„Neabejotinai visi vaisiai įvairiausiais būdais prisideda prie geros savijautos. Labiausiai vaisiai vertinami dėl didelio kiekio vitaminų, ypatingai vitamino C, kuris padeda stiprinti imunitetą, kovoti su nuovargiu, greitina žaizdų gijimą. Natūraliai vitamino C daugiausiai ir yra būtent vaisiuose.

Vaisiuose gausu antioksidantų, kurie taip pat stiprina imunitetą ir yra natūralus jaunystės eliksyras bei kovoja su laisvųjų radikalų poveikiu. Ne mažiau svarbu skaidulos, kurios prilyginamos žarnyno šluotai. Skaidulinės medžiagos palengvina maisto judėjimą virškinamuoju traktu, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio koncentraciją bei gliukozės kiekį kraujyje po valgio.

Vaisiuose yra ir enzimų (fermentų) – tai sudėtinės organinės medžiagos, ypatingai svarbios virškinimo procese. Dažnai natūraliai mums fermentų nepakanka, o tada griebiamės tabletės, tačiau žymiai protingiau ir geriau būtų tiesiog į mitybą įtraukti daugiau vaisių. Ypatingai daug fermentų turi kivis“, - vaisių naudą pažymi I. Trusovė.

Mitybos specialistės teigimu, jei iš savo mitybos raciono visiškai išbrauktume vaisius – kaip mat nusilptų imunitetas, imtų kamuoti įvairios ligos, sutriktų virškinimas bei tuštinimasis, kūnas imtų greičiau senti, suprastėtų odos, plaukų ir nagų būklė.

Nors vaisius ir rekomenduojama valgyti pirmoje dienos pusėje, tačiau greipfrutus, kivius, citrinas, ananasus galima rinktis ir pavakariams.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovė Aleksandra Bragina džiaugėsi, kad parduotuvėse atsirado ekologiškų vaisių bei daržovių skyriai ir atskleidė, kad artėjant žiemai parduotuvių lentynos gausiai pasipildo šviežiais citrusiniais vaisiais. Spalį imama prekiauti ką tik nuimtu citrinų derliumi iš Turkijos. Šios citrinos – labai šviežios, gardžios ir turinčios ploną žievelę, ką itin mėgsta Lietuvos pirkėjai.

Pasak I. Trusovės, citrinose gausu pektininių ir azotinių medžiagų, flavonoidų, vitaminų B1, B2, P, D ir kt. Citrina plačiajai visuomenei žinoma kaip vitamino C šaltinis. 100 gramų citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Vienas citrinos griežinėlis arbatoje ar vandenyje ne tik padeda numalšinti troškulį, bet ir saugo nuo peršalimo, streso.

„Norfos“ parduotuvių lentynas papildo ir Turkijoje skinti greipfrutai, iš Ispanijos atvežti klementinai. Mitybos specialistė pažymi, kad greipfruto sudėtyje yra kalio ir vitamino A, K, D ir B komplekso. Greipfrutai padeda stiprinti imuninę sistemą, skatina tinkamą virškinimo sistemą, kontroliuoja aukštą kraujo spaudimą, turi anti-vėžinių savybių, padeda esant nuovargiui. Juose ypatingai mažai fruktozės, tad idealiai tinka valgyti net ir antroje dienos pusėje.

Ne paslaptis, kad bene populiariausias šaltojo sezono vaisius – mandarinas. I. Trusovė pažymi, kad mandarinuose gausu vitamino D, o tai ypatingai svarbu žiemą, kuomet nėra saulės. Mandarinuose taip pat gausu vitaminų K ir C – labai reikalingo šaltuoju metų laiku, nes padeda stiprinti imunitetą. Šiuose vaisiuose gausu ir B grupės vitaminų, mineralinių druskų, ląstelienos, fermentų. Mandarinai ir jų sultys turi antimikrobinių savybių. Vaisius puikiai tinka priešpiečiams.

Tiesa, pasak A. Braginos, po Naujųjų metų klementinus ir mandarinus išstumia apelsinai. Mitybos specialistė I. Trusovė pažymi, kad apelsinuose yra nemažai pektinų, B grupės vitaminų, maistinių skaidulų, vitamino C, vitamino A, mineralų. Taip pat juose daug priešuždegiminiu ir antioksidantiniu poveikiu pasižyminčių augalinės kilmės medžiagų, vadinamų fitochemikalais ir flavonoidais.

Džiovintos datulės

Šiuo metu prekybos centruose randama ir šviežių, iš Kinijos atvežtų Pomelo greipfrutų, turkiškų granatų ar ispaniškų mangų. I. Trusovė negaili pagyrų granatams - juose gausu geležies, fosforo, mangano, kalio, antioksidantų, vitaminų C, K, E, B6. Granatai ypač naudingi vyrams, kadangi jie natūraliai didina testosterono gamybą. Taip pat apsaugo nuo apnašų kaupimosi arterijose, mažina cholesterolio kiekį ir normalizuoja kraujo spaudimą, stiprina nervų sistemos veiklą, šalina blogą burnos kvapą, gerina regėjimą, bei labai rekomenduojama metant svorį.

A. Bragina pažymi, kad spalį pirkėjai gali džiaugtis dieviško skonio mangais tiesiai iš Ispanijos, o kitu laikotarpiu šie vaisiai gabenami iš tolimų kraštų, o jų nokinimas vyksta kelyje. „Mango vaisiuje gausu vitamino B6, karotino, taip pat gausu antioksidantų, mineralų bei vitaminų A, C ir E. Mango vaisiuose yra medžiagų, kurios spartina medžiagų apykaitą organizme, todėl šiuos vaisius patariama naudoti turintiems antsvorio – 100 g. mango vaisiaus turi vos 70 kcal. Jis taip pat gerina vyrų lytinę funkciją, stiprina imunitetą, gerina skrandžio ir kepenų darbą“, - pažymi I. Trusovė.

Pasak prekybos tinklo atstovės, pirkėjų itin mėgiamos ir datulės, kurios vežamos tiesiai iš Izraelio. I. Trusovės teigimu, datulėse yra net 23 skirtingos aminorūgštys, kurių nėra daugelyje kitų vaisių. Ypatingai svarbus triptofanas, kuris stabdo senėjimą ir gerina nervinės sistemos veiklą, taip pat glutaminas, kuris normalizuoja skrandžio rūgštingumą. Datulėse taip pat daug geležies, vitaminų. Jos padeda greitinti medžiagų apykaitą, bei mažina blogojo cholesterolio kiekį. Senovėje datulės vadintos Dievų maistu. Ypatingai rekomenduojama nėščiosioms ir maitinančioms.

Užsakymo nr.: PT_76209999