Prietaisai su šia technologija naudoja mažiau energijos. O vaizdo raiška – pribloškianti. Todėl įsigijus gerą aparatą su gera technologija tikrai atsiras ir vaizdų, kuriuos verta pamatyti.

Taigi, ką verta žinoti apie šias keturias raides ir tai, kas slypi už jų?

Kur „Samsung“ ekranų hierarchijoje yra QLED monitoriai?

QLED šįmet pakeitė iki tol buvusią SUHD technologiją. Tai geriausia, ką dabar gali pasiūlyti kompanija.

Kas yra QLED ir kaip ji veikia?

Technologijos esmę sudaro itin mažos kvantinės dalelės – Quantum Dot. Jų diametras – nuo 2 iki 10 nanometrų. Maždaug tiek gautume į gniūžtę suklijavę 50 atomų. Būtent šis mažumas taškams suteikia unikalių savybių, kurios tokios svarbios atkuriant vaizdą ekrane.

Šviesos atspalvis, kurį spinduliuoja šios dalelės, tiesiogiai susijęs su jų dydžiu. Mažesnės spindi melsviau, stambesnės – raudoniau. Skystųjų kristalų ekranuose (LED) naudojant Quantum Dot nebereikia spalvos filtrų ir galinio apšvietimo. Tai trečiosios kartos „Samsung“ kvantinio taško televizoriai, kurie gerokai lenkia pirmtakus.

Jie atkuria 100 procentų DCI-P3 spalvų spektro nepriklausomai nuo pšviesumo lygio, kiti televizoriai didinant šviesumą paprastai praranda spalvų ryškumą ir todėl nepajėgia atkurti 100 procentų DCI-P3 gamos esant šviesiausiems nustatymams. Dėl šios ypatybės bei daugiau nei milijardo atkuriamų spalvų ir aukšto kontrasto QLED televizoriai ypač gerai atkuria naujos kartos video formatą HDR.

Kuo ši technologija skiriasi nuo kitų kompanijų naudojamos OLED technologijos?

OLED, arba organiškai šviesą skleidžiantys diodai, yra technologija, su kuria konkuruoja naujausi „Samsung“ produktai. Tai senos kovos tarp LED ir OLED tęsinys.

Sprendimą pakeisti technologijos pavadinimą į QLED lėmė tai, kad buvo pradėta naudoti Quantum Dot technologija. Formulė paprasta – QLED akronimą gauname sudėję LED ir Quantum Dot technologijas, kurios yra vienos pagrindinių sudedamųjų dalių naujos kartos „Samsung“ televizoriuose.

QLED naudoja LED pagrindą, o štai OLED patys išskiria šviesą. Teorinė tikimybė, kad vartotojas gali išjungti nereikalingus pikselius, kad būtų geriau atkurtos tamsios atvaizdo zonos.

Kokiu principu veikia QLED monitoriai?

Kvantinio taško televizija paremta tokiu principu: įprastas LED monitorius naudoja šias nanodaleles, kad būtų išgautos su LED galimybėmis nepalyginamos švaresnės spalvos. Taip maksimaliai išnaudojama QD galimybė perteikti didesnį dinaminį kontrastą. Paprasčiau tariant, tuo pačiu metu kadre esančios tamsios sritys atrodo gerokai tamsesnės, o šviesios – daug šviesesnės, nei buvo atkuriama iki šiol. QLED leidžia pasiekti maksimalų TV šviesumą, du kartus viršijantį OLED televizorių. Tokios kokybės vaizdas, jau nedaug kuo besiskiriantis nuo tikrovės, vadinamas HDR10+. „Samsung“ intensyviai dirba su tokiais video rinkos gigantais kaip „Amazon Prime“, „20th Century Fox“ ir „Panasonic“. Didelė tikimybė, kad HDR10+ netolimoje ateityje taps standartu.

Siekiamybė – kurti ekranus, į kuriuos žiūrint apimtų dvejonės: televizorius tai ar langas. Jie bus tokie šviesūs, kad žiūrėdami filmą, kuriame operatorius nutarė sekundės dalį nufilmuoti saulę, pasijusite taip, tarsi išties į ją dėbsotumėte. „Samsung“ jau dabar gamina televizorius, kurie tarnauja ir kaip paveikslai. Žiūrint neįmanoma atskirti nuo apšviestos drobės, kabančios ant sienos.

samsung QLED

Kurie „Samsung“ modeliai šiuo metu yra geriausi?

Q7F ir Q7C turi visus QLED privalumus – didelį šviesumą, milijardą spalvų, aukštą kontrastą, elegantišką dizainą, permatomą Invisible Connection laidą vedantį į One Connect priedėlį, kur galima patogiai prijungti visus įrenginius. Premium One Remote pultelis, kuris turi tik 10 mygtukų ir leidžia valdyti visus prie TV prijungtus įrenginius. Tizen operacinė sistema labai patogi naudotis ir sparti dėl galingo 4 branduolių 1.8 GHz procesoriaus. 40W 2.2 sistemos garso kolonėlės. Q7C dar ir lenktas, todėl atrodo didesnis ir mažiau vargina akis.
Q8F ir Q8C turi geresnę garso sistemą – 60 W, 4.2. Taip pat elegantišką metalinę nugarėlę, o dėl Supreme Motion technologijos ir geriau atkuria judančius vaizdus.

Ar yra esminių skirtumų tarp QLED ir SUHD televizorių?

Pagrindinis skirtumas – kvantinės dalelės. Jų įtraukimas galutinį rezultatą padaro tikrai viliojantį. Juk šios dalelės atsakingos už vaizdą, o kas televizoriui gali būti svarbiau? Be to, naujieji „Samsung“ QLED ekranai pasiekia santykinį 1500 kandelų kvadratiniame metre, arba kitaip – nitų, raiškos lygį.
Tuo tarpu, kad ir kokia puiki buvo SUHD linija, ji savo kontrastu, šviesumu ir atkuriamų spalvų išlaikymu esant ryškiam pašvietimui nusileidžia QLED technologijai. Tačiau QLED – ilgų tyrimų ir investicijų reikalavusi naujovė, todėl šie modeliai yra žymiai brangesni lyginant su SUHD televizoriais.

Geroji naujiena – investicijoms atsiperkant, jie tikrai pigs.

Šį ir kitus straipnsius galite skaityti www.elektrolife.lt

Užsakymo nr.: PT_76509775