B. Dainys juokauja, kad prostatai reikia skirti pakankamai dėmesio, nes ji yra tarsi antroji vyro širdis, kuri atlieka kelias itin svarbias funkcijas: „Prostata yra vyro „sekso dirigentas“, o jei jis serga, tai orkestras groja prastai. Prostata turi įtakos šlapimo sulaikymui, ji gamina visą eilę aktyvių medžiagų, kurios reikalingos formuojantis vyro seksualumui. Prostatos funkcija – vyro vaisingumas. Jos sekretas sudaro 90 proc. spermos kiekio. Štai kodėl ji vadinama antra vyro širdimi. Iš esmės, gera prostatos funkcija palaiko gerą seksualinę funkciją, savijautą ir vaisingumą.“

„Kartais pirmieji prostatos ligos ženklai pasirodo ir gana anksti, dar jaunystėje. Būna ir mamos atveda pas mane mokinukus, kurie pavasarį pasėdėjo ant šalto šaligatvio ir gavo prostatos uždegimą. Net ir jaunimas gali sirgti prostatos ligomis, todėl šių ligų požymius reikia žinoti ir tėvams.

Dažnai prostatos uždegimą tėvai palaiko šlapimo pūslės uždegimu, jei jaunuolis dažnai ir skausmingai laksto į tualetą, tai galvojama, kad jam šlapimo pūslės uždegimas, tad išvirus meškauogių arba petražolių arbatos - praeis. Ir iš tiesų kartais praeina, tačiau tirdamas jau vyresnių vyrų prostatas aš randu tam tikrų pakitimų, randelių, židinėlių, kurie rodo, kad vaikinas jau yra persirgęs prostatos uždegimu“, - sako B. Dainys.

Tėvams ar kitiems šeimos nariams sunku nustatyti, kada tai paprasčiausias šlapimo pūslės uždegimas, o kada prostatitas. Siekiant išvengti pasekmių – reikėtų iškart kreiptis į gydytoją.

„Iš esmės vyrai šlapimo pūslės uždegimu serga labai retai, tai moterų ir merginų liga, kuri joms dažnai pasitaiko. Jei tik tėvai pastebi, kad berniukas dažniau šlapinasi ar keliasi naktį, jaučia skausmus pilvo apačioje, tarpvietėje – būtina jį nedelsiant vesti pas gydytoją.

Be tyrimų sunku diagnozuoti, ar tai būna prostatitas, ar šlapimo pūslės uždegimas, tačiau tiriant urologas patikrina prostatą, ar ji skausminga, ar maudžia pilvo apačią, tarpvietę, sėklides, o tai - prostatito požymiai. Prostatitas gydomas antibiotikais, o vėliau prostatos reabilitacijai, sustiprinimui bei atsigavimui skiriu augalinės kilmės vaistų, pavyzdžiui, „Prostamol uno“. Iš esmės šie vaistai skirti gydyti prostatos išvešėjimą, kuris pasireiškia 40-60 metų vyrams, tačiau tinka ir jaunesniems vyrams po uždegimo gydymo“, - sako B. Dainys.

Gydytojo teigimu, remiantis sveikatos ministerijos nurodymais, kiekvienas 45-erių sulaukęs vyras kasmet turi pasitikrinti prostatą, jei šeimoje yra buvę prostatos vėžio atvejų. Jei tokių atvejų nepasitaikė – tikrintis kasmet derėtų sulaukus 50-ies.

B. Dainys teigė, kad prostatos ligų profilaktikai skiria augalinių vaistų, tai ypatingai svarbu vyrams, kurių giminėje prostatos ligų neišvengta. „Stiprių vaistų profilaktikai neduosi, tačiau augaliniai – gerai. Prostatos vėžys kartais būna ir paveldimas. Jei giminėje daug kas sirgo prostatos ligomis, tai aš tokiam vaikinui skiriu „Prostamol uno“. Šis vaistas šiek tiek pristabdo prostatos vešėjimą. Žinoma, reikia ir tikrintis, kartą į metus padaryti echoskopiją. Jei vyras vyresnis nei 40 metų, tai atlikti kitus testus, patikrinti prostatą pirštu, atlikti digitalinį rektalinį prostatos tyrimą.

Svarbu žinoti, kad jei jau buvo prostatos uždegimas, tai reikia tikrintis pastoviai, nes uždegimai dažnai kartojasi. Aišku, jei vyras iki 40-ies metų gerai jaučiasi ir neturi skundų, nėra jokio paveldėjimo, tai nebūtina labai dažnai minti gydytojo slenksčio“, - sakė jis.

B. Dainio teigimu, nereikėtų delsti ir laukti, kol skausmas ir kiti nemalonūs pojūčiai praeis, o vos prastai pasijutus – kreiptis į gydytoją.

„Įrodyta, kad jei prostatitas negydytas arba blogai gydytas, tai jis yra priešvėžinė liga. Kaip ir visi uždegimai – jei metų metus tęsiasi skrandžio, plaučių ar kitoks uždegimas, tai jis gali prišaukti vėžį. Čia bendros taisyklės. Kartais vyrai galvoja, kad „ai, gal praeis“, kad „šiandien jau geriau“ ir taip tempia laiką, o tokiu būdu uždegimas ar kita prostatos liga įsisenėja ir užsitęsia, tad gydymas būna labai sudėtingas“, - įspėja gydytojas.

Užsakymo nr.: PT_76471133