo būdą ir auginančioms mokyklinio amžiaus vaikus – 2 rašomieji stalai, taip pat dar dviems besikeičiančioms šeimoms - nauja krosnies įranga. Vienai šeimynai įrengtas socialinis būstas, kitai – parūpinta grindų danga virtuvei, o dar vienai– virtuvės stalas su kėdėmis. Nepasiturinčių šeimų trims vaikams pritaikyti ir pagaminti akiniai, trims jaunoms mamoms, atsisakiusioms sunkių priklausomybių, suteiktos odontologų paslaugos. Pasirūpinta šeima, gyvenančia vagonėlyje – jie jau turi socialinį būstą, patikrinta mažametės sveikata, jai sudarytos galimybės lankyti mokyklėlę. Ilgalaikio gydymo reikalaujančiam berniukui fondo iniciatyva pradėtas gydymas, o brandos atestatą gavusiai ir studijas pasirinkusiai, tačiau prieš dešimt metų patirtos avarijos pasekmes tebejaučiančiai moksleivei padovanotas kompiuteris, sūnui, sugrįžusiam gyventi pas priklausomybių atsisakiusią mamą, skirtas kompiuteris mokslams“ – pasakoja projekto „Gerumo spinduliai“ koordinatorė Vitalija Surgautienė.

Moteris negailėjo savo asmeninio laiko, jautriai ir iš karto reagavo į sunkiai gyvenančiųjų bėdas ir skubėjo kiekvienam į pagalbą. Net ir tiems, kuriuos visuomenė buvo nurašiusi – priklausomybių turintiems benamiamas.

Pradėjo keisti benamių gyvenimą

,,Esu neįgalus, nušalau abi kojas, jos amputuotos, penkerius metus gyvenau po krūmais, žiemą - po daugiabučių balkonais, negaunu jokių pašalpų, pasas ir invalidumo pažymėjimas - negaliojantys... Valgau vieną kartą per dieną ir tik atliekas iš konteinerių. Buvau išsiplėšęs ir saugojau laikraščio skiautelę, kurioje buvo skelbta ,,Gerumo spindulių“ akcija. Galvojau apie ją, kol vieną vakarą jūs susiradote mane po krūmais - išsikalbėjome, patikėjau jūsų noru padėti. Dabar turiu pasą, neįgalumą įrodančius dokumentus, esu registruotas darbo biržoje, turiu naują kojos protezą, ortopedinę avalynę, net sąskaitą banke, į kurią pervedama socialinė pašalpa. Buvau slaugos skyriuje, dabar gyvenu nakvynės namuose. Sulipdėte manyje žmogų. Ačiū Jums visiems“ – tokių padėkos žodžių šiandien ponia Vitalija sulaukia kone kiekvieną dieną, tačiau pati pradžia buvo itin sunki.

Vitalija Surgautienė

Niekas netikėjo, jog viena trapi moteris padės tiems, nuo kurių jau buvo nusigręžę visi – artimieji, draugai, visuomenė. „O juk jie - taip pat žmonės. Turi širdį, jaučia, mąsto... Pradėjome nuo vieno benamio, gyvenusio apleistame garaže Lančiūnavoje. Nuo jo jau buvo nusigręžę visi – bendruomenė, policija, medikai, seniūnija irgi buvo bejėgė. Gavau ir aš žinutę: ,,Ką jūs ten ir bepadarysite, - beviltiška“. O sakinio pabaigoje – šypsenėlė... Toks neigiamas nusiteikimas ir skepticizmas dar labiau mane motyvavo sutelkti ir kitus žmones, kad visi galėtume padėti jam ir kitiems jo likimo draugams. Tas benamis miegojo ir gatvelėse, ir prie parduotuvės, ir pakelėse..., net ir ant ledo. Susitikę, atvirai kalbėjomės, kad pirmiausia reikia ryžtis keistis jam pačiam, o tada ir mes savo ruožtu ir visomis turimomis išgalėmis padėsime. Patikėjo. Šiandien jis bando pamiršti praeitį ir džiaugiasi, kad drauge sutelktomis pastangomis gyvena Savarankiško gyvenimo namuose, Anykščiuose. Kitas atvejis – benamis, ketverius metus gyvenęs mieste, po krūmais. Visi tai matydavo. Ir institucijos gal paragindavo glaustis kur nors. Bet jam reikėjo didesnės atidos ir pagalbos. Tai mes jam ir davėme. Šiandien jis gyvenimą mato kitomis akimis. Benamiai jau sužino apie mūsų teikiamą pagalbą vienas iš kito ir kreipiasi, taigi, pradėjome nuo vieno benamio, dabar rūpinamės dešimtimi. Tai joks iššūkis, tai tiesiog mūsų darbas - rūpintis kiekvienu žmogumi“ – sako visuomenėje gajus stereotipus, jog benamio pakeisti neįmanoma, sulaužiusi moteris – Vitalija Surgautienė, labdaros ir paramos fondo „Viltis – Vikonda“ projektų koordinatorė.

Gerumo šventę pagerbė ypatingi svečiai

Seimo narys Darius Kaminskas

Šiam padėkos renginiui ypatingą dėmesį skyrė LR Seimo narys, kėdainietis Darius Kaminskas. Šis žmogus savo krašte yra puikiai žinomas kaip jautrus kitų bėdoms ir visuomet atjaučiantis bei padedantis nelaimės ar nepriteklių prispaustiems gyventojams. D. Kaminskas su žmona Aušrele, kuri jau eilę metų savanoriauja labdaros ir paramos fonde „Viltis – Vikonda“ jau seniai domėjosi ir vienos renginyje dalyvavusios šeimynos likimu. Aštuoniolika svetimų vaikų auginančią moterį vienu metu užklupo ir sunki finansinė našta, ir užspaudė biurokratiniai varžtai. Kaminskų šeima puikiai suprato, ką tenka išgyventi didžiulį ir nepaprastai didelį darbą dirbančiai moteriai - globoti aštuoniolika tėvams nebereikalingų vaikų. Tad, kiek galėdami, Darius su Aušrele padėjo šiai šeimai. Ir patys asmeniškai, ir kaip Seimo narys, stengdamasis įnešti pokyčių valstybiniu lygmeniu. „Valstybė neturi kažkokios ypatingos ir neišsemiamos kišenės. Todėl viskas paremta teisingu valdymu ir sąžiningu bei kūrybingu darbu. Negaliu nepastebėti, jog šis renginys yra ypatingas ir tikrai išskirtinis. Verslo atstovai, savanoriai, labdaros ir paramos fondo „Viltis – Vikonda“ steigėjai ir darbuotojai, išvien, veikdami drauge, įgyvendino šį projektą, kuris jau šiandien yra įvardinamas kaip vienas geriausių respublikoje. O jo panaudotos lėšos – tikslingiausios. Akivaizdu, kad buvo susivienyta bendriems ir kilniems darbams ne dėl vardo, padėkos ar nominacijos, o dėl pagalbos vargų ir bėdų prispaustam žmogui“ - sako Seimo narys Darius Kaminskas. Vėliau, Darius su Aušrele ne kartą bendravo ir su geradariais, ir su jų pagalbos sulaukusiais žmonėmis. „Tik neformaliai kalbėdami, išsiaiškindami visus žmonių skaudulius, galime jiems padėti realiais darbais, o ne kalbomis“ - atsisveikindamas pasakė jis.

Užsakymo nr.: PT_76670205