Rūmai – svarbi verslininkų stotelė

Rūmai, vykdydami jiems suteiktas valstybės funkcijas, išduoda ir patvirtina dokumentus, susijusius su tarptautine prekyba, taip pat būdami aktyvūs tarptautinių verslo tinklų nariai, padeda įmonėms plėsti verslą užsienyje.

Tam jie organizuoja verslo misijas, priima verslo delegacijas ir rengia verslo kontaktų renginius, koordinuoja dalyvavimą tarptautinėse parodose, konsultuoja tarptautinės prekybos klausimais, dėsto seminarus apie užsienio rinkas – visa tai skirta įmonių konkurencingumui, išskirtinumui stiprinti, žinomumui bei pripažinimui ir Lietuvoje, ir užsienyje didinti.

Taip pat rūmai užsiima ir mokymais bei seminarais, kurie suteikia kompetencijų bei žinių, padedančių verslui augti ir plėstis. Tam pasitelkiami tiek vietos, tiek užsienio ekspertai, kurie teorines žinias derina su praktiniais mokymais bei individualiomis konsultacijomis.

Užtikrins geresnę paslaugų teikimo kokybę

Kaip teigia Vilniaus Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius, atsinaujinusios rūmų erdvės padės užtikrinti jiems deleguotų funkcijų, paslaugų verslui teikimo kokybę. Dar visai neseniai Valstybės kontrolė buvo išreiškusi susirūpinimą, jog valstybė neperduoda tokių paslaugų teikimo viešųjų paslaugų organizacijoms, kurios tai daro pigiau ir efektyviau.

„Jei paslaugas teikia valstybė, o ne jas atiduoda viešosioms įstaigoms, tai už konkrečias paslaugas konkrečioms įmonėms ar gyventojams sumoka visi Lietuvos mokesčių mokėtojai. Pavyzdžiui, sumokame per mokesčius už muitinės tvarkomas deklaracijas verslui, vietoje to, kad konkreti įmonė susimokėtų už konkrečią paslaugą, kaip yra daroma Rūmuose – įmonės sumoka nedidelį mokestį ir gauna prekių sertifikatus, o ne už tas įmones sumoka gyventojai“, – aiškina S. Leonavičius.

Žada pokyčius verslui

Vien šiemet organizacija išdavė jau puspenkto tūkstančio prekių kilmės sertifikatų, reikalingų Lietuvos įmonėms eksportuoti produkciją į valstybes, su kuriomis Lietuva dar nėra pasirašiusi laisvos prekybos sutarčių. Vilniaus PPAR prezidento teigimu, kasmet organizacija išduoda per 5 tūkstančius tokių sertifikatų, o jų paslaugomis pasinaudoja beveik 300 įmonių:

„Naujos rūmų erdvės leis mūsų partneriams pasiūlyti ir naujų ekspertinių paslaugų. Bendradarbiaudami su įmonėmis – rūmų nariais – teiksime ekspertines paslaugas įmonės steigimo, skolų administravimo, konkurencijos ir darbo teisės klausimais, galėsime patarti IT ir duomenų saugos klausimais. Taip pat planuojame plėsti ekspertinių paslaugų ratą, taip pritraukiant neįkainojamą patirtį turinčius rūmų narius.“

Nauji rūmai keis ir Lietuvos įvaizdį

S. Leonavičius pabrėžia, jog organizacijai yra itin svarbi naujų eksporto rinkų ir verslo partnerių paieška. Jo teigimu, vien šiemet Vilniaus Prekybos, pramonės ir amatų rūmuose lankėsi verslo delegacijos, atvykusios iš Kolumbijos, Honkongo, Kinijos ir t.t. Taip pat rūmai organizavo Lietuvos įmonių verslo misijas į Japoniją, Rumuniją, Ukrainą ir kitas pasaulio valstybes.

Naujų patalpų atidarymo renginyje Ukrainai buvo parodytas išsirtinis dėmesys. Apdovanodamas Kijevo Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentą Mykolą Zasulskį, Sigitas Leonavičius dėkojo už 27 metus bendradarbiavimo ir teigė, jog Kijeve esantys rūmai ir buvo pagrindinė paskata siekti atsinaujinimo:

„Jūs tik įsivaizduokite, kokį įspūdį Lietuvos verslo svečiams turėjo palikti oficialių užsienio delegacijų priėmimai, kurie vykdavo bendrabučio tipo ankstesnėse mūsų patalpose. Kasmet rūmuose apsilanko 12-15 užsienio šalių delegacijų, kurioms vadovauja aukšti užsienio valstybių pareigūnai bei asocijuotų verslo struktūrų atstovai. Su jais susitinka šimtai mūsų šalies verslininkų. Nuo šiol, neabejotinai, naujos rūmų erdvės prisidės ne tik prie Lietuvos verslo, bet ir visos Valstybės įvaizdžio formavimo ir jo gerinimo.“

Užsakymo nr.: PT_76174259