Kaunietę įkvėpė pavyzdys, surastas Londone. Čia viena moteris rišo šalikus ant tvoros ir pridėjo prie jų prierašą: „Aš nesu pamestas. Aš esu numegztas Tau. Jeigu Tau šalta ir Tau manęs reikia, imk mane ir nešiok“. G. Stasytienė nutarė panašią akciją įgyvendinti Kaune.

„Savo mintimi daryti tokią akciją Kaune pasidalijau Facebook’e, sulaukiau daug palaikymo ir ėmiausi megzti šalikus, o netrukus šalikų gavau ir iš kitų žmonių“, – patirtimi apie akcijos pradžią dalijasi kaunietė.

Anot iniciatyvos sumanytojos, šalikai bus mezgami iki gruodžio 20 d., o gruodžio 21 d. 18 val. sukabinti vienoje iš lankomiausių Kauno vietų – Aleksoto apžvalgos aikštelėje. Šalia šalikų bus paliktas prierašas lietuvių, anglų bei ispanų kalbomis.

„Idėja rašyti prierašą apie galimybę pasiimti ir naudoti šalikus ne vien lietuvių bei anglų, bet ir ispanų kalba gimė labai paprastai. Facebook’e užvirė diskusija apie šią akciją ir vienas žmogus pasiūlė įtraukti daugiau kalbų. Iš tiesų, apžvalgos aikštelė yra lankoma ir lietuvių, ir užsieniečių, todėl užrašas keliomis kalbomis bus naudingesnis. Juk visi esame susiję, todėl turime vieni kitais rūpintis“, – teigė G. Stasytienė.

Paklausta, kiek laiko užtrunka numegzti šaliką, moteris sako, jog viskas priklauso nuo mezgimo tempo. Kartais per dieną numezga kelias eiles, o kartais per vakarą įmanoma numegzti visą šaliką.

Pasak kaunietės, ši akcija iš dalies skirta ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. „Stovint apžvalgos aikštelėje, matyti užrašas „Lietuva“, o Kauno žmonės yra Lietuvos žmonės, kurie kuria savo šalį, savo valstybę. Vieniems sekasi, kitiems sunku, tai kodėl jiems nepadėti kad ir labai paprastais mažais darbais? Galbūt toks šalikas kitam taps džiaugsmo akimirka sunkią dieną, gal žmogus supras, kad jis rūpi kitam kauniečiui, kuris jam numezgė ir padovanojo šaliką, taip parodydamas savo rūpestį ir vienybę“, – sako iniciatyvos autorė.

Ši iniciatyva, kaip ir dar keli šimtai pavyzdžių, buvo užregistruota kaip Šimtmečio dovana. Sužinoti apie kitas Šimtmečio dovanas ir registruoti savąsias galite interneto svetainėje www.lietuva.lt.


Užsakymo nr.: PT_76449473